|

RTÜK üyelerinden TGRT'ye dava

ANKARA (A. A)
00:00 - 6/12/2006 Çarşamba
Güncelleme: 12:50 - 6/12/2006 Çarşamba
Yeni Şafak
RTÜK üyelerinden TGRT'ye dava
RTÜK üyelerinden TGRT'ye dava

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeleri Arif Merdol, Şaban Sevinç ve Mehmet Dadak, TGRT'nin devrine onay veren RTÜK kararına karşı bölge idare mahkemesinde "devrin iptali ve yürütmenin durdurulması" istemiyle dava açtı.

Üyelerden Sevinç ve avukatları Levent Gök, dava başvurusunu Ankara Bölge İdare Mahkemesine yaptı.


Gök, buradaki açıklamasında, RTÜK'ün, 1 Kasım 2006 tarihli toplantısında TGRT televizyonunun bir yabancı hissedarın da içinde bulunduğu gruba satılmasına olanak veren karar aldığını anımsattı.


RTÜK'ün bu kararının oy çokluğu ile alındığını, üyelerden Merdol, Sevinç ve Dadak'ın karşı oy yazılarını karara yazdırdıklarını anlatan Gök, davacı üyelerin, RTÜK kararına karşı yürütmenin durdurulmasını ve işlemin iptalini istediklerini kaydetti.


Üyelerin, işlemlerin gereği gibi yapılmadığını, TGRT'nin ve yeni paydaş şirketin hisse yapısının tam olarak belirlenemediğini, kimlerin TGRT'yi satın aldığının bilinmediğini ve yasalara uygun olmadığı gerekçesiyle hisse devrine karşı çıktığını vurgulayan Gök, RTÜK Kanunu'nda "Bir özel radyo ve televizyon yayın kuruluşunda yabancı sermayenin payı, ödenmiş sermayenin yüzde 25'in geçemez" ve "Bir özel radyo ve televizyon yayın kuruluşunda ortak olan gerçek veya tüzel yabancı kişi, bir başka radyo ve televizyon kuruluşuna ortak olamaz" hükümlerinin bulunduğunu, ancak RTÜK'ün, hukuk müşavirliğinin bu konudaki görüşünü almadığını savundu.

Huzur Radyo ve Tv A. Ş'nin 28 Eylül 2006 tarihinde yapılan genel kurulunda, 3 yabancı hissedar ile yüzde 75 hisseye sahip Ahmet Ertegün'ün yönetim kurulu üyeliğine seçildiğini, şirket sözleşmesine eklenen hükümle yabancı üyelerin şirkette tamamen söz sahibi haline geldiğini anlatan Gök, Ertegün'ün tek başına imza yetkisi bulunmadığını, öte yandan yabancı ortakların genel kurul yetkisine sahip olmasının RTÜK üyelerinin kuşkusunu teyit ettiğini dile getirdi.

Gök, TGRT'nin doğrudan Rubert Murdoch'un sahip olduğu News Corporationa satılacağı kanaatinin de oluştuğunu, TGRT hissedarı New Nedherlandsın bu şirketin alt kuruluşu olduğunu kaydetti. Levent Gök, davanın, RTÜK ve Ticaret Kanunu, Anayasa, Avrupa Sınır Ötesi Televizyon Sözleşmesi hükümlerine aykırı satış yapıldığı için açıldığını belirtti.


17 yıl önce