|

PKK'ya af tartışmalarına açıklık

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, PKK'nın tasfiyesinde Kuzey Irak'la görüş birliğine dikkat çekerek, PKK ne bugünün Türkiyesi ne de bugünün Irak'ında yeri olmayan bir terör örgütü. Bunun artık herkes farkında” dedi.

İha
00:00 - 18/03/2009 Çarşamba
Güncelleme: 15:48 - 18/03/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
PKK'ya af tartışmalarına açıklık
PKK'ya af tartışmalarına açıklık

Babacan ayrıca, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yakında gerçekleşmesi planlanan Irak ziyaretinde Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi lideri Mesut Barzani ile de bir araya geleceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Filipinli mevkidaşı Alberto Romulo 'Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi' anlaşmasını imzaladı. Filipin Dışişleri Bakanı Romulo ayrıca daha önce iki ülke arasında imzalanan 'Yatırımların Teşviki ve Korunması' anlaşmasının onay belgesini de Babacan'a sundu. İmza töreni sonrasında gerçekleşen ortak basın toplantısında Babacan, Romulo'nun ziyaretinin iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin 60. yıldönümüne rastladığına dikkat çekti ve ilişkileri çok boyutlu ortaklık düzeyine

yükseltmek istediklerini belirtti. 2002 yılında 60 milyon dolar olan ticaret hacminin 2008 yılında 240 milyon dolara çıktığını kaydeden Babacan, bu rakamın mevcut potansiyeli yansıtmadığını ve karşılıklı turizmin özendirilmesi gerektiğini kaydetti. Romulo'nun Nisan ayında İstanbul'da gerçekleşecek 'Medeniyetler İttifakı' toplantısına da katılacağını açıklayan Babacan, Pakistan ve Filipinler'in inisiyatifiyle gelişen inançlar arası diyalog çabalarına Türkiye'nin de destek verdiğini dile getirdi.

Daha sonra söz alan Filipinler Dışişleri Bakanı Romulo ise iki ülke arasında ilişkilerin her zaman anlamlı ve derin olduğunu belirterek, “Babacan'la ikili ilişkileri daha da geliştirecek anlaşmalar imzaladık. Bu iki anlaşma ekonomik ve ticari ilişkilerimiz açısından hayati önem taşıyor. Ayrıca Filipinler hükümeti adına Türkiye'nin İKÖ ve Medeniyetler İttifakı'nda oynadığı rolden ötürü takdirlerimi iletmek isterim” diye konuştu.

PKK'nın tasfiyesi kapsamında genel affın gündemde olup olmadığı sorusu üzerine Babacan, terörle mücadelede pek çok enstrümanın aynı anda kullanılmasının önemli olduğunu ve Türkiye'nin 2007'den itibaren terörle mücadelede yeni bir döneme girdiğini belirtti. “Diplomatik alanda da farklı uygulamalarımız başladı. Mevcut yasalarımız zaten aslında niyet orada olduktan sonra kapıların açılmasını sağlayıcı maddeler içeriyor. Bu konular artık Kuzey Irak'la daha rahat konuştuğumuz konular” diyen Babacan, temasların

sürdüğünü ancak atılacak adımlara ilişkin detayları kamuoyuyla paylaşmak için erken olduğunu kaydetti.

Babacan, üçlü mekanizma çerçevesinde Irak'ın da terör örgütünün lağvedilmesine tam destek verdiğini ifade ederek, “PKK ne bugünün Türkiyesi ne de bugünün Irak'ında yeri olmayan bir terör örgütü. Bunun artık herkes farkında” dedi. Genel Kurmay'ın da PKK'ya yönelik hükümetin atacağı adımların arkasında olduğuna işaret eden Babacan, kurumlar arasında diyalog ve istişarenin sürdüğünü ve tüm kurumların görüş birliğiyle adım atıldığını anlattı.

Kuzey Irak Yönetimi lideri Mesud Barzani'nin Türkiye'ye gelip gelmeyeceği sorulduğunda Babacan, Cumhurbaşkanı Gül'ün Irak ziyaretinde bir görüşme olacağına işaret ederek, “Cumhurbaşkanı'nın Irak ziyareti söz konusu. Güvenlik sebebiyle tam tarih açıklanmasa da yakın zamanda böyle bir ziyaret söz konusu. Orada çok sayıda grubun temsilcileriyle görüşecek. Mesut Barzani'nin planlanmış bir ziyareti yok ama böyle bir ziyaretin olmaması için bir sebep de yok” diye konuştu.

Konuk Bakan Romulo ise BM Güvenlik Konseyi üyesi seçilmesinden memnuniyet duyduğu Türkiye'nin kilit rol oynadığına dikkat çekti. Obama'nın ziyaretinin de bu farkındalıktan kaynaklandığını söyleyen Romulo, “Yeni ABD hükümetinin Türkiye'ye verdiği ana rolü ve önemi ortaya koyuyor. Obama'yı bu önemli ziyaretten dolayı takdir ediyorum. Ziyaretin ikinci günü Medeniyetler İttifakı toplantısına da denk gelecek. Haklarımızın barış ve refaha ihtiyaç duyduğu bir gerçek ve bu çerçevede de anlamlı olacak” şeklinde

konuştu.

1915 olaylarının ABD'de Nisan ayında yine gündemin sıcak maddelerinden biri olacağı hatırlatıldığında Bakan Babacan ise, “Her ülkenin parlamentosunda bu tip girişimler olabilir. Önemli olan ne kadar destek göreceği ve sonuçları. Ermenistan'la (normalizasyon) süreç devam ederken, iyi de yürürken ve 1915 olayları ikili planda görüşülürken; üçüncü ülkelerde bu konuyla ilgili atılacak adımlar bir fayda getirmeyecek. Hatta sürece de zarar da vereceklerdir” değerlendirmesini yaptı.

'ASEAN ile Türkiye'nin ilişkilerine Filipinlerin ne gibi katkısı olabilir?' sorusu üzerine Romulo, “Babacan'la bu konuyu da konuştuk. ASEAN ülkeleri toplamda 550 milyon nüfusa sahip ve aralarında serbest ticaret anlaşması var. İnanıyorum ki, Türkiye ile yakın ilişkiler ASEAN'daki diğer ülkelerle ilişkilere de olumlu yansıyacaktır. Sadece serbest ticaret değil, değişik seviyelerde politik ilişkilere de fayda sağlayacaktır” yanıtını verdi.

Babacan ve Romulo basın toplantısının ardından heyetlerarası bir çalışma yemeğine katılmak üzere salondan ayrıldı. Romulo'nun yarın Ankara'dan ayrılması öngörülüyor.



15 yıl önce