|

Pierre Loti'nin evine Fransız kalamadılar

Türkiye'de 4 yıldır bulunan Başkonsolos Peaucelle: Loti'nin evinden haberim yoktu

Yılmaz Yıldız
00:00 - 17/06/2007 Pazar
Güncelleme: 23:13 - 16/06/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Pierre Loti'nin evine Fransız kalamadılar
Pierre Loti'nin evine Fransız kalamadılar

Türkiye'de 4 yıldır bulunan Fransa Başkonsolosu Jean Cristophe Peaucelle, Pierre Loti'nin İstanbul'da kaldığı tek evin varlığını bir Türk işadamının çabaları ile öğrendi. Pierre Loti'nin evini cafe-restauranta dönüştüren Fikret Bayrak'ın daveti üzerine binayı ziyaret eden Peaucelle, bina girişindeki kitabe ile içeride sergilenen Pierre Loti fotoğrafları ve kitaplarını ilgiyle inceledi.

KÜRKÇÜ DÜKKANIYDI

Divanyolu Caddesi üzerinde Atik Ali Bey Camisi'nin karşısındaki iki katlı apartman Fransız yazar Pierre Loti'nin İstanbul'da kaldığı tek evi. Daha önce kürk ve deri atölyesi, gümüş atölyesi olarak kullanılan ve kaçak 3 kat çıkılan binayı Pierre Loti's Hause Gazel ismiyle cafe-restauranta çeviren Bayrak, bir çok kurum ve kuruluşla yazışmaya geçti.

Bayrak, Fransa Başkonsolosu Peaucelle'yi de mektupla davet etti. Loti'nin evini Fransız Kültür Merkezi Müdürü Arnaud Littardi ile birlikte ziyaret eden Başkonsolos Peaucelle, Pierre Loti'nin evine sahip çıkılıp gün ışığına çıkarılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Evin tanıtımı için destek sözü veren Peaucelle, "4 yıldır Türkiye'deyim. Tarihle yakından ilgilenirim ama Pierre Loti'nin evini bilmiyordum. Çok mutluyum. O çok büyük bir yazardı. Loti'nin Fransa'da Rochefort'daki evi müze yapıldı. Buranın da bir bölümü müze olarak kullanılabilir" dedi. Pierre Loti, Osmanlı'nın son dönemlerinde Avrupa'da Türkleri savunan yazılarıyla tanınıyor.


17 yıl önce