|

Sam Amca beklemede

Ekonomik krizi çözmek için ABD'de destek arayan ve dün IMF Başkanı ve ABD Hazine Bakanı ile biraraya gelen Bakan Derviş, sıcak para sözü alama

.
00:00 - 27/03/2001 Salı
Güncelleme: 17:08 - 11/01/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Sam Amca beklemede
Sam Amca beklemede

dı.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, ABD'deki destek temaslarını sürdürdü. Dün IMF Başkanı Horst Köhler ve Dünya Bankası Başkanı James Wolfhenson ile görüşen Bakan Kemal Derviş, daha sonra ABD Hazine Bakanı Paul O'Neil ile biraraya geldi. Uluslararası finansın kurmayları, Türkiye'deki ekonomik krizin aşılması için dış destek ihtiyacını dile getiren Derviş'e 'acil sıcak para' konusunda umut vermedi.

Acil sıcak para

Bu arada, ABD'de Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi'nde bir konuşma yapan Devlet Bakanı Kemal Derviş, Türkiye'ye güvenilmesini isteyerek, acil sıcak para talebinde bulundu. Konuşmasında, Ankara'ya da mesaj yollayan Bakan Derviş, ekonomi ile ilgili 15 yasanın 15 gün içinde çıkartılması gerektiğini de söyledi. 19 Şubat krizinin ardından hükümet tarafından ekonominin başına getirilen Devlet Bakanı Kemal Derviş, dış destek sağlamak için gittiği ABD'deki temaslarına başladı. IMF Başkanı Horst Köhler ve Dünya Bankası Başkanı James Wolfanson, krizin atlatılması için 'acil sıcak para' ihtiyacını dile getiren Kemal Derviş'e ekonomik programın uygulanması konusunda destek verdiklerini bildirdiler. Bu arada, Kasım krizinin ardından Türkiye'ye verilmesi planlanan kredinin bir bölümünün erkene alınması konusunda mutabakata varıldığı bildirildi.

Dünya Bankası ve IMF'teki toplantılarından sonra ABD Hazine Bakanı O'Neil ile de biraraya gelen Bakan Derviş'in 'sıcak para' talebine somut cevap bulamaması, ABD'de Bush yönetiminin görevi devralmasıyla gündeme gelen politika değişikliğine ve Türkiye'nin iç ve dış politikasındaki siyasi belirsizliğe bağlanıyor. Türkiye'nin, ardarda gelen Kasım ve Şubat krizleri nedeniyle 25-30 milyar dolar tutarında dış desteğe ihtiyacı olduğu bildiriliyor.

Bush destekte isteksiz

Öte yandan, Alman Der Spiegel dergisi, ABD Başkanı George W. Bush'un Türkiye'yi desteklemekte pek fazla istekli görünmediğini yazdı. Der Spiegel, Alman Başbakanı Gerhard Schröder'in Washington'a yapacağı ziyarette Başkan George Bush'a Türkiye'ye kredi verilmesini önereceğini ileri sürdü.

23 yıl önce