|

Sancar rüzgarı

Ankara’da dün Aziz Sancar rüzgarı esti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Beştepe Külliyesi’nde kabul ettiği Nobel ödüllü Türk bilimadamı Sancar, eğitime ilişkin tavsiyelerini sundu. Nobel ödülünü Anıtkabir’de sergilenmek üzere Genelkurmay Başkanı Akar’a teslim eden Sancar’a vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/12/2015 Çarşamba
Güncelleme: 08:48 - 16/12/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

İnsan hücresinde hasar gören DNA'lara ilişkin yaptığı araştırmayla kimya dalında Nobel ödülü kazanan Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar, dün Ankara'da zirveleri dolaştı. Aziz Sancar ve eşi Gwen Sancar ile birlikte manevi kızları Rose Pfifer, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Beştepe Külliyesi'nde kabul edildi. Basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 1,5 saat sürdü. Nobel ödüllü Sancar daha sonra Anıtkabir'i ziyaret etti. Cumhurbaşkanlığından yetkililer ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özçelik ile birlikte Anıtkabir'e gelen Sancar, Anıtkabir Komutanlığı'nda yetkililerle bir süre görüştü. Atatürk'ün mozolesine kırmızı karanfil bırakan Sancar ailesi, Kurtuluş Savaşı müzesini de gezdi. Sancar'a yoğun ilgi gösteren vatandaşlar, onunla fotoğraf çektirme yarışına girdi. Sancar ailesi akşam ise Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde onuruna verilen yemeğe katıldı. Temaslarına ilişkin kaldığı otelde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sancar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetinin kendisini çok mutlu ettiğini belirterek şunları söyledi:





ARAŞTIRMA YAPSINLAR


“Ona çok teşekkür ettim. İyi ki beni davet etti. Çünkü burada, buraya gelip bu coşkuyu görmek beni çok mutlu etti. Ben gelmeyi düşünmüyordum. Sayın Cumhurbaşkanı ile Türkiye'deki eğitim durumunu, hem ilköğretimi hem yüksek öğretimi konuştuk. Türkiye'de özellikle ilköğretimde neler yapıldığı konusunda benim pek bilgim yoktu. Beni bilgilendirdi. Yükseköğretimde de benden bazı bilgiler istedi. Elimden geldiği kadar bilgi verdim. 'Cumhurbaşkanım benim iyi bildiğim şey, araştırma yapmak. O bakımdan araştırma yapmaya özellikle çocukları teşvik edin, temel araştırma yapsınlar' dedim. Bunları söyledim."





RUHUNA FATİHA OKUDUM




“Halkın bu kadar ilgisi bana gerçekten çok dokunuyor. Sağolsunlar kadir biliyorlar, hoşuma gitti" diyen Sancar'a bir gazeteci, “Anıtkabir'de özellikle mozolenin önünde sanıyoruz, dua ettiniz" deyince Sancar, “Müslüman bir kabre giderseniz Fatiha okursunuz. Tabii Atatürk'ün ruhuna Fatiha okudum" yanıtını verdi. Prof. Dr. Sancar, bugün sabah Başbakan Davutoğlu ile de biraraya gelecek.



Nobel madalyası Genelkurmay'da




Nobel ödülünü Anıtkabir'e bağışlayacağını açıklayan Aziz Sancar, dün Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ı ziyaret ederek Nobel madalyası ve sertifikasını Akar'a sundu. Prof. Dr. Sancar, sertifikanın ve madalyanın Genelkurmay Başkanlığı'nda muhafaza edileceğini, 19 Mayıs 2016'da da Anıtkabir'e teslim edileceğini bildirdi. Anıtkabir'e teslim töreni için Sancar'ın 19 Mayıs'ta yeniden Ankara'da olacağı öğrenildi.



Sancar'a büyük jest




Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prof. Dr.Aziz Sancar onuruna akşam da yemekli davet verdi. Yemekte Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan, Prof. Dr.Sancar'a ise eşi Esta Gwendolyn Sancar ve manevi kızı Rose Lorraine Eifer Sancar eşlik etti. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Türkiye'nin tanınmış bilim adamları da yemekte hazır bulundu. Yemekte konuşan Erdoğan, Mardin Savur ilçesinde bulunan Savur Ortaokulu ve Artuklu ilçesindeki Artuklu Anadolu Lisesi'ne Aziz Sancar'ın adının verilmesinin kararlaştırıldığını açıklayan Erdoğan, Mardin'de yapımı tamamlanan bilim sanat merkezine de "Profesör Doktor Aziz Sancar Bilim ve Sanat Merkezi" adının verileceğini bildirdi. Mardin'de "Aziz Sancar Bilim Olimpiyatları", "Aziz Sancar ve Bilim Konulu Kompozisyon Yarışması" ve "Aziz Sancar Konulu Resim Yarışması" gibi etkinliklerin temel eğitim ve orta öğretim öğrencileri arasında düzenleneceğini belirten Erdoğan, Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı Mardin Midyat Yükseköğrenim Öğrenci Yurdu'na da Aziz Sancar isminin verildiğini kaydetti. Sancar'ı tebrik eden Erdoğan, "Bundan sonra da yine başarılarının artarak devamını Allah'tan temenni ediyorum" dedi.








#Aziz Sancar
#Beştepe Külliyesi
#Gwen Sancar
#edoğan
8 yıl önce