|

Saner günah çıkardı

28 Şubat döneminde İçişleri Bakanı Meral Akşener''i, ''O kadını yağlı kazığa oturturuz'' diye tehdit eden Genelkurmay İstihbarat Başkanı Çetin Saner günah çıkardı. Saner, ''Ayıp etmişim. Yakışmamış'' dedi.

Haber Merkezi
00:00 - 20/11/2013 Çarşamba
Güncelleme: 23:23 - 19/11/2013 Salı
Yeni Şafak
Saner günah çıkardı
Saner günah çıkardı

28 Şubat sürecine ilişkin Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden davada dönemin Genelkurmay İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral Çetin Saner, o dönem İçişleri Bakanı olan Meral Akşener için söyledikleriyle ilgili, 'Ayıp etmişim, yakışmamıştır' dedi. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden davada savunmasını yapan Genelkurmay İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral Çetin Saner, Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik iç ve dış tehditler hakkında çalışma yürüttüğünü anımsatarak, irtica tehdidi kavramının 1976'da gündeme alındığını dile getirdi.

'İZİNLİYDİM' SAVUNMASI

İstihbarat Başkanı olarak kendisinin Genelkurmay Hareket Başkanlığının faaliyetlerinden sorumlu tutulmaması gerektiğini ifade eden Saner, iddianameye dayanak yapılan belgelerin, onaysız ve kayıtsız fotokopiler olduğunu savunarak, bunların görevde olduğu birimle ilgili olmadığını öne sürdü. İddianamede yer verilen bazı konularla ilgili herhangi bir emir vermediğini ve eylemde bulunmadığını savunan Saner, o döneme ilişkin iddianamede yer verilen Genelkurmay Genel Sekreterliğinin toplantısına katılmadığını ve bu tarihte izinli olduğunu dile getirdi.

'ENGİN ALAN'I ALNINDAN ÖPTÜM'

O dönemde, yargı mensuplarına ve basına verilen brifinglerde yer aldığını ve konuşma yaptığını hatırlatan Saner, ancak bu brifinglerin koordinatörü olmadığını, bunları organize etmediğini, kimseye herhangi bir davetiye göndermediğini savundu. Şemdin Sakık'ın iddianameye konu edilen ifadelerine de değinen Saner, 'Sakık ile ilgili iki hususu gayet iyi hatırlıyorum. Bir, yerini tespit ederek yakalamaya çalıştığımız için yaptığımız faaliyetler. İkincisi, yakalandıktan sonra yakalayan Tuğgeneral Engin Alan'ı, Genelkurmay'a geldiğinde alnından öpmüşümdür' dedi.

'YAKIŞMADI. ÖZÜR DE DİLEDİM'

Dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener'e söylediği 'O kadını yağlı kazığa oturturum' sözlerle ilgili olarak, 'Eğer suç olduğumu düşünüyorduysa beni mahkemeye verseydi' dedi. Saner ayrıca söylediği sözlerle ilgili olarak hicap duyduğunu belirterek, 'Evet ayıp etmişim. Yakışmamıştır. Özür de diledim' ifadelerini kullandı.

KİBAR İSTANBUL ÇOCUĞUYMUŞ

Saner, Akşener'in, geçtiğimiz günlerde bir televizyon programına katıldığını ve tehdit edilmediğini katıldığı programda da ifade ettiğini söyledi. Ayrıca kendisinden o dönem özür dilemek için aracı kullandığını belirterek kendisiyle ilgili eleştirilerine karşı, 'Ben özür diledim ama hala çıkıp benim hakkımda konuşuyor ben de dayanamayıp küfrettim' dedi. Saner'in sözlerinin ardından Şevket Kazan'ın avukatı Yılmaz Bölükbaşı, Mustafa Kahramanyol'a ve Meral Akşener'e ilişkin sözlerini anımsatarak, 'Çetin Saner olarak üslubunuz bu şekilde midir' sorusu üzerine, Saner, 'Benim üslubum bu değildir. Ben kibar İstanbul çocuğuyum' diye yanıt verdi.

'Şerefsiz onbaşı'yla ilgim yok

Dönemin Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Sistemler Daire Başkanı emekli Oramiral Başkanı Hayri Bülent mekli Oramiral Alpkaya, Tansu Çiller'in DYP Genel Başkanı iken söylediği, 'Şimdiye kadar seçilmiş hiçbir genel başkan onbaşı olma şerefsizliğini göstermedi' sözü üzerine yürütülen kampanyaya ilişkin, 'Bu tarihte görevli değildim. Sayın Çiller de hükümet görevinde değildi. Hükümet istifa ettikten 3 ay sonra meydana gelen bu kampanyanın, bana yöneltilen suçlamayla ilgisi yok' dedi.

'BÇG'nin asıl mağduru benim'

Batı Çalışma Grubu'nun asıl mağduru olduğunu ileri süren Genelkurmay Lojistik Dairesi Başkanı emekli Korgeneral Kamuran Orhon, 'Hakiki mağdurum ama sanık olarak bulunuyorum. Lojistik Başkanlığı olarak emir verdiğim hiçbir kurum ve birlik yoktur. Çalışma grubunun kurulma kararının alındığı günden ve hükümetin istifa ettiği güne kadar çoğu zaman karargâhta değildim. BÇG toplantılarına katılmadım. Ben ABD'de oğlumun sağlığı ile ilgilenirken istifa eden hükümetin istifa etmesinden sorumlu tutuluyorum' dedi.

10 yıl önce