|

Roj provokasyonuna Linden izin vermedi

AKPM Başkanı Linden basın toplantısı sırasında salonda en önde oturan ROJ TV muhabirinin soru sormak için yaptığı girişimleri görmezden geldi. Yabancı gazetecilerin en çok merak ettiği konu siyaset-asker ilişkisi oldu.

00:00 - 4/10/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:59 - 4/10/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Roj provokasyonuna Linden izin vermedi
Roj provokasyonuna Linden izin vermedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AKPM'ye hitaben yaptığı konuşmasının ardından parlamento üyelerinden gelen soruları cevaplandırdı. İşte Gül'ün sorulara verdiği cevaplar:

  • SORU: Ülkenizdeki Kürtlerin durumuyla ilgili endişelerim var.

    Türkiye çok farklı zenginlikleri olan bir ülke. Bunların hepsini zenginlik olarak görüyoruz. Sadece Kürtleri değil, diğer bölgelerdeki gerçekler dile getirilebilmekte ve yaşanabilmektedir. Ancak bu gerçekler dışarıdan farklı algılanıyor.

  • SORU: Avrupa'daki laiklikle ilgili endişelere ne dersiniz

    Türk Anayasası'nın temel prensipleri var. Bunlar yeni Anayasa'da da korunacak. Dolayısıyla din ve devlet işleri ayrı olmaya devam edecek. Türkiye değişiyor ancak AB istikametinde değişiyor.

  • SORU: Askerin güçlü olduğunu düşünüyor musunuz? Başörtüsü din ve devlet işlerinin ayrılmasında sorun mu?

    - Tabii ki herkes kendi ordusunun güçlü olmasıyla gurur duyar. Üniversitelerde bir sıkıntı var. Ancak eğitim özgürlüğünün evrensel düzeyde ulaşması herkesin isteği bir konudur. Başörtüsü konusunda soğukanlı olunmalı.

    Gül, Abdullah Öcalan'ün İmralı'da tecrit edildiğine ilişkin iddialar üzerine ise, “Türkiye'nin uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan yükümlülükleri yerine getiriliyor. Hapishanelerde her hangi bir şiddet ve işkence söz konusu değil. Bununla ilgili en tatmin edici açıklama Avrupa İşkenceyi Önleme Başkanı tarafından yapıldı” dedi. Gül ayrıca 301. maddenin değiştirilmesini arzuladığını kaydetti.


    En değerli üyelerimizden biriydiniz

    Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Rene Van Der Linden, Strasbourg'da bir araya geldiği Cumhurbaşkanı Gül'ün, Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne yakınlaştırmada önemli bir rol oynadığını vurguladı. Linden, 1991 ve 2001 yılları arasında AKPM üyesi olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e övgüler yağdırdı. AKPM başkanı, 'Burası bir demokrasi okuluysa, siz buranın en değerli üyelerinden biriydiniz. Seçim sürecindeki gerginliğe rağmen sizin cumhurbaşkanı seçilmeniz demokratik ve anayasal sürecin olgunlukla işlediğini gösterdi' dedi.



  • 17 yıl önce