|

Patriot heyeti Ankara’da

Patriot hava savunma sistemine ilişkin müzakereler Ankara’da başladı. ABD Savunma Bakanlığı heyeti dün Ankara’ya geldi.

Kıymet Sezer
04:00 - 16/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 02:51 - 16/01/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
MIM-104 Patriot
MIM-104 Patriot

Aralarında büyükelçilik yetkililerinin de bulunduğu ABD’li heyet, Savunma Sanayi Başkanlığı’nda Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu liderliğindeki heyetle buluştu. Dün başlayan, bugün de devam edecek görüşmelerde Amerikalılar, 19 Aralık’ta Pentagon tarafından onaylanan ve 3 Ocak’ta Türkiye’ye sundukları teklifi detaylandıracak. Teklifin tüm ayrıntıları da bu görüşmelerde masaya yatırılacak.

PAZARLIKLAR SÜRÜYOR

Rus yapımı S-400 ile ABD’li F-35’lerin aynı ortamda bulunmasının sıkıntıya sebep olacağı yönündeki iddialara karşı Ankara, ‘bu konuda teknik bir sorunla karşılaşılmayacağını’ anlatacak. Teknik toplantılar, ABD ile Patriot konusunda yapılması beklenen uzun soluklu pazarlıkların ilk adımını oluşturuyor.

ÖN KOŞUL KABUL EDİLEMEZ

  • Bu çalışmaların ardından üst düzey görüşmelere geçilecek. Türkiye’nin fiyat indirimi, uygun kredi, teknoloji transferi ve ortak üretim ile ön koşulsuz alım taleplerinin de üst düzey pazarlıklarda görüşülmesi bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, 3,5 milyar dolar değerindeki Patriot sisteminin Türkiye’ye satışına 19 Aralık’ta onay vermişti. Washington, Ankara’nın Moskova’dan alacağı S-400 hava savunma sisteminden vazgeçmesini istiyor. Ankara ise herhangi bir önkoşula karşı çıkarak S-400 anlaşmasındaki kararlılığını vurguluyor.
#Patriot
#S-400
#ABD
#Heyet
#Rusya
#Serhat Gençoğlu
5 yıl önce