|

'Savaşa hayır'a cop!

Cuma namazı sonrası Beyazıt'ta ABD'yi protesto eden gruba müdahale eden polis, biber gazı ve cop kullandı. Çıkan arbedede çok sayıda kişi yaralanırken birçok savaş karşıtı da gözaltına alındı

Yeni Şafak
01:00 - 22/03/2003 Cumartesi
Güncelleme: 16:28 - 22/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Cuma namazı çıkışı Beyazıt Meydanı'nda Irak ve Filistin'de şehit olan Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kılan ve akabinde gösteri yapan gruba müdahale eden polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Beyazıt'ta Cuma namazı sonrası meydanda toplanan yaklaşık 3 bin kişi ABD'yi protesto etti. Tekbirler eşliğinde eylemlerine devam eden grup, gösteri sırasında ABD ve İsrail bayraklarını da yaktı. Gruptakiler daha sonra ellerini açarak, ABD saldırılarının son bulması için dua etti.

Yürüme izni verilmedi

Eyleme katılan gruptan bazı kişiler Irak'ta ABD bombaları sonucunda hayatlarını kaybeden çocukları temsilen, elbiseleri kırmızıya boyanmış bebek maketlerini ellerinde taşıdılar. Bu sırada polis, göstericilere sert müdahalede bulundu. Bunun üzerine göstericiler, Laleli yönüne doğru slogan atıp yürüyüşe geçti. Ancak polisin göstericilere yürüme izni vermeyince arbede yaşandı. Polis göstericilerin yürüyüşünü cop ve biber gazı kullanarak engelledi. Polis eyleme katılan grubu Aksaray'a kadar coplar eşliğinde kovaladı. Çıkar arbedede polisin coplarıyla yaralanan bazı göstericiler, meydanda bekleyen ambulansla hastaneye götürüldü.

Sendikacılar da meydanlardaydı

Bu arada ABD'nin Irak'a açtığı savaş, sendikacılar tarafından da protesto edildi. Aksaray'da toplanan sendikacılar, savaşa karşı olduklarını haykırdılar. İstanbul Üniversi İletişim Fakültesi önünden sloganlar eşliğinde yürüyen öğrenciler de Metro Meydanı'nda toplanarak sloganlar eşliğinde ABD'yi protesto ettiler.

Savaş karşıtları gözaltına alındı

Adana'da Çukurova Üniversitesi'nde bir grup öğrenci dersleri boykot ederek, savaş karşıtı gösteri düzenledi. Fen Edebiyat Fakültesi önünde toplanan öğrenciler, ABD'nin Irak politikasını eleştirerek, slogan attılar. Rektörlük binasına doğru yürüyüşe geçen öğrenciler burada, el ele tutuşarak zincir oluşturdular. Dağılmaları yolunda yapılan uyarıları dikkate almayan öğrencilere, polis müdahale etti. Çıkan arbede sonrası polis, 11 öğrenciyi gözaltına aldı. Şanlıurfa'da ise Dergah Camii'nde cuma namazından çıkan gruplar, ABD'in Irak'a saldırmasını protesto etti. Cami avlusundan Balıklıgöl'e doğru yürüyen göstericiler, Irak ve Filistin bayrakları açtı.

Meclis'te savaş karşıtı hutbe

TBMM Başkanı Bülent Arınç, tezkere konusunda mert tavır ortaya koyarken, Meclis'in imamı da diğer camilerde olduğu gibi Cuma namazında barış hutbesi okudu. Diyanet İşleri Başkanlığı 21 Mart günü bütün camilerde 'Yaşlılar Haftası' dolayısıyla 'Yaşlılara Saygı' başlıklı hutbenin okutulmasını istedi. TBMM'nin bahçesinde bulunan camiin imamı ise Diyanet'in gönderdiği hutbe yerine 'barış hutbesi' okudu. İmam hutbesinde "Irak'taki savaş ve gözyaşının bir an önce sona ermesini temenni ediyoruz" dedi.

  • BİLAL ÇETİN/ANKARA


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    21 yıl önce