|

Saddam'ı ipten alırdım

Çakal Carlos, Kızıl Kemerler'in lideri Bol Pot, eski gestapo Klaus Barbie gibi ünlü sanıkları savunarak ünlenen 'şeytanın avukatı' Jacques Verges iddialı konuştu: Bana Saddam'ı verselerdi idamdan kurtarırdım.

İstanbul
00:00 - 30/05/2009 السبت
Güncelleme: 02:15 - 30/05/2009 السبت
Yeni Şafak
Saddam'ı ipten alırdım
Saddam'ı ipten alırdım

Ünlü teröristleri ve filistin direnişçilerini savunarak ünlenen 'Şeytan'ın Avukatı' lakaplı avukat Jacques Verges, başarısının sırlarını anlattı. Savunma sanatını bir filmin montajına benzeten Verges, içinde bulunulan çağda adaletin tecelli edeceğine değil, estetiğin galip geleceğini öne sürdü. Verges, idam edilen Irak eski lideri Saddam Hüseyin'in savunması halinde ipten alacağını da söyledi.

SAVUNMA İŞİ BİR SANATTIR

Hukukçular Derneği'nin konuğu olarak Türkiye'ye gelen ünlü avukat Jacques Verges, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda konferans verdi. Konferans öncesi kendisini kara kurtlar sürüsünde 'ak kurt' olarak nitelendiren Verges'in hayatıyla ilgili belgesel film gösterildi. Konuşmasına, hayatını sistemlere karşı mücadeleyle geçirdiğini belirterek başlayan Verges, genel olarak 'terörist', 'militan', 'sakıncalı', 'anarşist' ya da 'toplum düşmanı' gibi yaftalarla anılan müvekkillerini savunurken, yaptığı işe hep inandığını ve onu sanat olarak algıladığını söyledi.

SİNEMA MONTAJCISIYIM

Avukatların, hukuki bir dosya karşısında, daha çok sinema montajcısına benzediğini ifade eden Verges, "Çekilmiş film parçacıklarına, yani sorgu tutanaklarına dayanarak, savcı ve savunma avukatı iki ayrı öykü anlatacaklardır. Bu öykülerden biri yalan, diğeri doğru değildir. Her ikisi de doğrudur ve doğru değildir. Çünkü ikisi de birer hakikati dile getirirler, tek hakikati değil" şeklinde konuştu.

ADALET DEĞİL, ESTETİK

'Kopuş savunması' ile hakim söylemi ince ince eleştirdiğini savunan Verges, içinde bulunulan çağda adaletin tecelli edeceğine değil, estetiğin galip geleceğini öne sürdü. Verges, Baader Meinhof mensuplarından Cezayirli direnişçilere, Filistinli özgürlük savaşçılarından Çakal Carlos'a kadar, sistem karşıtlarını savunurken de başarılı olmasını sağlayan etkenin, estetiğin galip geleceğine yürekten inanması olduğunu savundu.

İYİ HİKAYE GALİP GELİR

Verges, "Galip gelecek olan estetiktir, adalet değil. Zafer, dosyadaki aynı ögelere dayanarak, jürideki kişilerin en çok özdeşleşebileceği öyküyü anlatanın olacak. İşte benim adalet anlayışım. İtiraf ediyorum ki tuhaf bir anlayış ve beni kara kurtlar sürüsünde ak bir kurda dönüştürmeye yetiyor" şeklinde konuştu. Türkiye'ye meslektaşlarıyla, avukatların ortak meselelerini konuşmaya geldiğini ifade eden Verges, suçu değil, suçu işlediği isnat edilen kişiyi savunduğunu söyledi. Konferansın ardından, Hukukçular Derneği Başkanı Kamil Uğur Yaralı, Verges'e plaket verdi.


27 Mayıs'ta hukuk ayaklar altın alındı

Konferansta Jacques Verges'in ardından söz alan eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman ise savunmayı ikna sanatı olarak niteleyerek, Türkiye'de her sanat gibi savunma sanatının da önünün kapalı olduğunu öne sürdü. Konferansın moderatörlüğünü üstlenen Avukat Reşat Petek de 27 Mayıs askeri müdahalesine gönderme yaparak, "27 Mayıs, hukukun ayaklar altına alındığı bir tarihtir. Biz hukukçular olarak hukukun bir daha ayaklar altına alınmasını istemiyoruz" dedi.


Gül, yargılanamaz

Dün gazetecilerin sorularını cevaplandıran Verges, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında açılan dava ile ilgili soruya, 'bu tip davalardaki takiplerin ve soruşturmaların iç siyasi çekişmelerden kaynaklandığı' cevabını verdi. Verges, "Bu tür davalarda elbette dokunulmazlığın sona ermesini beklemek normaldir" dedi. Saddam Hüseyin'in yakınlarının kendisine gelerek avukatı olmasını istediklerini belirten Verges, Saddam'ın Ürdün'deki kızıyla, diğer akrabalar arasında ihtilaf oluştuğu için davayı üstlenmediğini söyledi. Ürdün'ün ABD ile dostluğunu hatırlatan Verges, şunları söyledi: “Sonraki günlerde Iraklı bir avukat Saddam'ın kızından şu mesajı getirdi:'Benim hangi durumda olduğumu anlamanızı diliyorum.' Saddam'ın avukatı olmadığıma pişmanım. O'nu kurtarabilirdim” Verges, Nazi Subayı Klaus Barbie davasıyla ilgili bir soruya da "Avrupalıların Cezayir'de, Vietnam'da yaptıkları, Nazilerin yaptıklarından daha kötü değildi" diyerek savunma yaptığını anlattı.


٪d سنوات قبل