|

Portföy yönetim sektörü 100 milyara koşuyor

Türk sermaye piyasalarında son yapılan düzenlemeler ile tasarruf oranları ve ürün çeşitliliğinin artacağını vurgulayan Ak Portföy Genel Müdürü Dr. Alp Keler, 2015'te BES'in 50 milyar, portföy yönetim sektörünün de 100 milyara ulaşacağını belirtti

Ekonomi Servisi
00:00 - 12/09/2012 Çarşamba
Güncelleme: 22:30 - 11/09/2012 Salı
Yeni Şafak
Portföy yönetim sektörü 100 milyara koşuyor
Portföy yönetim sektörü 100 milyara koşuyor

Ak Portföy Genel Müdürü Alp Keler, cari açığı azaltmak ve tasarrufları artırmak amacıyla bireysel emeklilik sektöründe yapılan düzenlemeler, faizlerin tek haneye inmesi ve yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile birlikte 2015 yılında bireysel emeklilik sektörü büyüklüğünün 50 milyar liraya, portföy yönetim sektörünün ise 100 milyar liraya ulaşacağını söyledi. Ak Portföy'ün 2012 değerlendirmelerine ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Keler, “Şu an 53 milyar lira olan portföy yönetim sektörünün, 2015 yılında 100 milyar lira ile GSYH'nin yüzde 5'ine ulaşacağını tahmin ediyoruz” dedi.

BES'Lİ SAYISI 9 MİLYON OLUR

Faizlerin tek haneli seviyelere kalıcı şekilde inmesiyle portföy yönetim sektöründe hızlı büyüme yaşanacağını söyleyen Keler, bu büyümede öncelikle emeklilik fonları ve kurumsal-bireysel yatırım fonlarının payının olacağını belirtti. Bireysel emeklilik sektöründe yüzde 25'lik devlet katkısı gibi yeni düzenlemelerin önümüzdeki dönemde sektörü çok hızlı büyüteceğini belirten Keler, “Vakıf ve sandıkların BES'e geçmesiyle 2020 yılında 150-250 milyar liralık büyüklükleri konuşacağız. Katılımcı sayısının 8-9 milyona ulaşmasını bekliyoruz” dedi. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde bu sene yapılan kanuni düzenleme ile 1 Ocak 2013'ten itibaren katılımcılar adına yüzde 25 devlet katkısı ödenecek.

MB'NİN ELİ KUVVETLENDİ

Türkiye ekonomisi ikinci çeyrek büyüme rakamlarını da değerlendiren Keler, "Büyümede yıl sonu yüzde 4 hedefinden uzaklaşılmış görünüyor. Önümüzdeki dönemde TCMB'nin alacağı aksiyonlarla büyümeyi yüzde 3-4 bandına oturtmaya çalışacağına inanıyoruz. Yıl sonunda yüzde 3 civarı büyüme rakamı bekliyoruz. Üçüncü çeyrekte bozulma olursa, yıllık projeksiyonlarımızı etkileyecektir" dedi. Büyüme rakamları sonrası Merkez Bankası'nın para politikasını gevşetme anlamında elinin kuvvetlendiğini söyleyen Keler, "TTCMB'nin ekonomiyi canlandırmak için faiz koridorunda ilk aşamada 50 ila 100 baz puanlık indirim yapabileceğine inanıyoruz" dedi.


Altının onsu bin 800'ü görecek

Hisse senedi piyasalarındaki görünüme ilişkin olarak Alp Keler, “Önümüzdeki dönemde TCMB politikaları doğrultusunda bankacılık hisselerinde daha büyük potansiyel görüyoruz. Büyümeyle ilgili endişeler artarsa sanayi kesimi hisselerini olumsuz etkileyecektir. İMKB ise yurt dışı gelişmelere bağlı olarak yıl sonunda 70bin -71 bin seviyelerine ulaşabilir” dedi. Keler, altın fiyatlarına ilişkin ise ons fiyatının ilk aşamada bin 800 dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi.



12 yıl önce