|

Patronlar Londra'da battı

Metin Fadıllıoğlu, Güler Sabancı ve Cem Boyner ile birçok bankacı ortağın Piccadilly'de kurduğu Chintamani Restaurant kapandı. 2 milyon sterline malolan ve Zeynep Fadıllıoğlu'nun dekore ettiği restaurant, Avrupa jet sosyetesinin katıldığı görkemli bir törenle iki yıl önce açılmıştı.

Yeni Şafak
00:00 - 7/06/2004 Pazartesi
Güncelleme: 13:37 - 25/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Aralarında Güler Sabancı, Cem Boyner ve Metin Fadıllıoğlu gibi iş dünyasının ünlü isimlerinin yer aldığı çok ortaklı Chintamani Restaurant iki yılını tamamlayamadan kapandı. Adını Osmanlı sultanlarının yüksek statüsünü simgeleyen bir motifden alan ve iç dekorasyonu ünlü tasarımcı Zeynep Fadıllıoğlu tarafından gerçekleştirilen 'Chintamani' 2002 yılının Kasım ayı ortasında Avrupa sosyetesinin geniş katılımı ile hizmete açılmıştı.

Yaklaşık 2 milyon sterline malolan ve Londra merkezinde Osmanlı tarzı ilk restorant olma iddiası ile hizmet veren Chintamani'nin açılışına katılanlar arasında Rod Steward'ın ayrıldığı eşi Rachel Hunter, eski Westminister Belediye Başkanı Harvey Marshall'ın eşi Heizel Marshall, Lulu Galvani'nin kızı Divia Lalvani de gelmişti. ABD eski Başkanı Bill Clinton'a yakınlığı ile tanınan ve Türkiye'de yatırımları bulunan Amerikalı işadamı Victor Donenza'nın katıldığı açılış sosyete çevrelerinde büyük sükse yapmıştı.

Ünlü Türk modacı Rıfat Özbek, yeğeni Başak Özbek, İzzet Çapa, Vedat Yelkenci, İspanya Kralının yeğeni Prenses Tamara Czatoryski Borbon , İngiltere'nin ünlü modeli ve şarkıcısı Anouska de Georgiou da, Chintamani'nin açılışına katılmıştı.

11 ortaklı 'kooperatif restoran'

Londra'nın Piccadilly meydanında Jermyn Caddesi'nde açılan Chintamani 200 misafiri ağırlayacak biçimde dizayn edilmiş, Osmanlı konukevini hatırlatan mekanda 13 şef görev almıştı. Restoranın menüsü ünlü aşçı David Jones tarafından hazırlanmıştı. Selçuklu izgilerini taşıyan demir döküm perdelerin yer aldığı mekanda Osmanlı sedirleri, keçeler ve salonun ortasında yer alan dev avize yemek için bu mekanı tercih edenleri büyülüyordu. Toplam 11 ortakla kurulan ve 'kooperatif restoran' anlayışını getiren Chintamani'nin yaklaşık 2 milyon sterline mal olduğu açıklanmıştı.

Padişahların statü simgesi

Restoranın dekoru Zeynep Fadıllıoğlu tarafından yapıldı. Fadıllıoğlu'nun beş aylık bir çalışma ile tamamladığı dekorun deri ve branda işlemelerde ve masaların üzerindeki çizimler Tayfun Erdoğmuş'a ait idi. Bütün malzemelerin Türkiye'den geldiği dekorda en önemli unsur olarak keçe kullanılmıştı. "Chintamani", kelime olarak Budist orijinden geliyor. İki anlamı var. Eski devirlerde kutsal heykeller arkasına saklanan ve "İlahi Ruh" ile zenginlik dileklerine cevap veren kıymetli taşlar anlatılıyor. İkinci anlamı ise Osmanlı padişahlarınının yüksek statülerinin simgesi olan bir Osmanlı motifi. Hayatın özü anlamında. Timur figürlerinde kaplan, Osmanlı figürlerinde bulut ve yuvarlak içinde yuvarlak olarak geçiyor.

FADILLIOĞLU'NA ÖDÜL KAZANDIRMIŞTI

Chintemani'nin tasarımı, 2002 yılında dünyaca ünlü İngiltere'nin tanımış iç mimari ve tekstil firması Andrew Martin'in uluslararası geleneksel "Yılın İç Mimarı Ödülü"nü Zeynep Fadıllıoğlu'na kazandırmıştı. Dünyanın farklı ülkelerinden 500'den fazla iç mimarın katıldığı yarışmada Zeynep Fadıllıoğlu "2002 yılının dızaynırı" seçilmişti. Ödül töreninde Zeynep Fadıllıoğlu'nun kazandığını açıklayan Andrew Martin firmasının başkanı Martin Waller, değişik kültürlerin İstanbul'da yaşadığını anlatmış daha sonra da "İngiltere'de yaptığı çalışmaları ile yılın ödülünü Türk Zeynep Fadıllıoğlu layık görüldü" demişti.

  • MUSTAFA KÖKER / LONDRA


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce