|

Perakendecinin 'Fayda'sı tekelleşmeyi önleyecek

Yerel marketleri rekabetçi yapmak üzere 75 yerel zincirin katılımıyla kurulan Fayda A.Ş. tüketiciyi tekelleşmeye karşı korumayı hedefleyen özel markalı ürünler üreterek 800 şubede dağıtıma girecek

Şükrullah Dolu
00:00 - 11/09/2008 Perşembe
Güncelleme: 23:06 - 10/09/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Perakendecinin 'Fayda'sı tekelleşmeyi önleyecek
Perakendecinin 'Fayda'sı tekelleşmeyi önleyecek

Yerel marketleri ulusal ve uluslararası perakende zincirleri karşısında re-kabetçi yapmak amacıyla İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (İstanbul PERDER) öncülüğünde kurulan Fayda A.Ş. girişimi resmen faaliyete geçti. Fayda Mağazacılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. unvanıyla Dünya Ticaret Merkezi'nde faaliyete başlayan şirketin sermayesİ 11 milyon YTL.

75 MARKET ORTAK OLDU

'Fayda' markasıyla özel market markalı (Privat label) ürünler üreterek ortaklarına rekabet avantajı kazandırmayı hedefleyen girişime ilk etapta 75 yerel marketin ortak olduğunu belirten Fayda A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Turan Özbahçeci, "Marketlerin A tipi hisseyle ortak oldukları girişime B tipi hisse ile market sahibi olmayanlar da ortak olabilecek. Kendilerine üretim yapacak KOBİ'leri de kapsama dahil etmek istiyoruz" dedi. Nielsen'in yaptığı çalışmalar ışığında belirlenen 500 markalı ürün üreteceklerini belirten Özbahçeci, ürünleri 800 şubede tüketiciye sunacaklarını kaydetti.

EN YAYGIN AĞ

Mevcut ortakların 31 ilde şubesi bulunduğunu belirten Özbahçeci, yeni ortakların katılımıyla kısa zamanda tüm Türkiye'ye yayılacak en yaygın ağa sahip olacaklarını söyledi. Özbahçeci, 'Fayda' ismini seçmelerinin nedenini şöyle açıkladı: “Bir proje olduğunda sorulan ilk soru, 'Bana ne faydası var?' şeklindedir. 'Fayda' sözcüğü katıldığım bir konferansta beni etkilemişti. Markalarımızda 'F' logosunu kullanarak tüketiciye bu logoyu benimseteceğiz.”

HERKESE FAYDALI

Girişimin sadece yerel marketlere değil, üretici ve tüketiciye de fayda sağlayacağını anlatan Özbahçeci, özel markalı ürünleri yaklaşık 200 KOBİ'ye ürettirerek reel sektördeki kapasite kullanımını artıracaklarını belirterek, “Fayda A.Ş. sayesinde yerel perakendeci kaybolmayacak, marketini satmak zorunda kalmayacak” dedi.



Zirvede kıran kırana rekabet

Yola çıkma gerekçelerinden birinin de tüketiciyi 3-4 pera-kende markasına mahkum etmemek olduğunu vurgulayan Fayda A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Turan Özbahçeci, şunları söyledi: “Şu anda 3-4 perakendeci zirvede kıran kıran rekabet ediyor. Yerel marketler olmazsa, hem üretici hem de tüketici çok ciddi anlamda zarar görür. Bu rekabet üreticiye de tüketiciye de zarar verir. Çünkü bu markalar zamanla pazarda tekelleşmelerini organize ederler ve fiyat rekabeti ortadan kalkar.”



16 yıl önce