|

Dünyayı sarsan ikili Yuan ve Yunan

Küresel mali krizle başlayan ve hala devam eden yuan ve Yunanistan konusundaki gerginlik sürüyor. Piyasalar, Yunanistan nedeni ile diken üstünde beklerken, ABD de yuan konusunda Çin üzerindeki baskılarını gittikçe arttırıyor

Yener Karadeniz
00:00 - 20/03/2010 Cumartesi
Güncelleme: 22:30 - 19/03/2010 Cuma
Yeni Şafak
Dünyayı sarsan ikili Yuan ve Yunan
Dünyayı sarsan ikili Yuan ve Yunan

Son olarak geçen hafta gerçekleştirilen ve bu kez Yunanistan'a yardım çıkacak ümidi ile bakılan Avrupa Birliği Maliye Bakanları toplantısından yine Komşu'ya maddi bir yardım kararı çıkmamıştı. Ülkeye, adalarını sat, varlıklarını sat önerisinde bulunan AB ülkeleri, sadece ekonomik önlemler alması gerektiğini belirterek, bu sorun ile kendi kendine baş etmesinin gerekliliğini vurgulamış, AB ve Avro Bölgesi ülkeyi kaderine terk etmişti.

KITALAR ARASI BASKI

Piyasalar için başka bir tehdit olarak görülen Çin'in ulusal para birimi yuan konusunda da ABD'nin baskısı her geçen gün artarak devam ediyor. Yuanın dolar karşısında en az yüzde 40 değersiz olduğunu savunan ABD, diplomatik yollarla da Çin' i uyarmış ve yuanın değerinin piyasa koşullarına göre belirlenmesi gerektiği konusunda baskı yapmıştı. ABD, Çin'in bunu ekonomik bir strateji olarak benimsediğini ve bu yolla ihracatını artırdığını, bunun da ABD'yi zor durumda bıraktığını belirtiyor. Çin, geçen yıl 1,2 trilyon dolar ihracat rakamına ulaşmış ve bütün ülkelerin rekor seviyede küçülen ekonomisini yüzde 8,7 büyüterek, yeni büyük ekonomik güç olma yolunda ilerledi. ABD ise bu konudaki üstünlüğünü Çin'e kaptırmanın telaşı ile baskılarını artırırdı.

KOMŞU İÇİN TEK ÇARE IMF

AB ülkeleri ise Yunanistan konusunda yardıma yanaşmazken, ülke tarafından yapılan açıklamada haftaya gerçekleştirilecek olan AB zirvesinden de somut bir sonuç çıkmaması halinde IMF'ye başvuracağı belirtildi. Başta Almanya olmak üzere İtalya, Finlandiya ve Hollanda da Yunanistan'ın IMF'ye teslim edilmesi gerektiğini savundu. Bu durum, bölgeyi kendine rakip olarak gören ABD tarafında kaybetmeye yüz tutan itibarını yeniden kazanmak için bir fırtsat olarak görülüyor.


Belirsizlik borsaları salladı

Dünya piyasalarında geçen ay doruğa tırmanan Yunanistan olayı ve ABD ile ilgili kaygılar nedeniyle rekor seviyelerde hareketlilik yaşandı. ABD borsasında Dow Jones endeksini için kritik seviye olan 10 binin altına geriledi. Dow Jones'un kaybı yüzde 2,61 olurken, S&P 500'de de düşüş yüzde 3'ü aştı. Japonya'da yüzde 2,89, Hong Kong'ta yüzde 3,33 kayıplar yaşandı. Avrupa borsalarında kan kaybı İspanya, Yunansitan ve Portekiz borsaları başta olmak üzere devam etti. Benzer şekilde Asya borsaları ortalama yüzde 3 geriledi. İMKB'de de endeks yüzde 4'ün üzerinde düşerek 48 bin seviyelerine geriledi.


Her zirve IMF'ye daha çok yaklaştırdı

Yuan konusunda ABD ile Çin arasında gerginlik devam ederken, son olarak Başkan Obama'nın uyarısına karşılık olarak Çinden yanıt geldi. Pekin yönetimi ABD'ye konu ile ilgili tartışmalara serinkanlı yaklaşması çağrısı yaparak konuyu “siyasileştirmemesini ve duygusallaştırmamasını” istedi. Yunanistan tarafı ise AB'ye çözüm konusunda 25-26 Mart'ta gerçekleşecek toplantıya kadar süre tanıdı. Bundan da bir sonuç çıkmaması halinde resmi olarak IMF'ye başvuracağı belirtiliyor. Daha öncede bu konuda yardıma hazır olduklarını belirten IMF Başkanı Dominique Straus Kahn ise yaptığı açıklamada, “Sorunu tek başlarına çözmek istiyorlar. Buna sonsuz saygı duyuyorum. Ancak bizden yardım istemeleri durumunda memnuniyetle devreye gireriz” açıklamasını yapmıştı. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da, 'AB'nin, mali kriz içindeki Yunanistan'a yardım etme biçimi konusunda acilen uzlaşmaya varması gerektiğini' söyledi.


14 yıl önce