|

POS''la ödemede Avrupa lideriyiz

Türkiye, sayısı 2,1 milyonu geçen POS cihazı sayısı ile Avrupa''da birinci olurken, bankacılık sektörü 54 milyon kredi kartına ulaştı. BKM Genel Müdürü Soner Canko, ''Piyasadaki POS cihazlarının 300 bine yakını ortak POS. Böylece 1,2 milyon adet POS ihtiyacını karşılamış oluyoruz. Bu konuda geri adımımız yok'' dedi

.
00:00 - 9/02/2013 Cumartesi
Güncelleme: 23:56 - 8/02/2013 Cuma
Yeni Şafak
POS''la ödemede Avrupa lideriyiz
POS''la ödemede Avrupa lideriyiz

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, kartlı ödeme sistemlerinin yaygınlaşmasında önemli yer tutan POS cihazı sayısı artışı, 2012 yılında yüzde 8 oranında büyüyerek 2,1 milyon adede ulaştı. Bu rakam ile Türkiye, Avrupa''da en çok POS cihazına sahip ülke olma özelliğini 2012 yılında da sürdürdü. AA Finans Masası''na konuk olan BKM Genel Müdürü Soner Canko, ''2,1 milyon POS''un 300 bine yakınının ortak POS olduğunu ve bunun ortalama 4 banka tarafından paylaşıldığını belirterek, '''Biz aslında 300 bin POS ile 1,2 milyon adet POS ihtiyacını karşılamış oluyoruz. Bu konuda geri adımımız yok''' dedi.

2 KART İLE YAŞIYORUM

Canko, şöyle devam etti: ''Sektörde 54 milyon kredi kartına ulaştık. Bizim hesaplamalarımıza göre, yaklaşık 27 milyon birey ediyor. Elimizdeki verilere göre ortalama bir kart kullanıcısının cüzdanında 2 kredi kartı var . Bende de işim gereği çokça kart var. Ama cüzdanımda kaç kart taşıyıp, kaç kart ile yaşadığıma bakılırsa cüzdanımda 2 kart ile yaşıyorum.''

Canko, ''2013 yılında mobil POS dediğimiz cihazların mobil yazar kasalarla birleştiği bir yıl olacak. Tüm sektör bu konuda bir çalışma içerisindeyiz. 1 Temmuz''da yürürlüğe girecek bu çalışma ile Maliye Bakanlığı kayıt dışı ekonomiye yönelik önemli bir hamle yapacak'' dedi.

Yüzde 41''i asgarisini ödüyor

Kredi kartı borçlarının yüzde 28''inde asgari tutarın ödendiğini anlatan Canko, ''Kredi kartı sahipliğinde bakarsak, yüzde 41''inin asgari tutarı ödediğini görüyoruz. Yapılan düzenlemeler soncunda asgari ödeme tutarı yüzde 15''lerden yüzde 30''lara kadar çıkarıldı. Limitiniz ne kadar çoksa asgari ödemeniz de o kadar yüksek olmak zorunda'' ifadelerini kullandı.


11 yıl önce