|

PKK katliamı telsizde

Diyarbakır’da 2’si polis 11 kişinin şehit olduğu saldırıyı DAEŞ’in üzerine yıkmaya çalışan terör örgütü PKK’nın yalanını telsiz konuşmaları ele verdi. PKK'lılar 3 ayrı telsiz konuşmasında katliamın kendileri tarafından gerçekleştirdiğini itiraf etti. Güvenlik güçleri de bombalı aracı, PKK mensubu Kemal kod adlı Emrah Dayan'ın patlattığını tespit etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/11/2016 Pazar
Güncelleme: 00:11 - 6/11/2016 Pazar
Yeni Şafak

HDP eş başkanları ve bazı milletvekillerinin gözaltına alınması ertesi Diyarbakır'da bomba patlatan ve güvenlik güçlerinin yanı sıra çok sayıda sivil vatandaşın hayatını kaybetmesine, evlerin ve iş yerlerinin büyük hasar görmesine neden olan bombalı saldırıyı DAEŞ'ın üzerine yıkmaya çalışan PKK'nın yalanı ortaya çıktı. Teröristler arasında yapılan telsiz görüşmelerinde, eylemin PKK tarafından gerçekleştirdiği açıkça anlaşılırken, 3 ton patlayıcı kullanıldığı bilgisi de yer aldı.



HALK TEPKİ GÖSTERDİ 'DAEŞ YAPTI' DEDİLER


Diyarbakır'da Cuma sabahı gerçekleşen bombalı saldırıyla halktan büyük tepki gören bölücü terör örgütü PKK, saldırıyı DAEŞ terör örgütüne yüklemeye çalıştı. Uluslararası bir haber ajansı üzerinden, basında ve sosyal medyada olayın DAEŞ terör örgütü tarafından üstlenildiğine dair haberler yayıldı. Halk nezdindeki desteğini tamamen kaybeden bölücü örgüt PKK'nın yalanını telsiz görüşmeleri ortaya koydu. Diyarbakır Valiliği, saldırıyı PKK'nın gerçekleştirdiğine ilişkin açıklamanın, bölücü örgüt elemanlarının kendi aralarında yapmış oldukları 3 ayrı telsiz konuşmasına dayandığını açıkladı. Valilik konuşmalardan eylemin Kemal kod adlı PKK mensubu tarafından 3 ton patlayıcı kullanılarak gerçekleştirildiğinin anlaşıldığını bildirdi.





ÖNCÜ PKK'LI ARANIYOR


Açıklamada belirtilen Kemal kod adlı teröristin kimliği ise güvenlik güçlerinin yoğun çabası sonucu belli oldu. Teröristin Hakkari nüfusuna kayıtlı 1996 doğumlu Emrah Dayan olduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırmada Dayan'ın 2014 yılında Hakkari'den örgüte katıldığı belirlendi. Öte yandan, Kemal kod adlı teröristin patlattığı araçta bir teröristin daha olduğu ancak saldırı noktasına yakın bir yerde araçtan indiği belirlendi. “Öncü” olan teröristten gelen talimat doğrultusunda da Emrah Dayan'ın bombayı infilak ettirdiği anlaşıldı. Polisin “öncü” teröristin kimliğini belirlemek için başlattığı çalışmakta sürüyor.



Şehit sayısı 11'e yükseldi


Bu arada Bağlar ilçesindeki Aydın Arslan Bulvarı'nda Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü binasına yakın bir noktada, teröristlerce bomba yüklü minibüsün infilak ettirildiği saldırıda yaralanan 2 vatandaş, tedavi gördüğü hastanede yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Hastanede vefat eden 2 vatandaşla saldırıda şehit sayısı 11'e çıktı. Patlamada hayatını kaybedenler arasında Suriye'de savaştan kaçarak Türkiye'ye sağınmış bir mültecinin de olduğu bildirildi. Diğer yaralıların tedavisi ise kaldırıldıkları hastanelerde sürüyor.



İŞTE O GÖRÜŞMELER


Yeni Şafak, Kandil'deki teröristler arasında geçtiği güvenlik güçlerince tespit edilen o telsiz görüşmelerinin dökümüne ulaştı. Olaydan birkaç saat sonra Ararat Kod adlı terörist ile Rojhat Kod adlı terörist arasında geçen görüşmede, eylem açıkça sahipleniliyor ve bir fedai eylemi olduğu ifade ediliyor. Telsiz kestirmelerinin o bölümü şöyle:



FEDAİ EYLEMİ


ARARAT: Basına yansıyan eylem fedai eylemidir Tamam


ROJHAT: Basına yansıyan değil mi?


ARARAT: Doğrudur.


ROJHAT: Tamam arkadaş.


ARARAT: Tamam diğerinde sicil falan atarız.


ROJHAT: Tamam peki ANDOKlar bugün bilgi verirler mi?


ARARAT: Vallahi zor.


ROJHAT: Tamam yani ANDOKların tarafındaki arkadaşlar değil mi?


ARARAT: Evet evet.


ROJHAT: Tamam


ARARAT: Diğerinden sicil atarız tamam



Kandil'e saldırı raporu


Olay günü yapılan telsiz görüşmelerinde saldırı resmen üstlenilirken, saldırının detaylarına ilişkin bilgiler ise, dün sabahki telsiz görüşmelerinde açıkça anlatılıyor. Dün sabah saat 09.19-09.24 ile 09.30-09.35 arasında yapılan ve eylemin gerçekleşmesinde rol üstlenen teröristler ile Kandil arasında geçtiği tahmin edilen telsiz görüşmelerinden ilgili bölümler şöyle:


AKDAG: Ya bir not gönderdik


ANDOK: Doğru doğru ya biz dün genel de söylemiştik onun için o sizin söylediğiniz uygun düşmez.


AKDAG: Tamam


ANDOK: Dün zaten genel de arkadaşlar söylediler. Artık biz genel de vereceğiz. Bilmiyorum farklı bir şey varsa


AKDAG: Yok yok


ANDOK: Yani söylenen biçimi ile değil mi?


AKDAG: Doğru


ANDOK: Tamam. Peki şehit Rojhat'ta operasyon devam ediyor mu?


AKDAG: Doğru dün akşama kadar devam ediyordu.


#PKK
#Diyarbakır
#DAEŞ
7 yıl önce