|

Ramazan ayı bahane oldu gıda ürünlerine zam yağdı

Ramazan ayının yaklaşmasını fırsat bilen perakende sektörü gıda ürünlerine yüzde 100'e varan zam yaptı. En yüksek zam kolisi 3 YTL'den 6 YTL'ye çıkan yumurtaya geldi. Ekmek fiyatlarına ise yüzde 15 ile 20 arasında zam yapıldı

Ekonomi Servisi
00:00 - 28/08/2007 Salı
Güncelleme: 01:17 - 28/08/2007 Salı
Yeni Şafak
Ramazan ayı bahane oldu gıda ürünlerine zam yağdı
Ramazan ayı bahane oldu gıda ürünlerine zam yağdı

Gıdada adeta zam yağmuru yaşanıyor. Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte gıda ürünlerine yüzde 20'den yüzde 100'e varan oranlarda zam yapılmaya başlandı. En yüksek zam yüzde 100 ile yumurtada yaşanırken, Ramazan ayının vazgeçilmezleri olan kuru gıdada zam oranları şimdilik yüzde 20 civarında seyrediyor.

KURU GIDAYA % 20 ZAM

Dar gelirlinin en önemli gıda maddesi olan ekmeğin yanısıra, bulgur ve makarna fiyatları yüzde 20 seviyesinde artarken, fasulye, nohut ve pirinç gibi ürünlere de benzer oranlarda zam yapıldı. Son dönem fiyatı artan bir diğer ürün de süt ve süt ürünleri oldu. Kuraklığa bağlı girdi fiyatları artan süt ürünlerinin fiyatı önceki aylara göre yüzde 20-30 oranında zamlandı. Sütün girdi olarak kullanıldığı peynir ve yağda da artışlar olduğu gözlendi. Ayçiçek rekoltesindeki düşüş de ayçiçek yağını vurdu. Ayçiçek yağı fiyatları Ramazan ayı öncesinde yüzde 40'a varan oranlarda artış gösterdi.

EN ÇOK ARTIŞ YUMURTADA

Sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan yumurta fiyatları son dönemin en hızlı artan ürünü oldu. İstanbul'da bir ay önce toptan fiyatı 100 YKr olan yumurta, şimdilerde 150 YKr'ye çıktı. Bu zam birçok süpermarkete yüzde 100 zam olarak yansıdı.


Bu zam fırsatçılık

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, Ramazan öncesi enflas-yonun çok üzerindeki zamları fırsatçılık olarak niteledi. Firmaları yakın ta-kibe aldıklarını ve fahiş zam yapanları teşhir edeceklerini belirten Deniz, bazı yerel yönetimlerin ekmeğe zam hazırlığı içinde olduğunu, ancak şu anda bu kadar zam yapmayı gerektiren bir enflasyon olmadığını belirtti.


17 yıl önce