|

Sanayi Anadolu'da

Anadolu'nun dört bir yanında serpilerek büyüyen özel sektöre ait sanayi kuruluşlarının sayısı ise 237'yi buldu. 34 firma ilk kez ilk 500'e girdi.

.
00:00 - 8/08/1999 Pazar
Güncelleme: 18:30 - 5/12/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Sanayi Anadolu'da
Sanayi Anadolu'da

İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye'deki en büyük 500 sanayi kruluşu sıralamasında ilginç gerçekler ortaya çıktı. 1997 yılında yapılan araştırmaya göre, İstanbul'daki dev sanayi kuruluşlarının sayısı 236 iken 1998 yılında bu rakam 222'ye düştü. Anadolu'nun dört bir yanına serpilerek büyüyen özel sektöre ait sanayi kuruluşlarının sayısı ise 237'yi buldu. Bu sene İSO 500 listesine Anadolu illerimizden 34 firma ilk kez katıldı. Böylece İzmir, Bursa ve Adana'nın yanısıra Kayseri, Denizli ve Gaziantep gibi büyükşehirler son yıllarda sanayide öne çıkan Anadolu'daki illerimiz oldu.

Kayseri'nin yıldızı yükseliyor

İSO 500 listesinde İstanbul'u İzmir 60 firma ile izliyor. Bursa, Ankara ve Adana ise yine önemli sanayi merkezi özelliğini koruyorlar. Son yıllarda ise Kocaeli, Denizli ve Gaziantep ise sanayide daha bir ön plana çıktı. Listelerde 16 firma ile hızla yükselen Kayseri ise sanayideki atılımları ile özellikle dikkat çekti. Anadolu'nun küçük şehirlerinden sayılan Mardin, Niğde, Kırşehir, Kütahya, Amasya ve Yozgat gibi illerden de 500 sanayi devi içine şirketlerin girmesi bu yıl gözden kaçmadı.

Yabancı ortaklıklar da ilk sıralarda yer aldı

İSO 500 listesinde özel sektör şirketleri arasında ise yabancı ortaklıklara sahip firmaların ilk sıralarda yer alması gözlerden kaçmadı. Dünya sigara devi Philip Morris ile bir Sabancı ortaklığı olan ve yabancı hisse payı yüzde 75 olan Philsa'nın Türk özel sektörünün birincisi olması herkesin dikkatini çekti. Yine ihracat sıralamasında birinci olan ve ihracatını her yıl ikiye katlayan Vestel Elektronik'in yüzde 66,63 oranındaki hissesi bir yabancı ortağa ait. Mercedes-Benz, Alcatel, Bosch, Roche, Mis Süt, Shell, Henkel, Siemens, Pirelli gibi herbiri sektörünün önde gelen yabancı firmalarının yanısıra bir de dev yatırımlara ve üretime sahip oldukları halde isminin açıklanmasını istemeyen sanayi devi 7 yabancı firma bulunuyor.


25 yıl önce