|

Ralston, yarın Ankara'ya geliyor

ABD'nin PKK ile Mücadele için Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Ralston, yarın Ankara'ya geliyor.

Anka
00:00 - 29/01/2007 Pazartesi
Güncelleme: 12:47 - 29/01/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Ralston, yarın Ankara'ya geliyor
Ralston, yarın Ankara'ya geliyor

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, yarın sabah çok erken saatlerde Ankara'ya gelmesi planlanan Ralston, ilk görüşmelerini Dışişleri Bakanlığında yapacak.


Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül tarafından da kabul edilecek olan Ralston'ın çarşamba günü de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile bir araya gelmesi öngörülüyor. Ankara'dan 30 Ocak Çarşamba günü öğleden sonra Ankara'dan ayrılması öngörülen Ralston'ın temasları sırasında, Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü PKK varlığı ve PKK ile mücadele yolları üzerinde durulacak.

Göreve başlamasının üzerinden 5 ay geçen Ralston'ın ziyareti, Washington'ın bu konuda etkin olmadığına ilişkin eleştirilerin sonrasına rastlaması açısından ayrı önem taşıyor.


GÖREVİNE AĞUSTOS SONUNDA BAŞLAMIŞTI

Terörle mücadele için oluşturulan özel temsilcilik görevine, eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı emekli Hava Orgeneral Joseph Ralston 28 Ağustosta atanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack'in o dönemde yaptığı yazılı açıklamada, Ralston'ın, "Irak'ın kuzeyinde ve Türkiye-Irak sınırında faaliyet gösteren PKK ve diğer terörist grupların tasfiye edilmesi konusunda Türk hükümeti ve Irak hükümetiyle ABD'nin koordinasyonunu sağlama görevini üstleneceği" bildirilmişti.

Türk Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, bu görevlendirmenin, "PKK/KONGRA-GEL terör örgütüyle mücadelede ABD ile mevcut işbirliğinin ve bu konuda mevcut siyasi iradenin somut adımlarla beslenmesi açısından yeni bir fırsat olarak görüldüğünü" belirtmişti.

Ralston, geçen 5 ay zarfında Türkiye'yi 3 kez ziyaret etti. İlk ziyaretini 12-13 Eylülde yapan Ralston'ın bu görüşmeleri daha çok tanışma ve karşılıklı beklentilerin ifade edilmesi niteliğinde geçti.

Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Orgeneral Edip Başer ile birçok kereler çeşitli vesilelerle görüşen Ralston'ın, Ankara ve İstanbul'a yaptığı diğer ziyaretlerde ise Türk tarafı, artık somut sonuçlar görmek istediğini ve ABD'nin bir eylem planı sunması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Türkiye'ye ekim ayında da iki kez gelen Ralston, Başer ile en son aralık başlarında Almanya'da bir araya geldi.


17 yıl önce