|

Rektör Parlak için suç duyurusu

Mazlumder Kocaeli Şubesi, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak hakkında suç duyurusunda bulundu.

Cihan
00:00 - 5/02/2008 Salı
Güncelleme: 12:12 - 5/02/2008 Salı
Yeni Şafak
Rektör Parlak için suç duyurusu
Rektör Parlak için suç duyurusu

Mazlumder Kocaeli Şubesi, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak hakkında suç duyurusunda bulundu.

Parlak,bir televizyon programında başörtülü öğrencilere hakkettiği notu vermeyeceklerini söylemişti.


Kocaeli Adliyesi'ne gelen Mazlumder Kocaeli Şube Başkanı Nigar Gümrükçüoğlu, suç duyurusundan önce basın açıklaması yaptı. Başörtü yasağının kamuoyu gündemine oturduğu günden beri üzerine vazife olan-olmayan herkesin çığırında çıkmış açıklamalar yaptığını belirten Gümrükçüoğlu, başörtüsünün inançlarının hürriyet sembolu olduğunu açıklayarak, konunun başka yönlere taşınmamasını istedi. Basın açıklamasında şu sözlere yer verildi: "Yasağın çözümüne karşı çıkarak 'Devlet elden gidiyor' borusunu öttüren CHP, inancımız konusunda pazarlık hakkını kendinde gören, eğitim kurumlarında özgürlüğü garanti altına alırken diğer yanda kamu kurum ve kuruluşlarda yasağın meşrulaşmasına kapı aralayacak nitelikte adım atan Ak Parti ve MHP'de bilmelidir ki hak ve hukukumuzu sizlere teslim edip köşeye çekilmedik, çekilmeyeceğiz"



Açıklamadan sonra Gümrükçüoğlu, suç duyurusu dosyasını Müracaat Savcısı Erdoğan İnem'e teslim etti. Suç duyurusuna gerekçe olarak'da Rektör Parlak'ın daha önce Kanal 1 televizyonun anahaber bülteninde yaptığı "Bu gerginlik bizi bile etkileyecek. Belki hiç hakkımız olmadığı halde, türbanlı bir öğrenciye, Cumhuriyet ilkelerinin kıyafetlerine aykırı diye hak ettiği notu vermeyeceğiz" sözleri gösterildi. Parlak'ın bu sözlerle TCK'nın 122. Maddesinde ayrımcılık başlığı altında düzenlenen yasa maddesini ihlal ettiği belirtildi.





Öte yandan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak'ın, "öğrencilerin giyim ve kuşamlarına bakarak veyaherhangi başka bir nedenden dolayı hak ettikleri notun verilmemesi gibibir düşünceye sahip olmadığı" bildirildi.



İstanbul Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamada, rektör Prof. Dr. Mesut Parlak'ın, 31 Ocak'ta rektör yardımcıları ve tüm öğretim üyelerinin katıldığı toplantıda, "türban konusunda akademik ve bilimsel bir kurum, lider bir üniversite" olarak düşüncelerini kamuoyuna açıkladığı anımsatıldı.



Parlak'ın bir televizyon kanalında da konuyla ilgili açıklamalarda bulunduğu belirtilen açıklamada, yazılı ve görsel medyada Mesut Parlak'ın sözlerinin kamuoyuna yanlış aksettirildiği savunuldu. Açıklamada, şunlar kaydedildi:


"Cumhuriyet kazanımlarını her fırsatta savunan, eşitlik ve adaletten yana taraf olarak laik, demokratik, hukuk devleti sınırları içerisinde her türlü görüş ve düşünceye saygı duyan İstanbul Üniversitesinin, yanlış anlaşılmasına yol açan bu tür haberler gerçeği yansıtmamaktadır.




Rektör Prof. Dr. Parlak, öğrencilerimizin giyim ve kuşamlarına bakarak veya herhangi başka bir nedenden dolayı hak ettikleri notun verilmemesi gibi bir düşünceye sahip değildir ve olmamıştır, olması da söz konusu değildir.



Yanlı bir şekilde aktarılan haberlerde programda yapılan konuşmanın sadece 9 saniyelik bir kısmı kullanılmıştır. Programdaki konuşmanın tamamı incelendiğinde, konunun kamuoyuna anlatıldığı şekilde olmadığı açıkça görülecektir. Bu noktada ifade edilmek istenen, ülkemizin bu yapay gündemlerle kutuplaşmaya gideceği, çatışma doğuracağı, huzur ve sevgi ortamını bozacağı şeklindedir. Toplum bu sorunu kendi içinde çözecektir. Konuşmasında, ülkemizin gerçek gündeminin türban olmadığının altını çizen Prof. Dr. Parlak, öncelikli olarak terör, Ermeni sorunu, işsizlik, dış borç gibi bir çok önemli sorunlarımızın olduğunu ve bunların daha büyük önem taşıdığını ifade etmiştir. "













16 yıl önce