|

Resimli uyarıda % 65'in 'en az'ı gitti

Danıştay'ın sigara paketlerinde yer alacak resimli uyarılarla ilgili yürütmeyi durdurma kararından sonra, uyarının alanıyla ilgili “en az” hükmü kaldırıldı, yüzde 65'lik alan zorunluluğu kaldı.

Aa
00:00 - 11/01/2010 Pazartesi
Güncelleme: 22:56 - 10/01/2010 Pazar
Yeni Şafak
Resimli uyarıda  % 65'in 'en az'ı gitti
Resimli uyarıda % 65'in 'en az'ı gitti

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK), şu ana kadar 250 markanın 170'ine re-simli uyarı için gerekli izni verdi. TAPDK, tiryakilerin sigaranın zararları konusunda dikkatlerinin daha fazla çekilmesine dönük resimli uyarıyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Kurum, yeni uygulamanın 1 Mart 2010 tarihinde başlatılmasını öngörüyor.

KARARDA ÇELİŞKİ

Danıştay'ın resimli uyarıya ilişkin yürütmeyi durdurma kararının gerekçesini de oran uygulaması oluşturmuştu. Danıştay Kararı'nda, kanunda uyarıların kapladığı alanla ilgili en az yüzde 40 ifadesinin ye-raldığı, buna karşın resimli uyarıyla ilgili kurul kararında, “Birleşik uyarıların kapladığı yüzey, siyah sınır çizgileriyle birlikte yer aldığı toplam yüzeyin en az yüzde 65'ini kaplamalıdır' denildiği belirtilmiş, bunun da çelişki yarattığı vurgulanmıştı.

TAPDK da, bunun üzerine yeni bir kurul kararı çıkardı. Bu kararda, “Birleşik uyarıların kapladığı yüzey siyah sınır çizgileriyle birlikte bu uyarıların basıldığı görülebilir en geniş dış yüzeyin yüzde 65'ini kaplamalıdır' denildi. Böylece iptale gerekçe olan “en az yüzde 65' ibaresi, “yüzde 65' olarak değiştirildi.

3 MARKADAN İKİSİ ONAYLI

Sigara ve diğer tütün mamullerini üreten firmaların, üretim öncesi tasarım örneklerini TAPDK'ya göndermek ve kuruldan onay almak zorunda olduklarına da işaret eden Küçük, “Şu ana kadar, firmaların ürettiği 250 markanın 170'ine bu konuda izin verildi' dedi.


14 yıl önce