|

Patriot işi duygusal

Suriye sınırına yerleştirmek amacıyla NATO'dan Patriot istenmesine tepki gösteren Rusya'nın, Türkiye'ye 4 milyar dolarlık füzesavar sistemi satmak istediği ortaya çıktı. Aralık ayında netleşecek ihaleyi Rus Almas Antey firmasının alması için Putin'in bile yoğun kulis yürüttüğü öğrenildi.

Abdülkadir Selvi
00:00 - 26/11/2012 Pazartesi
Güncelleme: 23:38 - 25/11/2012 Pazar
Yeni Şafak
Patriot işi duygusal
Patriot işi duygusal

İç çatışmalara sahne olan Suriye'den gelebilecek herhangi bir saldırı tehdidine karşı NATO'dan talep edilen Patriot savunma sisteminin Türkiye'ye yerleştirilmesine karşı Rusya'dan gelen tepkinin gerçek sebebi ortaya çıktı. Rusya'nın Patriotlardan daha gelişmiş bir sistem olduğu belirtilen Antey 2500 füze sistemlerini satmak için Ankara'da yoğun bir kulis faaliyeti yaptığı öğrenildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesinde bu konuyu gündeme getirdiği öğrenildi.

ASIL HEDEF 4 MİLYAR DOLARLIK İHALE

Suriye'den gelebilecek saldırılara karşı sınır güvenliğini sağlamak için NATO'dan Patriot talebinde bulunan Türkiye, aynı zamanda kendi füzesavar sistemini kurmak için de harekete geçti. Aralık ayının ikinci yarısında toplanacak Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin ilk gündem maddesi, 4 milyar dolarlık füze savunma sistemi olacak. 'Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi' kapsamında 4 adet savunma sistemi almayı planlayan Türkiye, teknoloji transferi yapabilmek için bu projelerde yerli katkı payını da arıyor. Hava savunmasını güçlendirmek için kolları sıvayan Türkiye, 4 milyar dolarlık dev ihale için firmalardan ön teklifleri aldı. Yapılan değerlendirmenin ardından Rusya ve Çin'in yanı sıra Fransa-İtalya ortaklığıyla görüşmelerin yapılmasına karar verildi.

LOBİ FAALİYETLERİ YOĞUNLAŞTI

Patriot füze sisteminin bölgede gerilimi artıracağı iddiasıyla Rusya'nın Türkiye-Suriye sınırındaki NATO faaliyetine tepki göstermesinin asıl sebebinin de söz konusu 4 milyar dolarlık ihalenin olduğu öğrenildi. Rusya, Suriye'ye sattığı S 300 füzelerinin, savunma anlamında karşılığı olarak bilinen Antey 2500 füzelerini Türkiye'ye pazarlamaya çalışıyor. Almas Antey firması tarafından Antey 2500 füzelerini satmak için yoğun bir lobi faaliyeti yürüttüğü kaydedilen Rusya'nın Devlet Başkanı Vilidamir Putin, Başbakan Erdoğan'la görüşmesi sırasında ihalenin ülkesine verilmesi yönünde talepte bulunmuştu.

Yerli katkı olmadan asla

Nicolas Sarkozy döneminde sözde soykırım iddiaları konusundaki tutumu nedeniyle savunma ihalelerine girmesi engellenen Fransa, uzun bir aradan sonra Samp-T modeli hava savunma sistemleriyle ihalede şans arıyor. Fransız-İtalyan ortaklığı olan EuroSam firması tarafından üretilen Samp-T füzesi, hava araçlarına karşı 100 kilometre menzile sahip. Çin ise ihalede 600 kilometreden gelen füzeleri tespit ederek havada imha eden FD-2000 model uzun menzilli hava savunma sistemleri ile aday olarak boy gösteriyor. 4 milyar dolarlık ihalede teknoloji transferi amaçlayan Türkiye, bu nedenle katılımcı firmalara yerli katkı önerisi getiriyor. Roketsan ve Havelsan başta olmak üzere füze ve hava savunma sistemleri üzerinde çalışan yerli firmalarının projenin ana yüklenicilerinden biri olması için çaba gösteren Türkiye, Rusya ve Fransa'nın aksine, Çin'den beklediği yanıtı aldı. Rusya ve Fransa sistemin bir bütün olduğunu belirterek, yerli katkıya yanaşmazken Çin, Türk firmalarıyla işbirliği yapabileceğini bildirdi.

Risk kalmayınca geri dönecek

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin NATO'dan Patriot talebinde bulunması nedeniyle gösterilen tepkilerin haklı olmadığını söyledi. CNN Türk'e konuşan Davutoğlu, 'Konuyu teknik olarak bilenler, takip edenler gayet yakından vakıftırlar ki bu sistemler tamamıyla savunmaya dönük sistemlerdir. Yani ülkemize yönelik herhangi bir füze tehdidi olmadıkça bu sistem harekete geçmez' diye konuştu. Bu konuda hiçbir ülkenin kaygı duymasına gerek olmadığını yineleyen Davutoğlu, 'Kaygı durulması gereken bir husus varsa, o da Esed'in kendi halkını bombardımanıyla yok etme, tasfiye etme, kendi şehirlerini yıkmasından doğan bir risk var. O risk ortadan kalktığında, Patriotlar geldiği gibi ülkelerine geri dönerler' dedi.

2500 km'den algılıyor

Rusya'nın Türkiye'ye satmak istediği Antey 2500 füzeleri, 2500 kilometreden atılan füzeleri tespit ederek, havada imha etme özelliği ile tanınıyor. 150 kilometre menzile sahip olan sistem, hedefine 8-10 saniye arasında kilitlenip ateşlenebiliyor. Füze savunma sistemleri konusunda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Rusya, S-300'lerle dünya pazarında önemli bir yer tutmuştu. Envanterinden S-300 füzelerini çıkaran Rusya, S-400 füzelerinin testlerini ise sürdürüyor.


11 yıl önce