|

Rektör atamasında profesör şartı kalktı

Yeni yönetim modeliyle, rektör atamalarında profesörlük şartı kaldırıldı, doçentlerin de rektör olmasının önü açıldı. Rektörlerin 4+4 yıl olan 2 dönem görev süresi de 3 döneme çıkarıldı. Ayrıca rektör adayları belirleme sürecinde YÖK görüşünün de alındığı sistem değiştirilerek sadece cumhurbaşkanına atama yetkisi verildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/07/2018 Çarşamba
Güncelleme: 03:50 - 11/07/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Rektörlerin 4+4 yıl olan 2 dönem görev süresi de 3 döneme çıkarıldı.
Rektörlerin 4+4 yıl olan 2 dönem görev süresi de 3 döneme çıkarıldı.

Yeni yönetim modelinde üniversitelere ilişkin ilk sürpriz düzenleme dün gerçekleşti. Rektör atamalarında profesör olma şartı kaldırıldı. Doçentlerin de rektör olmasının önü açıldı. Rektörlerin 4+4 yıl olan 2 dönem görev süresi, 3 döneme çıkarıldı. Önceki gün yayımlanan 703 sayılı uyum kararnamesi ile Yüksek Öğretim Kurulu’na (YÖK) ait bazı önemli yetkiler Cumhurbaşkanlığına aktarıldı. YÖK’ten üniversite yönetimine, fakültelerden yabancı akademisyenlere ve atamalara kadar birçok alanda köklü değişiklikler yapıldı. KHK ile üniversitelerdeki rektör seçimlerinde önemli değişikliğe gidildi. Buna göre, yeni dönemde rektör seçimlerinde ‘profesör’ olma şartı kaldırıldı. Böylece ‘doçent’ unvanına sahip akademisyenler de üniversite rektörlüğüne atanabilecek. Ayrıca rektör adayları belirleme sürecinde YÖK görüşünün de alındığı sistem değiştirilerek sadece Cumhurbaşkanı’na atama yetkisi verildi.

3 DÖNEM MÜJDESİ

Diğer bir önemli değişiklik ise üniversite rektörlerinin görev süresine ilişkin oldu. Yeni dönemde atanan rektörler iki dönemden fazla görev yapamıyordu. Ancak yeni düzenlemeyle bu süre ‘4+4+4’ şeklinde toplam 3 döneme kadar çıkarılıyor. Daha önce YÖK’ün 21 üyesinin 14’ünün atamasının Bakanlar Kurulu tarafından yapılırken yeni Cumhurbaşkanlığı sistemiyle kaldırılan Bakanlar Kurulu’nun bu görevi direk Cumhurbaşkanlığına aktarıldı. Ayrıca kurul üyelerinin görev süresinin 4 yıl sınırı da kaldırıldı. Böylece YÖK üyesi birden fazla kez üyeliğe getirilebilecek.

  • İhtiyaca göre fakülte dönemi
  • Yeni uyum KHK’sı düzenlenen en önemli değişikliklerden birisi de üniversitelerde açılması planlanan fakülteler oldu. Daha önce fakülte açma onayı YÖK tarafından verilirken yeni düzenlemeyle bu onay hakkı Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulacak olan ‘Eğitim Öğretim Politikaları Kurulu’na devredildi. Buna göre kurul üniversitelerde fakülteleri isteğe göre değil ihtiyaca göre belirleyip açma izni verecek. Yeni düzenlenen sistemle, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) YÖK’e bağlandı. YÖK’ün de TODAİE kurumunu üç ay içerisinde bir üniversiteye devretmesi gerekiyor.

Yabancı kadroya yüzde 2 sınırı

Yabancı uyruklu akademisyenlerin çalıştırılmasıyla ilgili de kısıtlama geldi. Yükseköğretim Kanunu’nda yapılan değişiklikle, yükseköğretim kurumlarında sözleşme ile görevlendirilecek yabancı uyruklu öğretim elemanı sayısı mevcut kadro sayısının yüzde 2’sini geçemeyecek.

#Rektör
#Profesör
6 yıl önce