|

Rapordaki o gazetecileri savunamadı!

Gazetecileri Koruma Komitesi CPJ'nin geçen ay yayınladığı ve hükümetin tepkisini çeken 'Türkiye'nin Basın Özgürlüğü Krizi' raporunun arkasında durankurulun üyesi ve yazarı Kati Marton Holbrook, listede geçen terör suçlusu gazetecileri ise savunamadı.

yenisafak.com.tr / Ankara
00:00 - 8/11/2012 Perşembe
Güncelleme: 14:40 - 8/11/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Rapordaki o gazetecileri savunamadı!
Rapordaki o gazetecileri savunamadı!

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, Uluslararası Gazetecileri Koruma Kurulu (CPJ) üyesi ve yazar Kati Marton Holbrooke, ABD Büyükelçiliği'nde onuruna verilen yemekte gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Marton, New York merkezli Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi'nin Ekim 2012'deki raporunun arkasında olduklarını söyledi. "Basın özgürlüğü kriz içinde" diyen CPJ üyesi Marton, tutukluluk ve yargılama sebepleri bombalama, sahtecilik, soygun gibi suçlar olan 76 kişiyi savunmaktan kaçındı. Tutuklu gazeteciler ile ilgili bir anekdotu da paylaşan Marton, "6 yaşındayken memleketim Macaristan'da annem ve babam gazeteciydi. Onları tutuklamak için kapımıza polis gelmişti. Kız kardeşim ve ben ne olduğunu anlayamadık. Babamızı görene kadar iki yıl geçti. Annemizi de bir yıl sonra görebildik " diye konuştu.

Morton'a yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:

Adalet Bakanı'yla hiç temasınız oldu mu?

- Komiteden arkadaşlarla Adalet Bakanınızla bir buçuk saat süren toplantı yaptık. Adalet Bakanı raporun metodunu eleştirdi. Yayınlanmadan önce kendisiyle görüşebileceğimizi söyledi. Raporla ilgili savunma yapmadı ama verdiğimiz gazeteci sayısını eleştirdi. Ben bu sayı işine girmek istemiyorum. Bana göre bir gazeteci hapiste olamaz.

Raporu hazırlarken Adalet Bakanı'yla görüşelim onlar ne diyecekler diye merak etmediniz mi? Bu rapor tek yönlü olmadı mı?

- Raporumuzu çok dikkatli bir şekilde hazırladık. Biz resmi onay aramayız.Biz raporda yer alan her bir vakaa hakkında bilgi aldık. Bir korku iklimi var daha ileriye gitmesini istemedik.

2011'de hazırladığınız raporda daha teferruatlı inceleme yapmadınız mı? O zaman 8 kişi vardı. Sizin babanız da bomba atma eylemine mi karıştı?

- Hayır. Tabi bombacılıkla veyahut casuslukla ilgisi yoktu. Devlet sizden hoşlanmazsa sizinle ilgili suçlamalarda bulunur. Sayılar konusuna bakınca biz raporumuzu yayınlamadan yüzde yüz gerçek olmasına özen gösteririz. Geçen yıl onlarla ilgili bilgi yoktu. 15 gazeteciyle ilgili hatalıysak hemen düzeltiriz. Ama hatalı değiliz. Bizim bir ünvanımız var. Rapordaki bilgiler konusunda rahatız. Ben bu komiteyle 20 yıldır birlikteyim hatalarını görmedim.

Cinayetle suçlanan kişilerle gazeteci Nedim Şener'in aynı raporda yer almasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Yargı sisteminiz mükemmel değil. Yargı sisteminiz gazetecileri hapse sokuyor. Ben burada cinayet sanığı ya da bomba atan olduğunu kabul etmiyorum. Ben Türkiye'nin bu konuda değişim yolunda olduğunu düşünmüyorum.

SAVUNAMADIĞI GAZETECİLERİN SİCİL KABARIK

Silahlı soygun, bombalama hükümlülerinin gazeteci olarak niteleyen komitenin raporda yer verdiği o isimler ve eylemleri:

Hatice Duman;
MLKP terör örgütü adına faaliyette bulunmak ve A.A. adlı şahısla birlikte kaldığı hücre evinde değişik çapta ateşli silahlar bulundurmak, Resmi belgede sahtecilik, (Başkası adına düzenlenmiş sahte kimlik belgesi kullanmak) 31 Temmuz 2001 günü Kadıköy ilçesi Kızıltoprak mahallesi, Kalamış Marina'ya patlayıcı madde koymak, 24 Ocak 2003 günü Eyüp ilçesi Rami Kuru Gıda Toptancılar Sitesinde bulunan Akbank Topçular Şubesinin silahlı soygunu, 17.03.2003 günü Maltepe ilçesi Cevizli Mahallesinde A.K. ve H.K. adlı iki kişiye ait silahların yağmalanması.
Mustafa Gök;
DHKP-C örgütü üyesi olmak, resmi belgede sahtecilik, (başkası adına düzenlenmiş sahte kimlik belgesi kullanmak), 2 Nisan 1992 tarihinde Akbank Eyüp Şubesinin silahlı soygunu, 18 Şubat 1992 tarihinde polis memuru Bülent Ustun ve bir bekçinin öldürülmesi,18 Haziran 1992 tarihinde Kartal Tekel satış deposunun bombalanması, 16 Ekim 1991 tarihinde ANAP Pendik ilçe binasının bombalanması, 5 Nisan 1992 tarihinde dört polis memuru ile silahlı çatışma, yaralama ve öldürme eylemleri, 27 Mart 1991 tarihinde Ataköy'de bulunan bir helikopterin bombalanması, 7 Nisan 1992 tarihinde Alibeyköy Polis karakolunun bombalanması, 19 Nisan 1992 tarihinde Atışalanı Ekipler Amirliğine yönelik silahlı saldırı.
Kenan Karavil:
PKK terör örgütünün şehir yapılanması olan KCK'nın bölge sorumlusu olarak çalışmak, Adana'da gerçekleştirilen terör amaçlı eylemler ile yasadışı gösterileri organize etmek, PKK terör örgütünün silahlı dağ kadrosuna eleman kazandırmak amacıyla faaliyetlerde bulunmak.

Ömer Faruk Çalışkan; PKK terör örgütüne üye olmak, örgütün silahlı dağ kadrosuna eleman kazandırmak için çalışmalar yapmak, bu amaçla S.A. isimli şahsı İstanbul ilinden Van iline götürmek, buradan Yüksekova'ya intikaline çalışmak.

Abdulcabar Karabeğ;
PKK terör örgütüne üyesi olmak, referandum sürecinde vatandaşları örgüt adına tehdit ederek oy kullanmalarını engellemek, örgüt adına "uyarı" başlığını taşıyan, tehdit unsurları ve boykot çağrısı içeren bildiriyi dağıtmak (terör örgütü propagandası yapmak).

Erdal Süsem; TKPML-TİKO PKK terör örgütü üyesi olmak, 21 Mart 2000 tarihinde Kartal İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerine silahla ateş açmak, H.B. isimli bir gazino sahibini silahla yaralamak ve örgüt adına haraç almak.

Faysal Tunç;
PKK terör örgütüne üye olmak, terör örgütünün silahlı dağ kadrosuna elaman kazandırmak için çalışmak ve bu kapsamda 18 yaşından küçük G.S.'nin örgüte katılımını organize etmek, Muş'ta örgüt talimatı ve doktrini doğrultusunda eğitim faaliyetleri düzenlemek, örgüt kararlarını ve talimatlarını internet üzerinden örgüt üyeleri ile paylaşmak ve uygulamaya geçirmek,

Sevcan Atak; PKK terör örgütüne yardım etmek ve örgütün silahlı dağ kadrosuna katılmak isteyen Z.K. adlı kişiye yardım etmek, güvenlik takibinden kurtulmak için Z.K.'yı saklamak.

Çağdaş Kaplan;
Bir müteahhidin silahla tehdit ederek kaçırılıp örgüt evine götürülmesi ve gasp edilmesi, sahte polis kimliği kullanma.

Erol Zavar; Bir müteahhidin silahla tehdit ederek kaçırılıp örgüt evine götürülmesi ve gasp edilmesi, sahte polis kimliği kullanma.

Ferhat Çiftçi;
Tehlikeli madde olan molotof kokteyli ve havai fişek bulundurmak ve kolluk güçlerine karşı kullanmak.
11 yıl önce