|

Savcı dinlemeyeceğim dedi

Hükümeti hedef alan İstanbul merkezli operasyon kapsamında gözaltına alınan Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın avukatı Ersan Şen, savcıların hukuka aykırı davrandığını söyledi. Şen, 'Savcı, Süleyman Aslan'ı dinlemekten imtina etti. Dinlemesi gerektiğini söyledim. 'Dinlemeyeceğim' dedi. Daha sonra polis sorgusundaki ifadeyi tekrar ettirdi. O da kendini ifade etmeye gayret etti' dedi.

Behlül Çetinkaya
00:00 - 23/12/2013 Pazartesi
Güncelleme: 23:52 - 22/12/2013 Pazar
Yeni Şafak
Savcı dinlemeyeceğim dedi
Savcı dinlemeyeceğim dedi

Hükümeti hedef alan İstanbul merkezli operasyon kapsamında gözaltına alınanların üst mercilerine bilgi vermeden takip edildiği, dinlendiği ve gözaltına alındığı için savcıların hukuka aykırı davrandığı belirlendi. Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın avukatı Prof. Dr. Ersan Şen, gözaltılardaki ve devamında gelen süreçteki hukuksuz uygulamalara değindi. Aslan'ın gözaltındayken savcı tarafından ifadesinin alınmadığını ve kendisini ifade etmesine yeterince imkan sağlanmadığını söyleyen Şen, 'Gözaltındayken kendini ifade etmesine doğru düzgün imkan verilmedi. Savcı, Süleyman Aslan'ı dinlemekten imtina etti. Suç işlediğini ve dinlemesi gerektiğini söyledim. 'Dinlemeyeceğim' dedi. Daha sonra polis sorgusundaki verilen ifadeyi tekrar ettirdi. O da kendini ifade etmeye gayret etti' şeklinde konuştu.

BDDK'YA HABER VERİLMEDİ

Halk Bank Genel Müdürü'nün özelleştirme kapsamında olan ve bankacılık kanununa tabi tipik bir banka olduğu için kamu görevlisi olmadığına değinen Şen, genel müdürün Halk Bank Yönetim Kurulu tarafından atandığını Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu'na (BDDK) da mal beyanında bulunduğunu belirtti. Şen, 'Tipik bir banka olan Halk Bank'ın genel müdürünü gözaltına almak isteyen savcının BDDK ve banka yönetim kuruluna bilgi vermesi gerekiyor. BDDK'dan da bir açıklama gelmedi Halk Bank yönetim kurulundan da. Burada savcı hukuka aykırı davranmıştır' dedi.

'PARA BULUNDU RÜŞVET ALDI' DEMEK YANLIŞ

Rüşvete ilişkin TCK ile Yolsuzluk ve Rüşveti Önleme Kanunu'nun bulunduğunu, Aslan'ın bu kanunlardaki ilgili maddeler ile prosedürlerin uygulanması gerektiğini söyleyen Şen, 'Aslan, rüşvet suçunu işleyemez çünkü kamu görevlisi değil. Örgüt suçundan ya da örgüt hiyerarşisinde yeri olduğu için de gözaltına alınmadı. Tek söylenen 'Evinde para çıktı demek ki rüşvet almış' sözü. Bu paralar etik açıdan incelenebilir ama rüşvet demek değildir. Haksız menfaat suçunu kendisi de reddediyor. Banka yönetim kurulu da güveniyor ki görevden almadı hala' ifadelerini kullandı. Süleyman Aslan ile Reza Zerrab'ın konuşmalarında suça delil olacak bir konuşma da geçmediğini söyleyen Şen, 'Her bankacı işadamları ve bakanlarla görüşür' dedi.

ŞİKÂYETÇİ DE YOK

Bankaların yolsuzluk ve şüpheli çalışmalar yapması halinde kapılarına ilk olarak müşterilerinin dayanacağını söyleyen Prof. Dr. Ersan Şen Botaş ve Tüpraş'a gelen İran'a ait paraların Halk Bank'taki İran hesaplarına yatırıldığını belirterek 'Bu zamana kadar İranlı bir şirketten 'Bizi zarara uğrattı' ,' Bizim paralarımızı harcadı' gibi bir şikâyet gelmemiş. 3 milyar dolar sadece İran ticaretinden bankaya kar ettiren bir genel müdür' dedi.

'Dinlemeyeceğim' dedi

Ceza hukukçusu olan Prof. Dr. Ersan Şen, gözaltılardaki ve devamında gelen süreçte hukuksuzluklar olduğunu belirtti. Şen, Aslan'ın kendisini ifade etmesine yeterince imkan sağlanmadığını söyledi. 'Savcı, Süleyman Aslan'ı dinlemekten imtina etti' ifadelerini kullanan Prof. Dr. Ercan Şen, 'İfade alınmayınca suç işlediğini ve dinlemesi gerektiğini söyledim. 'Dinlemeyeceğim' dedi. Daha sonra polis sorgusundaki verilen ifadeyi tekrar ettirdi. O da kendini ifade etmeye gayret etti' şeklinde konuştu.


10 yıl önce