|

PKK'lılarla görüştüler

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan Osman Kavala ve Henri Barkey’in darbe girişiminden 1 ay önce Diyarbakır’da irtibata geçtiği isimler ortaya çıktı. Kavala’nın 2’si PKK şüphelisi 9 isimle görüştüğü belirlenirken, Barkey’in Demirtaş olmak üzere 5 isimle görüştüğü tespit edildi.

M. Sait Özkan
03:00 - 22/02/2020 Cumartesi
Güncelleme: 03:15 - 22/02/2020 Cumartesi
Yeni Şafak
Osman Kavala
Osman Kavala

Gezi Parkı odaklı olaylara ilişkin davada tahliyesine ve beraatine karar verildikten sonra hakkında yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alınan Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala tutuklandı. Kavala’nın şüpheli olduğu 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturmanın darbe girişiminden 11 gün sonra 26 Temmuz 2016 tarihinde başlatıldığı öğrenildi. Kavala’nın tutuklandığı soruşturma dosyasının ayrıntılarında ise Kavala ve eski CIA ajanı Barkey ile 15 Temmuz darbe girişiminden 1 ay önce Diyarbakır’da gerçekleştirdikleri görüşmeye ilişkin tespitler dikkat çekiyor.

KAVALA’NIN 9 İSİMLE İRTİBATI TESPİT EDİLDİ
  • 2 şüphelinin 2016 yılı Haziran ayında gittikleri Diyarbakır’da kimlerle irtibata geçtikleri tek tek araştırıldı. Diyarbakır TEM Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından İstanbul’a gönderilen tespit tutanağına göre Kavala Diyarbakır’daki ziyaretinde Şeyhmus D., Fırat A., Mehmet Ö. Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye temsilcisi Ulrike D.’nin de aralarında bulunduğu 9 isimle irtibatlı olduğu belirlendi.
İKİSİ PKK-KCK ŞÜPHELİSİ

Bu kişilerden 2 tanesinin PKK propagandası ve PKK-KCK Terör Örgütü adına faaliyette bulunmak suçlarından şüpheli olduğu ortaya çıktı. Bu isimlerden ilki olan Fırat A.’nın farklı tarihlerde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na 4 kez ‘PKK propaganadası yapmak’ suçundan ‘şüpheli’ sıfatıyla soruşturulduğu, emniyet tarafından hakkında fezleke düzenlendiği öğrenildi. Yine Kavala’nın irtibatlı olduğu isim olan Şeyhmus D.’nin de aynı şekilde PKK-KCK Terör örgütü adına faaliyette bulunmak suçundan ‘şüpheli’ sıfatıyla soruşturulan bir isim olduğu belirlendi.

BİR AY ÖNCE DEMİRTAŞ’LA GÖRÜŞTÜ

Barkey’in Diyarbakır seyahatinde irtibatlı oldukları isimler de mercek altına alındı. Barkey, Diyarbakır seyahati sırasında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da aralarında olduğu 5 kişi ile iletişim halinde olduğu tespit edildi. Barkey’in Demirtaş’ın dışında iletişim halinde olduğu isim ise PKK- KCK Terör Örgütü’ne üye olmak suçundan yargılanıp 6 yıl 3 ay hapis cezası alan Muharrem E. isimli kişi oldu. Barkey’in temas ettiği bir diğer isim ise ‘PKK-KCK Terör Örgütü propagandası yapmak’ suçundan ‘şüpheli’ sıfatıyla soruşturulan Ramazan T. olduğu edinilen bilgiler arasında yer aldı.

GSM verileri dosyada


Barkey ve Kavala’nın Diyarbakır ziyaretleri ile ilgili HTS kayıtlarının analizi de soruşturma dosyasında yer aldı. Analizlere göre Barkey 26 Haziran 2016’da İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan girdi. GSM hattının baz kayıtları incelemesinde ilk olarak 27 Haziran 2016 günü saat 23.52’de baz verdi. 28-29 Haziran tarihlerinde de İstanbul’da baz veren Barkey, Diyarbakır’da ilk olarak 30 Haziran 2016 saat 11.12 sularında, son olarak ise aynı gün saat 20.36 sularında baz verdi. 3 Temmuz 2016 tarihinde ise İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan çıkış yaptı. Barkey, darbe girişiminin gerçekleştiği 15 Temmuz 2016 tarihinde ülkeye tekrar girerken, 19 Temmuz tarihinde tekrar Atatürk Havalimanı’ndan çıktı.


KONAKLAMA
KAYDI YOK

Diyarbakır TEM Şube Müdürlüğü tarafından Osman Kavala ve Henri Barkey’in 2016 yılı Haziran ayında Diyarbakır’a geldikleri, yapılan sorgulamada ‘Polnet Asayiş Daire Başkanlığı Geçici ikamet yerleri’ olarak hizmet veren modülden yapılan sorgulamada Diyarbakır’daki konaklama kayıt bilgilerine rastlanılamadı. İkilinin Diyarbakır’da otel dışında konakladığı değerlendirmesi yapıldı.



#Osman Kavala
#Henri Barkey
#PKK
4 yıl önce