|

Rusya'da gümrük engeli aşılamadı

AKİB Başkanı Bülent Aymen, rakiplerin lobisi yüzünden Rus gümrüğündeki engelin aşılamadığını belirterek, zirai ürün ihracatında Ortadoğu pazarına odaklanılması gerektiğinin altını çizdi

Şükrullah Dolu
00:00 - 9/01/2009 Cuma
Güncelleme: 02:46 - 9/01/2009 Cuma
Yeni Şafak
Rusya'da gümrük engeli aşılamadı
Rusya'da gümrük engeli aşılamadı

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Bülent Aymen, Rusya'ya yapılan yaş sebze ve meyve ihracatında oligark engelini aşamadıklarını söyledi. Rus gümrüğünde yaşanan problemlerin müzminleştiğini vurgulayan Bülent Aymen, "Rakip ülkelerin (İspanya) ve bazı oligarkların lobi faaliyetleri konusunda şüpnelerimiz geçmiş değildir. Uygulamada hâlâ bir yumuşama yok" şeklinde konuştu.

YENİ HEDEF ORTADOĞU

Rusya'ya yapılan zirai ürün ihracatının yüzde 49'unun AKİB bölgesinden yapıldığı bilgisini veren Bülent Aymen, AB'den sonra Rusya pazarının da sıkıntılı olması yüzünden Ortadoğu'ya odaklanılması gerektiğini söyledi. Bölgedeki bütün ülkelerle Serbest Ticaret Anlaşması yapmanın zirai ihracatı olumlu etkileyeceğine dikkat çeken Aymen, "İsrail ziraatden çıktı, bu bize bir fırsat" diye konuştu.

ZİRAAT, İSTİHDAMIN SİGORTASI

İstihdamdaki daralmanın sanayiye göre ziraatde daha düşük seviyede gerçekleştiğine dikkat çeken Bülent Aymen, şöyle devam etti: "2009'da istihdamdaki daralma minumum yüzde 3 seviyesinde olacak. Ziraat, kriz dönemlerinde üstlendiği istihdam konusundaki sigorta fonksiyonunu bir kez daha yerine getirecektir. Bu nedenle ziraate planlı destek artmalı. Zirai üretim ve ihracat önlem paketinde olmalı. Yoksa sıkıntı yaşanır" diye konuştu.


Krize yönelik bir önlem paketinin hazırlanması gerektiğini anlatan Bülent Aymen, "Her şeyi devletten beklememek lazım. İşadamının da yapması gerekenler var" diyerek şunları sıraladı:


  • Moralimizi bozmayalım
  • Rasyonel hareket edelim
  • Vizyonu kaybetmeyelim
  • Yeni pazar açılımları yapalım



  • 15 yıl önce