|

Petrol üretimini 'jel'le artırdılar

TPAO, Raman petrol sahasında pilot seçilen 7 kuyuya jel solüsyonu enjekte ederek petrol üretimini yüzde 40 arttırmayı hedefliyor

Aa
00:00 - 12/10/2007 Cuma
Güncelleme: 22:12 - 11/10/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Petrol üretimini 'jel'le artırdılar
Petrol üretimini 'jel'le artırdılar

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürlüğü'nce, Raman petrol sahasında pilot olarak seçilen 7 kuyuya jel solüsyon enjekte edilerek petrol üretimi yüzde 40 oranında artırıldı. TPAO Batman Bölge Müdür Vekili Erdal Coşkun, Türkiye'de petrolün ilk bulunduğu Raman sahasında petrol üretimini artırmak için yeni bir sistemi uygulamaya koyduklarını bildirdi. Bölgede bulunan 600 milyon varil petrolü çıkarmak için çalışmaları yoğunlaştırdıklarını belirten Coşkun, petrol üretimini arttırmak amacıyla dünyanın bir çok ülkesinde uygulanan jel sistemini Raman sahasında hayata geçirdiklerini kaydetti.

7 KUYUDA ÜRETİM ARTIŞI

Pilot bölge seçilen Raman'daki 7 kuyuya enjekte edilen jel solüsyonuyla kaçakları önledikleri gibi suyun kuyuya girişini de azalttıklarını ifade eden Coşkun, "Kuyulara su girişini önleme projesi olan bu çalışmayla petrol üretimi yüzde 40 oranında arttı. Jel ile su yolları kapanarak petrol üretimi daha rahat sağlanıyor" dedi. Raman sahasında bu yıl 6 yeni kuyu açıldığını bunların dördünde petrol üretimine başlandığını, anlatan Coşkun, bu kuyuların da faaliyete girmesiyle 6 kuyudan günlük üretimin 300 varili bulacağını kaydetti. Coşkun, Raman bölgesinde TPAO'ya ait yeni bir sistemin denendiğini ve 3.5 milyon dolarlık MR-7000 kulesiyle sondaj yaptıklarını da belirtti.

28 kuyudan 20 bin varil

TPAO Batman Bölge Müdür Vekili Erdal Coşkun, 28 kuyudan günlük bin 200 varil petrol üretimiyle TPAO'nun Batman'daki petrol üretiminin 20 bin 500 varile çıktığını kaydetti. Coşkun, "1948 yılından bu yana yapılan sondajlarda yer altındaki petrolün sadece yüzde 20'si çıkarıldı. Bölgedeki toplam rezerv ise 600 milyon varil dolayında. TPAO'nun Batman bölgesinde 620 petrol kuyusu var” diye konuştu.

17 yıl önce