|

Reformcu kanat dönüş yolunda

'Şiddet çözüm değil' diyerek PKK'dan kopan yüzlerce 'Reformcu Kanat' üyesi eve dönüş için hazırlıklara başladı. Dönecekler arasında bir dönem PKK'nın yönetiminde yer alan Nizamettin Taş, Hıdır Yalçın, Halil Ataç gibi isimler bulunuyor.

Haber Merkezi
00:00 - 28/11/2009 السبت
Güncelleme: 21:55 - 27/11/2009 الجمعة
Yeni Şafak
Reformcu kanat dönüş yolunda
Reformcu kanat dönüş yolunda

Demokratik Açılım, PKK'dan kopan 'reformcu kanat' için umut oldu. Kuzey Irak ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde Reformcu gruba mensup yüzlerce kişinin Türkiye'ye dönüş hazırlığına başladığı öğrenildi.

DAĞDAN İNDİLER

PKK'dan 2004 yılında itibaren 'Şiddet çözüm değil' gerekçesiyle ayrıldıkları için 'Reformcu Kanat' olarak adlandırılan yüzlerce kişi, 'eve dönüş' hazırlığına başladı. Bir çoğu Osman Öcalan'ın PKK'dan ayrıldıktan sonra kurduğu ve bir süre liderliğini yaptığını Partiye Waletparez'le (PWD) ilişkili olan bu kişilerin uzun süreden beri Kuzey Irak'ta ve Avrupa'da ikamet ettikleri öğrenildi.

Bir dönem PKK'nın yönetiminde yer alan Nizamettin Taş (Botan), Hıdır Yalçın (Serhat), Hıdır Sarıkaya (Ekrem), Halil Ataç (Ebubekir), Şehnaz Altun (Sakine) ve Rahime Yıldırım (Helin) gibi 'Reformcu Kanat'tan isimlerin halen bölücü örgüt militanları üzerinde etkinlikleri bulunduğu ileri sürüldü.

İstihbarat kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, Türkiye'yi dönmek isteyen isimler şunlar:

İŞTE O İSİMLER

“Nizamettin Taş, Hıdır Yalçın, Rahime Yıldırım, Hıdır Sarıkaya, D. Ali Küçük, Halil Ataç, Ümit Beyazdağ, İnan Akyol, Menap Altındağ, Hanefi Güneş, Cahit Çelik, Nurettin Yıldırım, Haydar Kubilay, N. Sevda Çelik, Faysal Öcalan, Kemal Mungan, Mehmet Tunç, Tahsin inanç, Osman Erdal, Süleyman Kaydı, Şükran Niber, Şehnaz Altun, Selehattin Gün, Hasan Atmaca, Yusuf Uslu, Abdurrahman Ayan, Nesih Şimşek, Adnan Yüksel, Abdulmanaf Atındağ, İrfan İzgiller, Mahmut Şakir, Kadir Musa Mustafa, Rıdvan Bahri, Salih Kubat, Abdülmecit Kutlu, Yahya Azad Toloğ, Seydi Öcalan, Tahsin İnanç, A. Samet Tektaş, Ahmet Nitelik, Halime Kabul, Celal Kaydı, Sevil Çelik, Abdurrahman Esmeray ve Sevgi Çaçan.”


Eyleme karışmamışlar

“Demokratik Açılım” sürecine destek vermek için Abdullah Öcalan'ın çağrısıylaKuzey Irak'taki Kandil Dağı kampından inen 8 PKK'lının herhangi bir silahlı eyleme girişmediği belirlendi. Habur'dan 20 Ekim'de giren 34 kişi ile ilgili Genelkurmay, Emniyet ve MİT tarafından yapılansoruşturmanın sonuçlandığı öğrenildi. Soruşturma sonucu Kandil'den dönen 8 PKK'lının yıllardır örgütün kamplarında olmalarına rağmen herhangi bir silahlı eyleme karışmadığı saptandı. Teslim olan 34 PKK'lıdan 15'i geçen günlerde Türkiye Cumhuriyeti kimliklerini aldı. Diğer 19 kişi ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Nüfus cüzdanlarını alanlardan Bülent Aka, Musa Tümeg, Nizar Buldan ile Mustafa Ayhan'ın asker kaçağı olduğu saptandı. Önümüzdeki günlerde askere çağrılacak olan dört kişinin askerlik şubesine teslim olması bekleniyor.



٪d سنوات قبل