|

Parmak izi gibi özel eğitim verilmeli

2023 Eğitim Vizyonunda özellikle üzerinde durulan ‘kişiye özel öğretimi’ 10 yıldır uygulayan Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ öğrenme tarzının parmak izi kadar özel olduğunu söyledi. Dağ “Artık bilgi değil beceri temelli bir eğitim anlayışı söz konusu” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 10/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 03:24 - 10/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ
Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıkladığı 2023 hedeflerinde öne çıkan başlıklardan biri de eğitimin bireyselleşmesiydi. Açıklamalarında "Kitlesel eğitim, kitlesel imha doğurur" diyen Selçuk, "Bu çağın teknolojisindeki gelişmelerden dolayı, öğrenmenin bireyselleştirilmesi süreci hızlanacak. Önümüzdeki süreçte kişiye özel öğrenme içerikleri oluşturulacak ve müfredat kişiselleşecek" sözleriyle eğitimin bireyselleşmesi yönünde atılacak adımlar hakkında ipucu verdi. 10 yıldan bu yana Türkiye genelindeki tüm kampüslerinde Kişiye Özgü Öğretim Modelini (KÖM) uygulayan Bahçeşehir Kolejinin Genel Müdürü Özlem Dağ bu konudaki tecrübelerini anlattı.

POTANSİYELLERİNİ KULLANIYORLAR

Kişiye Özgü Öğretim Modeli'yle (KÖM) her bireyin potansiyelini en iyi şekilde kullanmasını hedeflediklerini belirten Dağ, "Görsel, işitsel, kinestetik ile sınırlandırılamayacak kadar farklı öğrenme stili var ve öğrenenin kazanımlarını eksiksiz edinebilmesi için öğrenme stillerinin dikkatle üzerinde durulması gerekiyor. KÖM öğrencilerin öğrenmesini etkileyen tüm faktörleri kapsıyor" dedi.

BİLGİ DEĞİL BECERİ TEMELLİ EĞİTİM

Gelişen teknolojiyle birlikte eğitim paradigmalarının da değiştiğini vurgulayan Dağ, "Artık bilgi değil beceri temelli bir eğitim anlayışı söz konusu. Salt bilgi sahibi olmanın geleceğe yönelik beceriler kazandırmadığı anlayışıyla ilerlemek durumundayız. Bunun temeli de yine çocuğu tanıyıp onun yeteneklerine, ihtiyaçlarına, beklentilerine ve eğilimlerine göre aksiyon alabilmekten ve geliştirebilmekten geçiyor. Öğrenme tarzları parmak izi kadar özeldir. Bahçeşehir Kolejinde nasıl öğreniyorlarsa öyle öğretiyoruz" diye konuştu.

TEKNOLOJİDEN FAYDALANIYORUZ

Teknolojinin gelişimini Kişiye Özgü Öğretim Modeli'nde envanter oluşturma konusunda etkili olarak kullandıklarını anlatan Dağ şöyle devam etti: "Bilgi ve beceri eksiklerini görüp tespit edip envanterler oluşturma aşamasında teknolojiden faydalanıyoruz. Dijital portfolyolar bu işin bir ayağı. Bu şekilde akademik ve sosyal gelişimi yakından izleme, eğilimleri ve varsa kazanımlardaki eksiklikleri daha isabetli ve hızlı tespit etmemiz artık mümkün. Bu çıktılar doğrultusunda eğitimi çocuğun ve öğretmenin ihtiyaçları doğrultusunda yeniden değerlendirilip uygulama şansı buluyoruz."

  • Öğretmenlerin bakış açısını genişletiyoruz
  • Kişiye Özgü Öğretim Modelinde öğretmenlerin doğru yönlendirilmesinin de büyük bir önemi olduğunu vurgulayan Dağ şu bilgileri verdi: Öğretmenin öğrencilerini tanıması ve öğrenme stillerinin farklılıkları açısından doğru değerlendirebilmesi önemli. Bunu sağlamak için öğretmenlere meslek içi eğitim veriyoruz, farklı öğrenme stillerini tanıtıyoruz. Bu şekilde anlattığımızda öğretmenlerin öğrencilere bakış açısı da farklılaşıyor. Öğrencileri tanımaları gerektiğini söylüyoruz. Kör noktalarına dikkat etmelerini söylüyoruz. Öğretmenlerimizin bakış açılarını genişletiyoruz. Kendilerinden yola çıkmalarını sağlıyoruz. Öğretmenler sınıfa girdiğinde önyargılarından kurtulmuş oluyorlar. Öğretmenlerimizin güncel terminolojiye hâkim olmaları çok önemli.”

Farkındalık oluşturuyoruz

Velilerin de bireysel öğrenme sürecinde aktif olarak yer almaları gerektiğini belirten Dağ, “3. sınıftan itibaren Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümümüz tarafından Kişisel Öğrenme Stili (KÖS) testi yapılıyor ve bu rapor eşliğinde rehber öğretmen öğrenciye ve veliye danışmanlık yaparak onları öğrencinin öğrenme stili konusunda bilgilendiriyor. Dolayısıyla veli boyutunda da farkındalık oluşturuyoruz. Böylece çocuklarıyla ilgili gerçekçi beklentiler içine girmeleri, gerçekçi hedefler belirlemelerini sağlamış oluyoruz” dedi.

#Özlem Dağ
#Eğitim
5 yıl önce