|

PKK/KADEK lağvedildi

Kuzey Irak'ta 26 Ekim'de yapılan olağanüstü kongrede, PKK'nın yerine 2002 yılında kurulan KADEK'in feshedilmesi kararlaştırıldı.

Yeni Şafak
01:00 - 12/11/2003 Çarşamba
Güncelleme: 10:03 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

PKK'nin yerine 4 Nisan 2002 tarihinde kurulan KADEK kendini feshetti. Mezopotamya Haber Ajansı'nın haberine göre, KADEK'in 26 Ekim günü Kuzey Irak'ta tek gündemle toplanan 2'nci Olağanüstü Kongresi'nde fesh kararı oybirliği ile kabul edildi. Alınan kararda, KADEK'in feshedilmesi "Demokratik sisteme denk düşecek yeni bir örgütsel yapılanmanın yolunu açmak" gerekçesine dayandırıldı. Avrupa, Ortadoğu ülkeleri ve Kafkasya'dan 364 delegenin katıldığı kongrenin açılış konuşmasını Cemil Bayık yaptı. Bayık, konuşmasında, kongrenin fesih kongresi olduğunu belirterek, PKK ile KADEK birçok açıdan aynılık taşıdığını ifade etti.

Toplantı düzenlenecek

Bayık, yeni oluşumun ise daha köklü ve kapsamlı değişiklikler içereceğini belirterek, "PKK ile başlayan ve KADEK ile devam eden mücadelesinin artık yeni oluşumla temsil edileceğini" bildirdi. Bayık, bölgede ABD'nin Irak'a müdahalesi ile ortaya çıkan yeni gelişmeler ve bu gelişmelerin isim değişikliğinde etkili olduğunu söyledi. Fransız AFP Ajansı'nın haberine göre ise, Kuzey Irak'ta KADEK tarafından dağıtılan yazılı bildiride "yeni ve daha fazla demokratik bir yapının kurulabilmesine yol açmak için" KADEK'in lağvedildiği açıklandı. Örgüt adına konuşan Umut Ardan AP'ye yaptığı açıklamada, örgüt mensuplarının Irak'ın kuzeyinde yakın bir zamanda basın toplantısı düzenleyeceğini duyurdu ancak basın toplantısı için belli bir tarih vermedi. Ardan, "Yeni yapılanmanın bölgesel bir örgüt olabileceğini" söyledi.

ABD TÜRKİYE'Yİ KIZDIRDI

PKK ve KADEK'i terörist kabul eden ABD ile KADEK'i henüz terör listesine koymayan AB ülkeleri nezdinde de girişimlerin tekrarlanacağı belirtildi. KHK bünyesinden silahlı kanadını ayırarak siyasi bir yapıya bürünmeye çalışan PKK'nın, isim değiştirmesinin terörist bir örgüt olarak tanınmasına engel olmaması gerektiği, AB ve ABD'ye bildirilecek. ABD'nin, PKK ile Kuzey Irak'ta girdiği çatışmada, ele geçirilen teröristi sorgulamadan bırakması ve ardından da esir değişiminin gerçekleşmesi, Türkiye'yi kızdırdı. Amerikan askerleri ve Peşmergelerden oluşan Keşif Gücü'nün esir aldığı bir PKK'lının sorgulanmaması Ankara'da tepki çekti.

PKK ile çatışma sırasında bir ABD helikopterinin bölgeye gittiği haberleri ilk başta sevinç yaratırken, daha sonra edinilen bilgiler helikopterin amacının sorgulanmasına yol açtı. Bu arada, 1978 yılında kurulan PKK'nın 4 Nisan 2002'de KADEK adını almasının ardından, bu defa da KADEK'in feshedilmesini Ankara, "takdik manevra" olarak değerlendirdi. Diplomatik kaynaklar, "Bu tip girişimleri ciddiye almıyoruz. Terörist kimliğinden sıyrılmaya çalışıyor" dediler.

'Örgüt farklı isimlerle yoluna devam edebilir'
Başbakan Tayyip Erdoğan, PKK/KADEK'in adını değiştirerek yeni bir yapılanmaya gideceği yolundaki haberlerle ilgili olarak, "Farklı isimlerle yoluna devam edebilir. Bu, örgütlerin yapılarında, kimliklerinde var" dedi. Erdoğan, TBMM'den ayrılırken, gazetecilerin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün Kıbrıs ile ilgili açıklamalarını sorması üzerine, cumartesi günü KKTC'ye gideceğini belirterek, "Kıbrıs'a gittiğimde neler konuşacağımı sizler de göreceksiniz" diye konuştu.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 yıl önce