|

Patates ekene destek

Cihan
00:00 - 17/09/2009 Perşembe
Güncelleme: 10:53 - 17/09/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Patates ekene destek
Patates ekene destek

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı çiftçinin merakla beklediği sertifikalı tohumluk destekleme rakamlarını açıkladı. Buna göre dekar başına üretilen üründe en yüksek desteği patates alacak. Dekarda patatese 20 lira destek verilecek. Çeltik ve yer fıstığına 8 lira ödenirken, buğday ile yonca 5 lirayla desteklenecek. Ödemeler Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı çiftçilere verilecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan destekleme rakamları aynı zamanda ekim dikim normları da belirtildi. Desteklemeden yararlanmak isteyen çiftçiler ÇKS kaydını yaptırdıkları il/ilçe müdürlüklerine başvuracak. Başvurularda ÇKS bilgilerinin güncellenmesi, ÇKS kaydı yoksa kaydın yapılması esas alınacak. Başvuruların, bu yılki yazlık ekimler için 25 Ekim 2009 tarihi mesai saati bitimine kadar, güzlük ekimler için ise 31 Aralık 2009 tarihi mesai bitimine kadar yapılması gerekiyor.

Dönemi içinde yapılmayan başvurular kabul edilmeyecek. Geçen yıl güzlük sertifikalı tohum ekimlerini, iklim koşullarının uygunsuzluğu sebebiyle 31 Aralık 2008 tarihine kadar yapamayanlara da fırsat verildi. 2009 yılı başında ekimini yapan çiftçiler, başvuruda bulunmaları halinde bu sertifikalı tohum kullanım desteğinden faydalanacak. Aynı alana yılı içinde yazlık ve güzlük ekim yapan ve sertifikalı tohum kullanan çiftçiler her iki ürün için de desteklemeden faydalanabilecek.

Gerekli finansman Bakanlığın bütçesinden karşılanacak. Çiftçiler bankaya hizmet karşılığı olarak yüzde 0,2 komisyon ödeyecek. Ödemeler, il/ilçe müdürlüklerince ÇKS kayıtları üzerinden oluşturulan onaylı ödeme icmallerine göre Bakanlık tarafından sertifikalı tohum kullanımı ödemelerine esas cetvellerin bankaya gönderilmesini takiben kaynak aktarılacak. Ve ödeme talimatı verilecek. Ödemeler ilgili şubelerde daha önce çiftçiler adına açılan veya açılacak olan hesaplara yapılacak.

BAŞVURUDA İSTENECEK BELGELER

Başvuru sırasında, sertifikalı tohumluk kullanan çiftçilerden başvuru dilekçesi, talep formu isteniyor. Bu formda bulunan sertifika ve fatura bilgileri tohumluk bayisi tarafından tasdik edildikten sonra, çiftçi sertifikalı tohumluk kullanılan araziye ait bilgiler kısmını doldurulması gerekiyor. Formda yer alan sertifika bilgileri, tohumluk sertifikasındaki bilgiler ile uyumlu olması şartı bulunuyor. Tohumluk satış faturası, tohumluk fatura tarihi, tohumluğun kullanıldığı üretim sezonuna uygun olması çiftçilerden talep ediliyor.

"Ürün", "Dekar başına destek (TL)" soldan sağa doğru şöyle:

Buğday, yonca 5

Arpa, yulaf, çavdar 3,5

Çeltik, yerfıstığı 8

Nohut, kuru fasulye, mercimek 6

Susam, kanola, aspir 4

Patates 20

Korunga fiğ 3

15 yıl önce