|

Sağım solum yasak

Yeni Şafak
01:00 - 2/03/1999 Salı
Güncelleme: 10:46 - 16/05/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

onya/İstanbul- Selçuk Üniversitesi'nin hemen hemen her fakültesinde uygulamaya konulan kılık-kıyafet genelgesi can yakmaya devam ediyor. Son olarak Tıp Fakültesi'nde genelge gerekçe gösterilerek 60 öğrenciye birer aylık okuldan uzaklaştırma cezası verildi. Öğrenciler dün sınıflarına karanfil bırakarak okuldan ayrıldılar. Tıp Fakültesi'nde kıyafet yasağı 21 Ekim 1998'de Konya'daki diğer fakülteler ile beraber başlamıştı. Fakültenin çeşitli yerlerine asılan yazılarda öğrencilerin kılık-kıyafet yönetmeliğine uymaları gerektiği, aksi takdirde haklarında soruşturma açılacağı duyurulmuştu. Ardından da uyarı ve kınama cezaları verildi. Geçen dönem Eğitim, Fen-Edebiyat ve Mühendislik Fakültesi'nde okuyan 400 öğrenci uyarı ve kınama cezası aldı. Daha sonra öğrencilere uzaklaştırma cezası yağmaya başladı.

Tıp Fakültesi öğrenci işlerinden yapılan açıklamaya göre 1, 2, 3. dönem öğrencilerinin aldığı 1 aylık uzaklaştırma cezası devamsızlık olarak değerlendirilecek ve öğrenciler sınava alınmayacaklar. Öğrenciler, sınava giremedikleri takdirde bütün senenin heba olacağını ve sınıfta kalma risklerinin olduğunu söylüyorlar. 4 veya 5. sınıf öğrencileri de bazı stajları alamayacaklar. Öğrenciler, yasalara aykırı hareket etmediklerini, 2547 sayılı Yüksek Öğrenim Kanunu'nun Ek 17. maddesine göre suç işlemediklerini, şu anda yürütülen uygulamanın keyfi olduğunu söylediler. Öte yandan Eğitim Fakültesi'nde okuyan başörtülü öğrencilere verilen birer aylık cezaları gösteren yazının panodan indirilmesi dikkat çekti. İndirme olayını cezaların az bulunmuş olabileceğine bağlayan öğrenciler, hukuk kuralları çiğnenerek 3 veya 6 aylık gibi bir cezanın verilmesinin söz konusu olduğunu söylediler.

Öğrencilerden dava

Konya İdari Mahkemesi'ne verilen cezanın iptali için dava açan öğrenciler, "Cezanın verilebilmesi için önceki cezanın kesinleşme şartı vardır. Önceki ceza kesinleşmeden aynı suçlamadan dolayı bir üst cezanın verilmesi yasa ve yönetmeliklere aykırıdır" şeklinde konuştular. Öğrenciler, uyarı cezalarının verilmesinin yasalara aykırı olduğunu söylediler.

Karayasak Erzurum'da

Bu arada Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde de yasak start verdi. 1 Mart'tan itibaren başörtülü öğrenciler hakkında soruşturma başlatılacağı öğrenildi. Öğrencilerin, bölüm başkanlarının odalarına çağrılarak başlarını açmaya zorlandıkları ifade edildi. Üniversite tarafından hazırlanan formlarda, başörtülü öğrencilerin mezun oldukları ortaöğretim ve ÖSYM numaralarının yanısıra işlenen suç bölümünde kılık kıyafetle ilgili kurallara ve yargı kararlarına uymama şeklinde bir ibare yer alıyor. Gazetemizi arayan öğrenciler, sözkonusu formlarla fişlendiklerini ve baskı altında olduklarını belirtiyorlar. Öte yandan ilköğretim ve liselerde staj yapan son sınıf öğrencilerine engeller çıkarıldığı ileri sürülüyor. Üniversite yönetiminin sözkonusu okul müdürleriyle işbirliği içine girerek başörtülü öğrencilerin stajlarını engellemeye çalıştıkları belirten öğrenciler, çok sayıda arkadaşlarının psikolojik baskı altında bulunduğunu ifade ediyorlar.

(
Tuğrul TAHİR-Abdullah MURADOĞLU
)
#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce