|

Sanayi sitesinde boş yer kalmadı

Türkiye'nin sayılı yatırım bölgeleri arasında sayılan Batman ilindeki OSB'de yeni iş kuran firma sahipleri barış sürecinin de etkisi ile İstanbul'dan geri dönüş yapıyor. Batman'da 500 dönümlük OSB'de firmalara 5-15 dönüm arasında parsel verilirken, artan talep karşısında yeni yatırımlar için yer sıkıntısı yaşanıyor

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 15/04/2013 Pazartesi
Güncelleme: 22:23 - 14/04/2013 Pazar
Yeni Şafak
Sanayi sitesinde boş yer kalmadı
Sanayi sitesinde boş yer kalmadı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in memleketi Batman, barış sürecinin etkisi ile yatırım bereketi yaşıyor. Birçok firma, yeni yatırımlar için şehre akın ederken, Batman Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yer sıkıntısı yaşanıyor. Batman OSB Müdiresi Zeynep Akbel çok sayıda talep geldiğini ifade etti. Şu anda bin 500 dönüm OSB'de firmalara 5-15 dönüm arasında parsel verdiklerini kaydeden Akbel, aynı sektördeki firmaları tercih etmediklerini, farklı iş kollarından gelen talepleri değerlendirdiklerini söyledi. Bölgede 85 civarındaki firmada 1500 kadar işçinin istihdam edildiğini belirten Akbel, 22 gıda, 10 maden, 8 madeni eşya, 4 dokuma, 4 orman sanayi, 5 plastik, 3 alçı ve 2 firmanın da kimya sektöründe üretim yaptığını açıkladı.

ORTAMIN ETKİSİ

Türkiye'nin önemli yatırım bölgeleri arasında sayılan Batman ilindeki OSB'de yeni iş kuran firma sahiplerinin geçmişte buradaki karışıklıklardan uzaklaşıp giden ortamın düzelmesi üzerine İstanbul'dan dönüş yapmaları da dikkat çekiyor. İstanbul'da tekstil işi yapan Çiçek Tekstil artık Batman'da, Batmanlı işçileri çalıştırıp, bölge ekonomisine katkı vermeye başladı. Yine Lider Savio Elektrikli Ev Aletleri firmasının sahibi Muhittin Aşan da 49 yıl önce İstanbul'a giden bir yatırımcı. O da iki yıl önce memleketine döndü.

Şimşek: 110 yatırımcı fabrika için bekliyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman Organize Sanayi Bölgesinde yer kalmadığını söyleyerek, '110 yatırımcı fabrika yeri istiyor, şu an yer yok' dedi. Mehmet Şimşek, Hasankeyf'te bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Bisiklet Turnuvası'nda bisiklete binerek yarışı başlattı. Maliye Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Mehmet Şimşek, bugün Uluslararası Bisiklet Turnuvası'na ev sahipliği yapıyor. Bakan Şimşek, Batman'a yatırım için de yoğun bir ilginin olduğunu kaydetti.

Teşvikle geri döndüler

Çiçek Tekstil firmasının sahipleri 7 kardeş. 1990'lı yıllarda Hizbullah-PKK çatışmasından kaçarak İstanbul'a yerleşmişler. 11 yıl İstanbul Bağcılar'da kot üretimi tekstil işinde faaliyet gösteren kardeşler, 2012 yılında çıkarılan teşvik yasası ile şimdi Batman'a geri dönmüşler. Kardeşlerden Murat Çiçek, 'Yakın zamana kadar buralara yılda bir kez geliyorduk. Bölgedeki sıkıntılar nedeniyle yatırım yapamıyorduk. 7 kardeş İstanbul'a yerleşmeye karar verdik. Batman OSB'den 15 dönüm 5 dönümü kapalı yer aldık. 150 kişiyi çalıştırmaya başladık' diyor. Yeni teşvik yasasının Doğu ve Güneydoğu illerine cazip koşullar sunduğunu belirten Çiçek, 'Teşvik yasası çıkacağı söylentileri olduğu sıra 400 bin TL'yi bulan makineleri İstanbul'dan getirdik. Ayrıca burada yeni aldığımız makineler oldu. Böylece 1 milyon lira tutarında makine yatırımı gerçekleştirdik. OSB'deki 15 dönüm araziyi de 1,6 milyon liraya aldık. Ancak tüm bunlar teşvik uygulaması çıkmadan önce gerçekleştirildiği için yeni teşvikten yararlandırılmadı' dedi. Çiçek ayrıca, yatırımda teşvik yasasından önce olup olmadığına değil, yakın tarihte olup olmadığına ve ne kadar istihdam oluşturduğuna bakılmasını tavsiye etti.

Bizim nesil çok kaybetti

Batman Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş ise TOBB'a bağlı bölge başkanları ile bugün gelinen süreç öncesinde bölgede yaptıkları toplantıları, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile yaptıkları görüşmeleri, Başbakan Erdoğan'la yaptıkları görüşmeleri anlatırken mutluluğu yüzünden okunuyor. 'Ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğini kurtarıyoruz' diyen Güneş, 'Önceki gün Polis Teşkilatının 168. Yıldönümünde BDP'lileri de kutlamada görmekten mutlu oldum. 1974 yılında Batman Lisesi'nde okurken olaylar nedeniyle eğitimimi yarım bıraktım. Askere gittim. Kuyumculuk, dericilik yaptım. Ama bir elimiz her zaman direksiyonda öteki elimiz belimizde silahta oldu. Bütün olumsuzlukları bizim neslimiz yaşadı. Gençliğimizde başladı olaylar, halen sürüyor' diyor.

BAŞTA YÖRE İNSANI GELSİN

Şu an bölgeye yönelik ciddi hiçbir yatırımın olmadığına dikkat çeken Güneş, ancak sorun tamamen çözüldüğünde yatırımların olacağına inandığını söylüyor. Güneş, 'Bizim buralara yatırımın gelmesinde öncelikle Anadolu'nun değişik yerlerindeki bu yörenin insanının gelip yatırım yapması gerekiyor. Onun geldiğini görünce, KOÇ, Sabancı, Sanko gelir' şeklinde konuştu.

KIRŞEHİR'DEKİ YATIRIM 5. BÖLGEDEN YARARLANIYOR

Kendisi de bölgedeki sıkıntılardan dolayı ancak Kırşehir'de geri dönüşüm tesisi şeklinde bir yatırıma giriştiğini belirten Arif Güneş, 'Şu ana kadar 5 milyon lirayı bulan yatırımımızla eski lastikleri geri dönüşüme kazandıracağız. Lastikten elde edilen, glanür, yağ, tel ve LPG'yi yeniden enerjiye ve elektrik enerjisine dönüştüreceğiz. Kırşehir şimdiki teşvik yasasında 4'üncü bölge içinde. Ancak, OSB'de olduğu için yatırımımız, 5'inci bölge teşvikinden yararlanacağız' şeklinde özetledi.

Savio da İstanbul'dan gelenler arasında

İstanbul'a 49 yıl önce giden Muhittin Aşan kurduğu Lider Savio firması ile Türkiye'nin sayılı ev aletleri üreticisi firmalarının ürünlerinin üretimini yapmaya başlıyor. Aşan da, 2010 yılında 5084 sayılı teşvik yasasından yararlanarak OSB'de 18 dönüm yer alarak İstanbul'daki işi Batman'da yapmaya başlıyor. Burada da aynen İstanbul'da olduğu gibi Türkiye'nin elektrikli ev aletleri üreticisi firmalarının şofben, ütü, blender, ketil ürünlerini 80 personel ile üretiyor. Ürünlerinin yüzde 10'unu ihraç ettiklerini söyleyen küçük oğlu Sebahattin Aşan, Almanya'ya yönelik ihracat konusunda da bir çalışma içerisinde olduklarını söylüyor.

İSTİHDAM FARKI VAR

Sebahattin Aşan da diğer birçok firma gibi yeni teşvik yasasının mevcut işletmelere fayda sağlamamasını eleşti-rirken, 'Buradaki işimde çalışan eleman ile günde 100 ürün montaj ederken, İstanbul'da aynı işi yapan işçim 1000 ürünün montajını yapıyor. Ben buradaki işçiyi yetiştirirken kaybettiğim zaman ve parayı hiç düşün-medim. Ama devlet de burada oluşturduğum istihdamı hiç düşünmüyor' diyor.


11 yıl önce