|

Poyraz bebek seferberliği

Antalya’da halasının karaciğerini vermekten vazgeçtiği 4,5 aylık Poyraz bebeğe organ bağışı için 15 kişi gönüllü oldu. Baba Servet Ergün, “Hiç tanımadığım insanlar beni arayarak karaciğerini vermek istediğini söyledi. Bu telefonlar beni çok duygulandırdı” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 24/03/2015 Salı
Güncelleme: 20:35 - 23/03/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Antalya'da “mavi ışık hastalığı” diye tabir edilen Crigler Najjar sendromlu 4,5 aylık Poyraz bebeğe karaciğerini vermek için çok sayıda vatandaş gönüllü oldu. Nakil için gönüllü olan kızkardeşi Serpil Arıcan'ın ailevi nedenlerle nakilden vazgeçtiğini hatırlatan baba Servet Ergün, Sağlık Bakanlığı'nın ulusal organ bekleme listesine yazıldıklarını, kadavradan gelecek karaciğeri beklediklerini ifade etti.



İNSANLIK ÖLMEDİ DEDİLER


Bu arada Poyraz'ın haberini okuyan vatandaşların kendisine ulaşarak destek verdiğini dile getiren Ergün, hiç tanımadığım insanların kendisini arayarak karaciğerini vereceklerini söylediğini aktardı. Ergün, “Farklı illerden 15 kişi arayarak iletişim numaralarını bıraktı. Bu telefonlar beni çok duygulandırdı. Doktorlarla görüşüyorum. Tıbbi ve yasal boyutu da uyarsa Poyraz'a hiç tanımadığımız birisinin karaciğeri nakledilebilir. Cezaevinden bile arayanlar oldu. Bu kişiler insanlığın ölmediğini bize gösterdi” dedi.



POYRAZ GÜLSÜN İSTİYORUM


Ergün, nakil aşaması için Poyraz'ın biraz daha kilo almasını bekleyeceklerini bildirerek, nakil olacağı güne kadar çocuğunun günde 10-12 saat mavi ışık almaya devam edeceğini kaydetti. Poyraz bebeğe karaciğerini vermek için gönüllü olanlardan Eskişehir'de yaşayan 29 yaşındaki Serdar Berk, doktorların uygun görmesi halinde karaciğerini seve seve Poyraz'a verebileceğini söyledi. Yıllardır gönüllü organ bağışçısı olduğuna işaret eden Berk, “Poyraz'ın haberlerini başından bu yana takip ediyorum. Küçük bedeninin bu kadar acı çekmesi beni çok üzmüştü. Poyraz'ın yüzünü güldürmek istiyorum” dedi.



Kurul onayı gerekiyor


Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi'ne göre canlıdan canlıya organ ve doku nakli, alıcının dördüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımlarından yapılabiliyor. Bu kapsam dışında kalan verici adayları etik kurula giriyor, kurulun onay vermesi halinde nakil gerçekleştirilebiliyor.






#mavi ışık hastalığı
#Crigler Najjar sendromlu
#hastane
9 yıl önce