|

Rusya’nın gizli İHA’sı deşifre oldu

Türkiye'nin Suriye sınırını ihlal eden bir insansız hava aracını düşürmesi, Rusya’nın planlarını açığa çıkardı. Düşürülen insansız hava aracının Rus yapımı Orlan-10 olduğu iddiaları üretici firma tarafından yalanlanırken Rus basınına göre araç Rusya’nın gizli bir projesi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/10/2015 Pazar
Güncelleme: 23:40 - 17/10/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Türkiye'nin Suriye'den gelerek 3 kilometre sınırı ihlal eden insansız hava aracını, angajman kuralları doğrultusunda Kilis'te düşürmesi, Rusya'nın gizli planlarını açığa çıkardı. Hava aracı düşürüldükten sonra Rusya Savunma Bakanlığı ve Orlan-10 Mini İHA üretici firmasından art arda “Bizim değil” açıklaması gelirken, bu açıklamalar bizzat Rus basını tarafından yalanlandı. Rusya'da yayın yapan gazeta.ru haber sitesi, haberinde, Orlan-10'u üreten şirketin, düşürülen İHA'nın farklı bir firma tarafından üretildiği, boyutları ve teknik özelliklerinin Orlan'dan farklı olduğu yönündeki açıklamasına yer verdi. Ancak ekledi: “gazeta.ru olarak yaptığımız araştırmalar sonucu öğrendik ki, bu uçak Rus yapımı hem de çok pahalı ve özel üretim bir askeri uçak”.



ÖZEL BİR BİRİM KULLANIYOR


Rus haber sitesi, düşürülen İHA'nınn gizli geliştirilen bir İHA olduğunu ve adının medyada bugüne kadar anılmadığını bildirdi. Yine bu İHA'ların Rus Savunma Bakanlığı tarafından değil başka birimler tarafından kullanıldığı belirterek söz konusu gizli birimin açıklanamayacağına işaret edildi. Haber sitesinin haberinde, İHA'ların Rus savunma sanayisindeki kaynağının düşürüldüğünün de altı çizildi.



YENİ SİLAHIYLA YAKALANDI


Rusya'nın inkar politikası, Rus basınında yayılan “gizli üretim İHA” haberleriyle yerle bir olurken, Putin'in gizli savaş silahları da deşifre edilmiş oldu. Putin'in “Rus savunma sanayiinde İHA'lara ayrılan kaynağın düşürülmesine” karşın “gizli ve özel üretimle Orlan-10'a benzer ancak biraz daha uzun” bir araç ürettiği kamuoyuna yansımış olurken, söz konusu aracın gizli birimlerde kullanılması da Suriye'de sadece askerin değil ülkelerin gizli teşkilatlarının da büyük varlık gösterdiğini gözler önüne serdi. Rusya'nın Suriye'ye askeri destek verdiğini henüz resmi olarak açıklamadığı yaz aylarında Suriye'de düşürülen Rus yapımı insansız hava araçları, Putin-Esed işbirliğini açık etmişti. Orlan-10'ların yanı sıra, Eleron 3SV model İHA'lar da Suriye semalarında halen istihbarat amaçlı görev yapıyor.



KAMERA MUAMMASI ÇÖZÜLMEDİ


Düşürülen İHA'nın kamerasının bulunup bulunmadığı konusunda da yetkililerden henüz bir açıklama gelmedi. Görev amacı, üzerine monte edilen kameralarla istihbarat toplamak olan insansız hava aracından düşürüldükten sonra alınarak medyaya servis edilen görüntülerde, kameraların yerleştirildiği kutunun boş olması dikkat çekmişti. Kamerasız bir İHA'nın gönderilmiş olması halinde bunun bir “niyet okuma” olarak algılanacağı değerlendirilmişti. Türkiye'nin değişen angajman kurallarını müttefik ülke Rusya'ya karşı uygulayıp uygulamayacağı halen tartışılırken, “Bu bir test mi?” sorusu gündemde.



Panik kokan açıklamalar


Türkiye'nin düşürdüğü İHA'nın bir yıl önce Ukrayna'da düşürülen Orlan-10'lara benzetilmesi üzerine Orlan-10 insansız hava araçlarının üreticisi St. Petersburg Teknoloji Merkezi'nden açıklama yapıldı. Şirket, “Yayınlanan fotoğraflardaki kesinlikle Orlan değil. Rusya'da böyle planörlü bir insansız hava aracı üretilmiyor” dedi. Şirket, daha da ileri giderek TSK'yı suçlar ifadeler kullandı. İHA'nın vurulma yöntemi de şu sözlerle eleştirildi: “Resimdeki insansız hava aracı kesinlikle uçakla vurulmamış. Çünkü cephane fırlatılması halinde kevgire dönerdi. 'Hava-hava' roketinden bahsetmeye bile gerek yok. Türk savaş uçaklarının pilotlarının kimi ve nasıl 3 kere uyardıklarını da merak ediyoruz.”


#rus ordusu
#iha
#Suriye sınırı
9 yıl önce