|

Reyhanlı’yı kana bulayacaklardı

Hatay Reyhanlı’da otomobilde meydana gelen patlamada araçtaki 3 Suriyeli öldü. Mehmed Akif Ersoy Caddesi’ndeki 31 ML 278 plakalı otomobil, kaymakamlığa 750 metre kala infilak etti. Patlamanın etkisiyle otomobilin tampon bölümü 7 katlı bir binanın çatısına fırladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, araçta el yapımı patlayıcı olduğunu düşündüklerini söyledi.

Yılmaz Bilgen
04:00 - 6/07/2019 Cumartesi
Güncelleme: 02:18 - 6/07/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Ekipler incelemelerde bulundu.
Ekipler incelemelerde bulundu.

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde eylem hazırlığı içerisindeki teröristler tarafından hazırlanan el yapımı bombanın sebep olduğu patlamada araçtaki 3 Suriyeli öldü. Reyhanlı ilçesinin en işlek noktalarından Mehmet Akif Caddesi’nde saat 12.50’de 31 ML 278 plakalı araçta bomba patladı. Geniş güvenlik önlemi alınan olay yerine çok sayıda ambulans ve polis ekibi sevk edildi. Patlama sonucu birisi hastanede olmak üzere araçtaki 3 Suriyeli öldü.


HEDEFTE CAMİ VARDI

Yapılan incelemeler sonunda, teröristlerin hedefinde 100 metre uzaklıktaki Fatih Sultan Mehmet Camii’nin olduğu iddia edildi. Cuma namazı çıkışına dakikalar kala patlayan bomba sebebiyle bölgede ciddi hasar meydana geldi. Faillerin kısa süre önce bir kafede oturarak saldırı için cami çıkışını beklediği tespit edildi. Güvenlik kaynakları olayla ilgili tüm bağlantıların araştırıldığı ve soruşturmanın titizlikle yürütüldüğü bilgisini verdi. Sabotaj girişimi çerçevesinde ölü ve yaralılara dair hiçbir bilginin paylaşılmaması kararı alındı. Güvenlik birimleri El Muhaberat ve PKK ihtimalleri üzerinde duruyor. İdlib sınırında yer alan Reyhanlı’da öğle saatlerinde patlayan bomba akıllara 52 sivilin şehit olduğu 11 Mayıs 2013 kanlı terör saldırısını getirdi.

ARAÇ SAHİBİ BELİRLENDİ

Hatay Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, “Patlamanın araçtaki el yapımı patlayıcıdan meydana geldiği değerlendirilmekte olup olaya karışan aracın Suriyeli sahibinin kimlik bilgileri tespit edilmiştir. Araçta bulunan kişilerin tüm bağlantıları araştırılmaktadır. Bütün birimlerimiz olayı tüm yönleriyle aydınlatmak için çalışmakta olup, meydana gelen olayda herhangi bir vatandaşımızda ve çevrede bir zarar meydana gelmemiştir. ”

AMAÇ İNFİAL UYANDIRMAK

Türk güvenlik ve istihbarat kaynakları, 15 gün öncesinde Esed ve PKK merkezli yeni dönem saldırı stratejisi dahilinde camilerin hedef alınacağı yönünde ilgili birimleri uyardı. Suriye içerisinde İdlib ve Afrin’e yönelik saldırı hazırlıkları yapıldığı bilgisi, ÖSO emniyet birimleri ile paylaşılırken emniyet tedbirlerinin artırılması istendi. Aynı kirli plan çerçevesinde Türkiye içerisinde de Suriyeli aleyhtarlığını kışkırtma ve toplumda infial uyandırma amaçlı sabotaj eylemlerinin düzenlenebileceği belirtildi.

İLK BOMBALAR EL BAB’TA PATLADI

PKK terör örgütü ve El Muhaberat tarafından alınan camilere bombalı saldırı kararı sonrası İdlib merkez ve El Bab’ta bazı camiler terör saldırılarına hedef oldu. El Bab, Bizaa ve Kubbesin’de cami cemaatini hedef alan saldırılarda 4 kişi hayatını kaybetti, 19 sivil de yaralandı. Fırat Kalkanı ve İdlib bölgesinde yapılan saldırılar bomba yüklü motorsiklet ve araçlarla gerçekleştirildi. Reyhanlı’da patlayan bomba düzeneğinin Fırat Kalkanı ve İdlib saldırıları ile benzer özellikler taşıdığı ve aynı yöntemlerin kullanıldığı belirtildi.

  • Bomba imha timlerinin çalışma yaptığı bölgede, polis ekipleri de bölgedeki güvenlik kame rası görüntülerini incelemeye aldı. Patlamanın etkisiyle otomobilin bazı parçalarının etrafa yayıldığı, tampon bölümünün ise 7. katlı bir binanın çatısına fırladığı görüldü.


Seyir halindeyken patladı


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Reyhanlı’daki patlamanın seyir halindeki bir aracın içerisinde el yapımı patlayıcıdan kaynaklandığını düşündüklerini ifade ederek şöyle konuştu: “Oradaki sonuçlara ihtiyacımız var. Üçünün de kimliği belli. Üçü de geçici koruma kapsamında geçici kimliği ile beraber Türkiye’de yaşayan Suriyeliler. Araç seyir halindeyken patladı. Yani ya içerisindeki EYP’nin (El Yapımı Patlayıcı) zaman ayarı ya da başka bir dış etkenle iç etkenden kaynaklanmıştır. Olayla ilgili tam soruşturma ve tüm bilgiler veriler değerlendirildiğinde kamuoyu ile paylaşılacaktır. Tüm bağlantılarla ilgili de arkadaşlarımız çalışıyorlar.”

#Hatay
#Reyhanlı
#Patlama
#Süleyman Soylu
5 yıl önce