|

Pierre Loti ismi kalmalı

Pierre Loti Tepesi'nin isminin değiştirilmek istenmesini eleştiren Topbaş, bu tip değişikliklerin dikiş tutmayacağını belirterek, “Ben bu teklifi yanlış buluyorum. Bu tip girişimler kenti, tarihiyle bağlarını kesme noktasına getirir” dedi

İsmail Zelvi
00:00 - 14/02/2007 Çarşamba
Güncelleme: 01:54 - 14/02/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Pierre Loti ismi kalmalı
Pierre Loti ismi kalmalı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sanat tarihçisi, mimar ve İstanbul'da yaşan biri olarak Pierre Loti Tepesi'nin adının "Eyüp Sultan Tepesi" olarak değiştirilmesi teklifini doğru bulmadığını söyledi. Bazı mekânların isminin değiştirilemeyeceğini, değiştirilmemesi gerektiğini söyleyen Topbaş, "İstanbul'un 4 bin 500 yıllık tarihiyle, geçmişiyle, bu süreçte bırakılan izler münasebetiyle kentte oluşan tarihi hafızanın ve bu kartların tek tek ortadan kaldırılmasını ben yanlış buluyorum" dedi.

DİKİŞ TUTMAZ TEKLİFLER

Kadir Topbaş, dün Uluslar arası Kamu ve Yerel Yönetim Finansmanı Kongresi'nde gazetecilerin sorularını cevapladı. Topbaş, Pierre Loti Tepesi'nin adının değiştirilmesi teklifiyle ilgili bir soruya, "Bütün envanterlerde, kayıtlarda, arşivlerde cadde semt sokak meydan isimleri vardır. Her biriyle

ilgili önemli belge niteliğinde geçmişten gelen anıları vardır. Bunları alıp da değiştirmeye kalkarsanız kentin tarihiyle olan bağlarını kesme noktasına getirirsiniz" cevabını verdi. Topbaş, "Hürriyet Meydanı olarak değiştirildi Beyazıt Meydanı Ama hala Beyazıt olarak söylenir. Bir türlü dikiş tutmaz bu tür değişiklikler" diye konuştu.

BU DÜŞÜNÜLMEMELİ

Pierre Loti'nin İstanbul'un önemli bir destinasyonu olduğunu belirten Topbaş, "Bunu alıp değiştirdiğiniz takdirde bir yerlerde bunu anlatmak için veya rehberlere bunu verirken parantez içinde Pierre Loti mi yazacaksınız? Acıları hissettiren birtakım isimler olmadıkça bunu düşünmemek lazım" dedi.


Ahmakça olur

Eyüp Belediye Başkanı Ahmet Genç, Eyüp'teki Pierre Loti tepesinin, Eyüp Sultan Tepesi olarak değiştirilmeye çalışıldığı yönündeki haberlere tepki gösterdi. Yapılan işin bir isim değişikliği olmadığını, bölgede bulunan teleferik durağına isim verme olduğunu kaydeden Genç, tartışmaları anlamsız bulduğunu söyledi. Genç, "Hiç kimsenin 100 yıllık bir geçmişin adını değiştirmeye hakkı yoktur. İsim değişikliği ahmakça bir şey olur" dedi.


17 yıl önce