|

Rantla cami

Giresun'da CHP'li belediye imar değişikliğiyle bir müteahhidin 50 milyon TL haksız kazanç elde etmesini sağladı. Müteahhit de buna karşılılık belediye adına cami inşaatına kaynak aktardı. Şaibeli kazançla yapılan caminin temeli de CHP lideri Kılıçdaroğlu tarafından atıldı

İstihbarat Servisi
00:00 - 16/11/2013 Cumartesi
Güncelleme: 00:08 - 16/11/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Rantla cami
Rantla cami

Giresun Belediyesi, ildeki tanınmış bir müteahhitin CHP Giresun Merkez İlçe Başkanı'nın da ortağı olduğu arsanın imar planında, '4 dokunulmaz' konu olarak kabul edilen kat yüksekliği ve sayısı, yollar, yeşil alan ve hizmet alanlarıyla ilgili olarak müteahhit lehine değişiklik yaptı. Fazladan her biri 200 bin lira değerinde yaklaşık 250 daire yani 50 Milyon TL'ye yakın kazanç sağlama imkanına kavuşan müteahhit ve ortakları, bu iyiliği karşılıksız bırakmadı ve Belediye Başkanı Kerim Aksu'nun dernek başkanlığı yaptığı camiye 80 bin lira ve üzerinde bağışlarda bulundu. CHP'li belediye başkanının halka hizmeti olarak sunulan 100 kişi kapasiteli minik caminin temelini ise Kemal Kılıçdaroğlu attı. Sorularımızı cevapsız bırakan ama yerel gazetelere demeç veren müteahhit, kendisini 'okul yaptırma sözü verdim, yetkililer de onayladı' diyerek savundu.

KONUT ALANI ARTTIRILDI

Aksu Mahallesi'ndeki yeni imar planı sağlanan rantı gözler önüne serdi. Eski imar planına göre 60 dönümlük arazide en yüksek binanın 24,50 metre olması öngörülürken yapı emsali ise 1,60 olarak belirlenmişti. Yeni plana göre emsal oranı 2.00'ye çıkarılarak büyük bir rantın kapısı aralandı. Eski planda 14 bin metrekare olarak görülen konut alanı yeni planda 29 bin 250 metrekare oldu. Bu da Giresun'da betonlaşma riskini arttırdı. Plan raporunda bu riske hiç değinilmedi aksine raporda planın 'Planlama esasları ve şehircilik ilkeleri doğrultusunda yapılan değişikliğinin de mevcut plan kararları ve bütünlüğü korunmuştur' ifadeleri yer aldı. Eski imar planına göre bölgede en fazla 166 daire yapılabilecekti. Ancak değiştirilen planda yeşil alanlar ve yolların oranı azaltırılırken yapılabilir konut sayısı 433'e çıkarıldı. Giresun Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Kurt, bölgedeki dairelerin her birinin 200 bin TL değerinde olduğunu söyledi. Bu durumda yeni imar planı 53 milyonluk TL'lik rant oluşmasını sağladı.

BİLİRKİŞİ KEŞİF YAPACAK

Yeni imar planı arsanın bulunduğu bölgenin çevresinde yer alan ve bu bölgeyi kullanamadıkları için satan kooperatifleri de harekete geçirdi. Yeni planla kendi kooperatiflerden daha yüksek binalar yapabilme şansı tanındığını gören kooperatif üyeleri mahkemeye başvurdu. Bir kooperatifte hissesi bulunan Ahmet Eynesil bu haksızlığa karşı yargı yoluna başvurduklarını belirterek 'Buralar imara açılacaksa biz neden sattık. Şu an imara açık olması bu alanların önceki sahiplerine yapılan bir haksızlıktır' dedi. Eynesil ayrıca bu konuda bir dava açtıklarını bilirkişinin keşfe geleceğini de sözlerine ekledi. Müteahhit ise sorularımıza 'Bu konuda açıklama yapmıyorum' şeklinde cevap verdi.

İMAR KANUNU DELİNDİ

İmar yasalarının delinmesi için sık sık başvurulan yeşil alanı kaldırma, yolu kaldırma ya da daraltma, kat yüksekliğini artırma ve emsal artırma yöntemlerinin dördünün de aynı anda uygulandığı alanda inşaat yapma hakkına sahip olan müteahhit ise yerel gazetelerde, okul ve cami yaptırma sözü verdiğini savundu ancak okulun planı, projesi ve yerine ilişkin herhangi bir ayrıntı paylaşmadı.

Kılıçdaroğlu temelini attı

Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Şehir Mezarlığı yanında yaptıracağı 100 kişilik mini cami için Giresun Belediyesi Cami Yaptırma Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği kurdu. Aksu, derneğin başkanlığını da üstlenirken başkan yardımcılığını ise Giresun Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Kurt yaptı. Konuyla ilgili sorularımızı cevaplayan Kurt, belediye olarak cami yaptırmalarının kanunen yasak olması nedeniyle dernek kurduklarını belirtirken caminin yapımının yaklaşık 250 bin TL'ye Temiz İnşaat'a ihale edildiğini söyledi.

Müteahhitten 80 bin TL bağış

Kurt, camiye söz konusu müteahhitin 80 bin TL civarında bir bağış yaptığını doğrularken iki kişinin daha bu miktara yakın bağışlarda bulunduğunu söyledi. Yerel kaynaklar bu ikişinin de mütehaadin ortakları olduğunu iddia etti. Öte yandan 100 kişilik caminin temelinin Giresun Belediyesi'nin hizmetleri arasında tanıtılarak Mayıs 2013'te Kemal Kılıçdaroğlu tarafından atıldığı ortaya çıktı.


10 yıl önce