|

Rapor İsrail'i karıştırdı

İsrail ombudsmanı ve devlet kontrolörü Micha Lindenstrauss, 9 Türk'ün öldürüldüğü 2010 yılındaki Mavi Marmara baskınında İsrail Başbakanı Netanyahu'ya sert eleştiriler yöneltti. 153 sayfalık raporda, İsrail askerlerinin Mavi Marmara gemisine saldırmasıyla sonuçlanan karar alma sürecinin hatalı ve yüzeysel tartışmalarla lekelendiği belirtildi

KUDÜS - BM (AA)
00:00 - 14/06/2012 Perşembe
Güncelleme: 01:46 - 14/06/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Rapor İsrail'i karıştırdı
Rapor İsrail'i karıştırdı

İsrail devlet kurumunun Mavi Marmara saldırısına ilişkin hazırladığı raporda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu şiddetle eleştirildi.

İsrail ombudsmanı ve Devlet Denetleyicisi Micha Lindenstrauss'un kaleme aldığı, 153 sayfalık raporda, İsrail askerlerinin Mavi Marmara gemisine saldırmasıyla sonuçlanan karar alma sürecinin hatalı ve yüzeysel tartışmalarla lekelendiği belirtildi. Raporda, karar alma sürecinde sorunlar olduğu, tartışmaların aceleye getirildiği, gelişigüzel yapıldığı ve aşırı şiddet kullanımına ilişkin olası senaryoların gözardı edildiği belirtildi. Raporda Ulusal Güvenlik Konseyi'ne gerekli bilgilerin iletilmediği de vurgulandı. Gazze filosu yola çıkmadan önce toplanan 7 üyeli güvenlik kabinesinin de anayasal bir dayanağı olmadığı vurgulanan raporda Netanyahu'nun acele kararlar aldığı belirtildi.

UYARILARI CİDDİYE ALMADI

Raporunda, "Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yönettiği ve denetlediği karar alma sürecince esaslı ve belirgin düzensizlikler bulunduğu"nu belirten Lindenstrauss, "Başbakan'ın karar alma süreci, üst düzeydeki siyasi, askeri ve istihbarat yetkililerinin, Türk flotillasının diğer flotillalardan farklı olduğunun farkında olmalarına karşın, düzgün, eşgüdümlü ve belgelenmiş bir takım çalışması olmadan gerçekleşti" ifadeleriyle Netanyahu'yu sert bir dille eleştirdi. Rapora göre, filonun yola çıkacağı bilgisini 2010 yılı başında alan genelkurmay başkanı, savunma bakanı ve stratejik işler bakanı, Netanyahu'dan geniş katılımlı bir hükümet toplantısı yapılmasını istedi. Fakat uyarılara rağmen İsrail Başbakanı, gerekli mekanizmaları çalıştırmadı. Başbakan Netanyahu'nun İsrail ordusunun uyarılarını fazla ciddiye almadığına dikkat çekilerek, Netanyahu ve Savunma Bakanı Ehud Barak'ın Ulusal Güvenlik Konseyi'ni bu konuda yeterince bilgilendirmedikleri de belirtildi.

DİPLOMATİK ÇABA GÖSTERİLMEDİ

Gazze filosunun yola çıkmaması için gereken diplomatik ve siyasi çabalar da gösterilmedi. Raporda ayrıca, karar alma sürecinde Netanyahu'nun, "flotillanın zor kullanılarak durdurulmasının, Mavi Marmara gemisinin güvertesindeki çatışmayı başlatmadaki sorumluluğunu içselleştirmediği" ifadesi de yer aldı.

Netanyahu'nun sözcüsü Mark Regev hazırlanan rapor hakkında yaptığı ilk açıklamada, "İsrail'in demokratik süreci, kusuru bağımsız olarak tespit etmek için oluşturulmuş kurumsal mekanizmaları da içerir ve Devlet Denetleyicisi'ne yaptığı çalışma için teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010'da Gazze açıklarında düzenledikleri saldırıda biri ABD vatandaşı olmak üzere 9 Türk hayatını kaybetmişti.


'Gazze ambargosu derhal kalkmalı'

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un insani işlerden sorumlu yardımcısı Valerie Amos, Gazze'ye İsrail tarafından uygulanan ambargonun derhal kalkması gerektiğini söyledi.

Amos, yaptığı açıklamada, 6. yılına girecek olan Gazze'ye uygulanan ambargonun, Gazze'de yaşayan 1,6 milyon Filistinli üzerinde yıkıcı etkilerinin bulunduğunu belirterek, 'Ambargo, Gazze'de yaşayan herkese toplu ceza uygulama, temel insan haklarından mahrum bırakma anlamına gelmektedir ve uluslararası hukukun da ihlalidir' dedi. Amos, 'Son dönemde ambargonun etkisini hafifletecek bazı adımlar atılsa da ambargonun derhal kalkması gerekmektedir' ifadesini kullandı.




12 yıl önce