|

Reuters''a Kadın Ninja cezası

İranlı kadınları Ninja eğitiminde gösteren video Reuters''a pahalıya patladı. Özel Basın Mahkemesi, Reuters Büro Şefi Perisa Hafızi''yi İslâmî düzene karşı ''yalan'' yaymaktan suçlu buldu. Hafızi''nin cezası bir hafta içinde açıklanacak.

İstanbul
00:00 - 2/10/2012 Salı
Güncelleme: 23:47 - 1/10/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Reuters''a Kadın Ninja cezası
Reuters''a Kadın Ninja cezası

İranlı Kadın Ninjalar haberini yapan Reuters''in 11 çalışanının akreditasyonunun askıya alınmasından sonra İran''da özel basın mahkemesi de suçlu bulduğu Reuters''a ceza kesti. Görülen davada, Özel Basın Mahkemesi, Reuters Büro Şefi Perisa Hafızi''yi İranlı kadınları dövüş sanatlarında eğitilirken gösteren bir video yayını nedeniyle İslâmî düzene karşı ''yalan yaymak''tan suçlu buldu.

Mahkeme sözcüsü Ali Ekber Kasaiyan, İran vatandaşı olan Hafızi''nin, Şubat ayında yayınlanan ve bir süre sonra değiştirilen başlığında kadınların Ninja suikastçılar olarak eğitildiği yönündeki ifadenin propaganda suçu olduğunu belirtti. Reuters''ın haber başlığı değiştirilse de İran yönetimi Mart ayında ajansın Tahran bürosunun yayın lisansını askıya almıştı. Reuters çalışanlarının büyük bir kısmı Dubai''ye gönderilmiş ancak Hafızi''nin İran''dan ayrılmasına izin verilmemişti.

Ajansın sözcüsü Barb Burg, yaptığı açıklamada, ''Jüri görüşünü açıkladı, mahkemenin kararını bekliyoruz. Kesin karar açıklanana kadar başka bir açıklama yapmayacağız'' dedi. Mahkemenin Hafızi''nin cezasını bir hafta içinde açıklaması bekleniyor. İran''da basın mahkemesi uluslararası haber ajanslarıyla pek uğraşmıyor ancak sık sık yerel medyayı çeşitli ihlaller nedeniyle cezalandırıyor. Bu cezalar para cezası, kapatma ve hatta hapis olabiliyor.

Daha önce de Şark gazetesi muhafazakarların savaş gazilerini aşağıladığını öne sürdüğü bir karikatür nedeniyle kapatılmıştı.

12 yıl önce