|

''Politik risklere rağmen Türkiye ekonomisi güçlü''

Fitch''in Türkiye için ''politik riskin hala yüksek'' olduğu açıklamasının ardından kurumun direktörlerinden Kiss, ''Yılın ilk yarısında Türkiye''nin ekonomik verileri güçlü'' dedi. Ziraat Yatırım Ekonomisti Yılmaz ise Fitch''in tavrının ekonomik olmadığını ifade etti.

.
00:00 - 12/08/2014 Salı
Güncelleme: 00:31 - 12/08/2014 Salı
Yeni Şafak
''Politik risklere rağmen Türkiye ekonomisi güçlü'
''Politik risklere rağmen Türkiye ekonomisi güçlü'

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Direktörlerinden Gergely Kiss, Türkiye''nin ilk yarı ekonomik verilerinin güçlü olduğunu belirterek, Türkiye''ye ilişkin bir sonraki değerlendirmenin 3 Ekim tarihinde yapılacağını bildirdi. Fitch Ratings ayrıca, dün internet sitesinden duyurduğu açıklamada, ''Erdoğan''ın Pazar günü yapılan seçimdeki kesin zaferi, Türkiye''nin ilk Cumhurbaşkanlığı seçimi, Türkiye''nin ülke kredi profili üzerindeki politik riski düzeltmek konusunda az bir katkı yapmıştır'' ifadesini kullandı. Bu açıklamayı da değerlendiren Kiss, ''Türkiye''nin 2015 yılındaki genel seçimlerini izliyor olacağız. Değerlendirmemizde direkt olarak Türkiye''deki politik gelişmelere bakılacaktır'' ifadelerini kullandı.

Asıl ölçü genel seçimler

Önümüzdeki süreçte gelişmekte olan ekonomilerin büyüme performansının Fed gibi gelişmiş ekonomilerin para politikalarında ne ölçüde etkileneceğinin büyük önem taşıdığını dile getiren Gergely Kiss, Türkiye''nin ortaya koyacağı para politikasının ise gelişmiş ekonomilerin para politikalarının etkileri açısından ''belirleyici'' olacağına vurgu yaptı. Bunun yanında, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Başbakan Erdoğan''ın seçmenin büyük çoğunluğu tarafından desteklediğini gösterdiğini belirten Fitch''in dünkü açıklamasında ise, ''Parlamento seçimlerinin 2015 yılında yapılması gerektiğinden cumhurbaşkanlığı seçimi mevcut potansiyel politik döngüyü tamamlamıyor'' öngörüsüne yer verildi.

Fitch''in endişesi ekonomik değil

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, Fitch Ratings Direktörlerinden Gergely Kiss''in yaptığı açıklamalardan, Fitch''in Türkiye''deki yeni siyasal şekillenmeyi takip edeceğinin anlaşıldığını kaydederek, Fitch''in tavrının arkasında ekonomik bir motivasyon olmadığını ifade etti. Fitch''in, Türkiye''de Cumhurbaşkanı''nın ilk kez halkın seçmesinin siyasi işleyişleri nasıl şekillendireceğine dair belirsizlik oluşturacağını düşündüğünü dile getiren Yılmaz, bu nedenle yatırımcılara açıklama yapma gereği duyduğunu belirtti.

Kabinede kimin olacağı önemli

Tamer Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı görev değişikliğinin ağustos ayı sonunda gerçekleşecek olmasının, Fitch''e ekim ayındaki yeniden değerlendirme öncesinde siyasi süreçleri gözlemleme şansı vereceğini vurguladı. Yılmaz, şöyle konuştu: ''Bu nedenle piyasanın önümüzdeki günlerde odağında yeni kabinenin nasıl oluşacağı ve Bakanlar Kurulu ile Cumhurbaşkanı arasındaki etkileşimin nasıl gelişeceği olacaktır. Aynı zamanda Merkez Bankası gibi önemli ekonomik aktörlerin de görevlerinin başında olmasıyla endişeler giderilecektir.''


10 yıl önce