|

Seçimden sonra borsa ve emlak patlayacak

Ünlü ekonomi kanalı Bloomberg, Türkiye'de yatırımı masaya yatırdı. Blomberg'e konuşan Fortis Equity Türkiye Fonu yöneticisi Koen “Seçimlerden sonra borsada, emlak ve finans piyasasında patlama olur” dedi

Eylem Şimşek
00:00 - 19/07/2007 Perşembe
Güncelleme: 00:52 - 19/07/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Seçimden sonra borsa ve emlak patlayacak
Seçimden sonra borsa ve emlak patlayacak

ABD'nin dünyaca ünlü ekonomi kanalı Bloomberg TV, haftasonu gerçekleşecek seçimleri ve bunun ekonomiye etkilerini masaya yatırdı. Bloomberg, borsa, emlak ve finans sektörleri başta olmak üzere yaptığı değerlendirmede Fortis Equity Türkiye Fonu yöneticisi Eli Koen'in görüşlerini ekrana taşıdı.

ERDOĞAN YİNE İKTİDAR

Fortis Bank'ın Türkiye'de yaptığı yatırımları ve seçim sonrası ile ilgili beklentilerini anlatan Eli Koen, hafta sonu yapılacak genel seçimlerin ardından borsada, finans sektöründe ve gayrimenkul piyasasında patlama beklediklerini açıkladı. Seçim sonuçları ile ilgili tahminde de bulunan Koen, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yeniden tek başına iktidara geleceğini belirtti. Koen, “Türkiye'de hükümet, para dalgalanmalarının etkisini azaltacak önlemler almış durumda. Türk bankalarından uzun vadede çok iyi beklentimiz var” dedi. Ekonomideki rekor büyüme ve yatırımdaki kolaylıkların Türkiye'de mortgage piyasasında patlamaya yol açacağını tahmin ettiklerini belirtti. Fortis'in gıda sektörüne destekten vazgeçtiğini belirten Eli Koen, onun yerine bu yatırımları emlak ve finans piyasasına kaydırdıklarını söyledi. Uzun vadede enflasyonun azalacağını ve mortgage piyasasında değişken faizlerin uygulanacağı tahmininde bulunan Koen, bu açıdan bakıldığında Türk finans sektörüne yatırım yapmanın ileride çok karlı sonuçlar doğuracağını belirtti.

AK PARTİ % 40 ALIR

Eli Koen, genel seçimlerden daha da güçlenerek çıkacak iktidarın, borsada patlamalara yol açacağını düşünüyor. Bu arada genel seçimlerle ilgili bir anket düzenleyen Bloomberg'in elde ettiği sonuçlar da AK Parti'nin yüzde 40 oy alarak iktidarını perçinleyeceğini gösteriyor.

Fortis Equity Türkiye Fonu yöneticisi Eli Koen'in sözlerini değerlendiren uzmanlara göre seçim sonrasında ve özellikle 2008 yılının ilk aylarında emlak sektöründe ciddi artışlar yaşanacak. Seçim sonuçlarına göre emlak kredilerine uygulanacak faizlerin yüzde 1'in altına ineceğini düşünen uzmanlar, finans ve borsa'da ise seçimin her türlü sonucuna göre önlemini alan yabancı yatırımcıların talebi artacak.



En büyük finansal bilgi bankası

Uluslararası yayın yapan Bloomberg Television, bir borsa kanalı ve Bloomberg LP'ye ait. New York'un iki dönemdir belediye başkanlığını yapan Michael Bloomberg'in sahibi olduğu Blomberg LP ise, dünyanın en büyük data satan finansal bilgi bankalarından biri olarak gösteriliyor.


Faizlerin düşmesi lazım

Han Yapı Genel Müdür Yardımcısı Leyla Özel Çağatay:

“Seçim ekonomisi sürecindeyiz. Herkez bekler durumda. İnsanlar bir yer almak yerine biraz beklemeyi tercih ediyor. Han Yapı Faizleri 0.69, orada bile günde bir tane satabiliyoruz am istenilen tabii ki bu değil. İstikrar sağlanırsa, faizler düşerse gayrimenkulde canlanma olur. Henüz Mortgage durgun çünkü faizler 1.3'lerin üstünde.Bu da tabii ki sorun teşkil etmekte bu piyasa için fakat faizler 1'in altında olur ise o zaman Mortgage'de canlanma yaşanır”dedi.


Beklentiler fiyata yansıdı

Merkez Menkul Değerler Araştırma Müdürü Özgür Yurtdaşseven:

“Seçim sonrası beklentiler fiyatlara yansıtıldı. Türkiye'nin 27 Nisan'la beraber yaşamış olduğu performans kaybı seçimlerden sonra tekrar yukarı çekilebilir. Esas büyük potansiyeli harekete geçirecek faktör Cumhurbaş-kanlığı seçimi olacaktır” dedi.


Gayrimenkul piyasında büyük patlama olacak

KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım:

“Gayrimenkul sektörü tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Seçimlerden sonra gayrimenkul piyasasında çok büyük bir patlama olacak ve özellikle İstanbul'da bu yaşanacak. İstikrar sağlandığı sürece ki zaten öyle, bu anlamda patlama olur diye düşünüyorum. Faizler seçim sonrasında 1'in altına düşecek. İstikrarın olduğu yerde olumlu patlamalar olur” dedi.


2008'e kadar hiçbir hareket beklemiyorum

Dünya Emlak Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ateş: “Seçimlerden sonra ne olup olmayacağı belli değil. Gayrimenkul sektöründe 2007 yılı sonu, 2008 yılı başına kadar hiçbir hareket beklemiyorum. Ancak istikrar yakalanırsa 2008 yılının ilk yarısında hareket yaşanabilir. Bunu kimse kestiremez. Faizler 1'in altında seyrettiği zaman çok büyük bir hareket olur bu piyasada” dedi.


Yabancı yatırımcılar alternatifleri satın aldı

İstanbul Ticaret Üniv. İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Erdoğan Alkin: “Sonuç ne olursa olsun bir patlama olacağını düşünüyorum çünkü yabancı yatırımcılar seçimlerden çıkabilecek her türlü alternatifi satın aldılar. Ona göre hesaplarını yaptılar. Bu anlamda talepleri artıcak” dedi.



17 yıl önce