|

Rimi Rimi lay lay lom

50. Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Rimi Rimi Ley" adlı şarkı ile ülkemizi temsil edecek olan Gülseren Yıldırım Gomez, müzik otoriteleri tarafından "hayal kırıklığı" olarak değerlendiriliyor.

Yeni Şafak
01:00 - 16/02/2005 mercredi
Güncelleme: 14:29 - 26/05/2017 vendredi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Ukrayna'da yapılacak 50. Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkemizi temsil edecek olan Gülseren Yıldırım Gomez ve "Rimi Rimi Ley" isimli şarkısını değerlendiren müzik otoriteleri hiç de iyimser yorumlar yapmıyor. 21 Mayıs'ta gerçekleşecek yarışmada ülkemizi temsil edecek "Rimi Rimi Ley" şarkısı için, organizatör Ahmet San, hemen bir formül bulunarak şarkının da şarkıcının da değiştirilmesi gerektiğini söylüyor. Yılların sanatçısı Özdemir Erdoğan şarkı için "kötü aşure" benzetmesini yaparken, Metin Özülkü, Gomez'in Sertap Erener ve Athena ile kıyaslanamayacak kadar kötü olduğunu ifade ediyor. Eurovision'a katılmış sanatçılardan Neco da, son iki yılda İngilizce parçayla başarı elde edildiğine dikkat çekerek, "İngilizce ile kazanıyorsak, bırakın kazanmaya devam edelim" diyor. Şarkının iyi bir düzenlemenin ardından umut verebileceğini söyleyenler ise en iyimser yaklaşanlar. Bunların arasında TRT'nin kurduğu özel jüride bulunan Melih Kibar da bulunuyor.

Dereceye yine mi hasret kalacağız?

Eurovision'a ilk defa 1975 yılında Semiha Yankı'nın seslendirdiği "Seninle Bir Dakika" şarkısıyla katılan Türkiye, yıllarca bu yarışmada dereceye girmeye hasret kaldı. Nilüfer'den, Ajda Pekkan'a, MFÖ gurubundan, Seyyal Taner'e, Çetin Alp'ten, Ayşegül Aldinç'e kadar pek çok isim temsil etti ülkemizi. Fakat her umut sonunda yerini hayal kırıklığına bıraktı. Ta ki 2003 yılında Sertap Erener, "Everyway That I Can" adlı İngilizce şarkıyla ülkemizi temsil edene kadar. Şimdi ise gözler Ukrayna'da yapılacak 50. Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkemizi temsil edeceği açıklanan Gülseren Yıldırım Gomez ve "Rimi Rimi Ley" isimli şarkısına çevrildi. Tanıtım çalışmaları devam eden şarkıyı değerlendiren müzik otoriteleri ise şarkı hakkında hiç de iyi yorumlar yapmadı.

Çok amatörce hazırlanmış
  • METİN ÖZÜLKÜ: Üstünkörü dinledim. Fena değil ama Athena ve Sertap ile kıyaslatılmaz bile. Çok amatörce. Sıkı çalışılır ve düzeltilirse belki ilk 10'a girebiliriz. Çok renkli bulmadım açıkcası.

  • NECO: (1982'de Hani şarkısıyla yarışmada ülkemizi temsil etmişti) "Dinlemediğim için yorum yapmak istemiyorum. Ama bu konuda şunu söyleyebilirim: "Ne zaman uluslararası bir lisan kullanmaya başladık kazanmaya başladık. Türkçeyi satmak gayretinde olanlara şaşıyorum. Dünya İngilizce ile anlaşıyor. Ortak lisan. Niye hala Türkçede diretiyorsunuz? İngilizce ile kazanıyorsak, bırakın kazanmaya devam edelim."

  • KAYAHAN: (1990 yılında Gözlerinin Hapsindeyim adlı şarkı ile ülkemizi temsil etmişti) Belgrat Ormanları'nda üç gün boyunca çektiğim klip nedeniyle televizyon izleme fırsatı bulamadım. Ama oradaki müzisyenlerin değerli olduklarını biliyorum. Hepsini tanıyorum.

    Eleştirileri çok ilkel buluyorum

    MELİH KİBAR (TRT jürisinde) Türk halkının bu reaksiyonları göstermesini normal buluyorum. Çünkü parçayı elemelerdeki normlara göre değerlendiriyorlar. Biz jüri üyüleri ise parçayı seçerken daha sonra yapılacak düzenlemeleri de hesaba kattık. Yapılan bu eleştirileri ilkel buluyorum. Daha önce Eurovision'da bizi temsil eden parçaları düşündüğünüz zaman her birinin son haliyle farklı olduğunu görürsünüz. Elbise dikildi ama hâlâ giyilmeye hazır hale getirilmedi. Hem jüride, TRT'nin yetkili insanları da vardı.

    Ahmet San (Organizatör)

    Şarkı değiştirilmeli

    Bu sene şarkı da çok kötü şarkıcı da. Oysa çok iyi bir trend yakalamıştık. Jüri başkanı Serpil Akıllıoğlu eski televizyoncudur. Nasıl böyle bir hataya düştü, anlamıyorum. Derhal değiştirilmeli. Ve bunun için bir formül bulunmalı. Aslında formülün ne olduğu da çok açık ortada. Sahne performansı yerinde, elektriği olan biri seçilmeli. Bu iş için de üç dört profesyonelden yardım alınmalı. Mesela Emre Altuğ neden olmasın?
    Cahit Berkay (Müzisyen)

    Öyle rezil bir şey ki!

    Yarışmaya gönderilen eser, bu ülkenin müzik kapasitesini gösteren bir ayna bizim için. Ama seçilen parça o kadar rezil bir şey ki! Daha kaliteli, daha çarpıcı bir parça olabilirdi. İki senedir İngilizce şarkıyla giriyoruz. Benim gönlüm tabii ki Türkçe temsil edilmemizden yana ama çok güzel oturtulmuş bir şarkı yapılırsa bunun İngilizce ya da Fransızca olması hiç önemli olmaz.
    Özdemir Erdoğan (Müzisyen)

    Tadsız aşure gibi

    Bu parça, müzik endişesinden uzak. Ve geçerli popüler ögeler kullanarak birinci olmak için hazırlanmış bir parça. TRT seçici kurulu, gönderilen onca parçanın sonucunda yedi parça arasında tercih imkânı veriyor. Gönderilen besteleri biz bilmiyor, dinlemiyoruz. Yıllardır beğendiğimiz "Leylim Ley" ismini almış. Bu şarkı aşure gibi olmuş. Ve bu aşure güzel de olmamış. Aşurenin tadı olur. Bunun tadı da olmamış.
  • SEVDA ALKAN / İSTANBUL

    Eurovision'da ciddî bir başarı beklemiyorum

    48. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'ye birincilik kazandıran Sertab Erener, bu yıl Ukrayna'da düzenlenecek yarışmada Türkiye'yi temsil edecek "Rimi Rimi Ley"den çok ciddi bir başarı, birincilik beklemediğini söyledi. Erener, Ukrayna'da düzenlenecek 50. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil edecek şarkıyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, "daha profesyonelce işler yapılıp o seviyede durmanın mümkün olduğunu" belirterek, "Ama TRT'nin kendi kararıdır. Kimse karışamaz. Bu yıl öyle yapmak istediler" diye konuştu.

    Şarkıyı dinlediğini de ifade eden Erener, "Çok büyük şans görmüyorum. Öğrendiğim kadarıyla biraz değişiklik yapmak istiyorlarmış. Biraz oynanacak, belki biraz daha derlenip toparlanacak. Eurovision'da ben öyle ciddî bir başarı, birincilik beklemiyorum. İnşallah olur ama görünen köy de kılavuz istemez" şeklinde konuştu.

    Amatör bir isim
    Erener bir soru üzerine, "Rimi Rimi Ley"i seslendirecek Gülseren hakkında hiçbir şey duymadığını belirterek, "Amatör bir isim. O yüzden de çok ciddî bir profesyonel yorum, performans beklemek de yanlış olur" dedi.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    il y a 19 ans