|

Ralston, Ankara temaslarına başladı

ABD'nin PKK ile mücadele özel temsilcisi Joseph Ralston "PKK'ya karşı bir an önce etkili önlemler alınacak. Türk yetkililerle birlikte çalışmak için sabırsızlanıyorum" dedi.

00:00 - 13/09/2006 Çarşamba
Güncelleme: 10:36 - 13/09/2006 Çarşamba
Yeni Şafak
Ralston, Ankara temaslarına başladı
Ralston, Ankara temaslarına başladı

ABD yönetiminin PKK'ya karşı mücadelede özel temsilci ilan ettiği emekli Orgeneral Ralston Ankara'da temaslarına başladı. Emekli Orgeneral Joseph Ralston, Dışişleri, Genelkurmay ve emniyet yetkilileriyle görüşmeler yapacak.


Amerika Birleşik Devletleri'nin terör örgütü PKK ile mücadele konusunda atadığı Özel Koordinatör Emekli Hava General Joseph Ralston, resmi temaslarına Dışişleri Bakanlığı'nda başladı.


ABD Büyükelçisi Ross Wilson ve beraberindeki bir heyetle Dışişleri Bakanlığı'na gelen Ralston'u, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri karşıladı.


Ralston ve Wilson, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ali Tuygan ve Güvenlik İşleri Genel Müdürü Hayati Güven'le alınabilecek önelmeleri görüştü.


TARAFLAR İLK TOPLANTILARINI YAPTI

ABD'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral Joseph W. Raltson, Dışişleri Bakanlığı'nda Müsteşar Ali Tuygan ve Türkiye'nin terörle mücadele koordinatörü olarak atanması beklenen Emekli Orgeneral Edip Başer ile bir araya geldi.


Tuygan, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Raltson ve Başer ile terörle mücadelede işbirliğine yönelik ilk toplantıyı yaptıklarını kaydetti.


"ETKİLEYİCİ BİR ÖZGEÇMİŞE SAHİP"

Ralston'un çok etkileyici bir özgeçmişe sahip olduğuna işaret eden Tuygan, Ralston'un 3 yıl boyunca NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Başkomutanlığını yaptığını, bu süreçte Türk makamlarıyla çalışarak birçok dost edindiğini söyledi.


Tuygan, dolayısıyla Raltson'a karşı büyük bir güven ve saygının olduğunu ifade ederek, "Bu güvenin kendisinin yapacağı çalışmalar sırasında çok değerli olacağını düşünmekteyiz" dedi.


Toplantıda, PKK terörünün Türkiye için ne anlam taşıdığını Raltson'a bir kez daha ifade etme imkanı bulduğunu belirten Tuygan, önümüzdeki dönemde alınabilecek tedbirlere ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.


KARARLILIK VURGULANDI

Tuygan, görüşmede PKK terörünün ortaklaşa mücadele edilmesi gereken bir olgu olduğunu, bu konuda kararlı olunması gerektiğini belirttiklerini kaydetti.


Son zamanda PKK eylemlerinde bir tırmanış olduğuna dikkat çeken Tuygan, bunun en kısa zamanda önlenmesi gerektiğini, Irak'ın da bu bağlamda özel bir konumu olduğunu söyledi.


Tuygan, görüşmede, en kısa zamanda terörle mücadelede işbirliğinden somut sonuçlar beklendiğini ifade ettiğini, Ralston'un da bu tespitlerle mutabık olduğunu ve amaçlarının konuya ilişkin kısa zamanda somut netice alınması olduğunu sözlerine ekledi.


"ÖLENLERE BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUM"

Ralston, konuşmasına, terör örgütü PKK'nın son saldırıları sonucu hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı.


ABD yönetiminin kendisine PKK terörü ile mücadele görevi verdiğini ifade eden Ralston, bu yeni görevinde gerek Emekli Orgeneral Başer ve Türk yetkililer gerekse Iraklı yetkililerle çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini kaydetti.


Ralston, terör örgütü ile mücadele konusunda ortak çalışmaları olacağını ifade ederek, "Etkin ve somut önlemler almaya çalışacağız, buna acil ihtiyaç var. Çünkü Türk, ABD ve Irak kamuoyları PKK terörü konusunda ne kadar ciddi olduğumuzu anlasın" diye konuştu.


"ABD, TÜRKİYE VE IRAK BİRLİKTE ÇALIŞACAK"

Ralston, bir soru üzerine, ABD, Türkiye ve Irak hükümetleri için önem taşıyan bir dizi tedbir üzerinde duracaklarını, görevlerinin de bu olduğunu, ancak bu aşamada ayrıntıya giremeyeceğini ifade etti.


Ralston, ABD, Türk ve Irak yetkililerinin etkili ve somut adımlar hedefi doğrultusunda birlikte çalışacağını, böylelikle PKK terörizminin yok edilebileceğini belirtti.


BAŞER: BANA GÜVEN GÖSTERİLMESİNDEN MUTLUYUM

Emekli Orgeneral Edip Başer de terör denilen belanın bugün sadece hedef ülkelerin ya da ülkenin değil, ilgili olan bütün ülkelerin elbirliğiyle alacakları önlemleri gerekli kıldığını söyleyerek, bunu en iyi anlayacak ülkelerden birinin de ABD olduğunu kaydetti.


Başer, "Ben bu koordinasyon görevinde, terörle mücadele konusunda alınabilecek tedbirlerin koordinesi konusunda yapılacak çalışmalarda ülkemizi temsil etmek için görevlendirilmiş olmaktan çok mutluyum. Bu güvenin bana gösterilmiş olmasından çok mutluyum. Elbette elimizden geleni, tüm kurumlarımızın yaptığı gibi, biz de onların da desteğiyle elimizden geleni Ralston ile beraber yapacağız" diye konuştu.


"ÇOK İYİ BİR EKİP OLUŞTURACAĞIZ"

Başer, sözlerine şöyle devam etti:


"Ralston, uzun yıllar öncesinden tanıdığım çok eski bir dostumdur, kendisinin yetenekleri konusunda ilave edecek bir şey yok, bunlar kanıtlanmıştır.

O bakımdan kendisiyle çok iyi bir ekip oluşturacağımızı ve ülkemiz için ve sadece Türkiye için değil bölgemiz ve bütün dünya için yararlı olacak ciddi ve acil ve görülebilir nitelikte adımların atılmasını sağlayabileceğimizi ümit ediyorum.

Bunun için önce çok acil olarak, kamuoyunun bize güvenmesini ve sabırlı olmasını bekliyoruz. Olumlu sonuçlar, elbirliğiyle, güç birliğiyle umuyorum kısa zamanda alınmaya başlanacaktır."


Başer, bir soru üzerine, ilk önce ne yapabileceklerini açık ve net bir şekilde belirleyeceklerini, ondan sonra da çok geniş bir perspektiften gayretlerini sürdüreceklerini belirtti.


CASEY: RALSTON'IN MİSYONU İŞBİRLİĞİNE YARDIMCI OLACAK

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Tom Casey, ABD'nin PKK ile mücadelede özel temsilci olarak atadığı emekli Orgeneral Joseph Ralston'ın temaslarının, PKK ile mücadelede daha iyi işbirliğine yardımcı olmasını umduklarını söyledi.


Casey, düzenlediği günlük basın toplantısında, Ralston'ın amacı ve gündemine ilişkin bir soru üzerine, “Ralston, ABD, Türkiye ve Irak hükümetleri arasında PKK ile mücadelede eylemleri koordineye yardım ve PKK'nın, kuzey Irak dahil herhangi bir bölgeyi terörist amaçlarla kullanma pozisyonunda olmamasını garanti etmek amacıyla görevlendirilmiş özel bir temsilcidir” dedi.


"ABD ORDUSUNUN DENEYİMLİ BİR YETKİLİSİ"


Tom Casey, Ralston'ın bu görevi kabul etmesinin kendilerini memnun ettiğini belirterek, emekli orgeneralin, bu görevi yerine getirmek için gereken niteliklere sahip olduğunu, Amerikan ordusunun deneyimli bir yetkilisi olduğunu anlattı.


Casey, “Ralston'ın misyonuna başlamasını ve bu misyonun, ülkelerimiz arasında PKK ile mücadelede daha iyi bir işbirliğine yardımcı olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

18 yıl önce