|

Seçmene inen kazanır

Yeni Şafak ve tvnet yerel seçimler öncesi Nevşehir ve ilçelerinde halkın nabzını tuttu. 31 Mart 2019’da rekabet Cumhur İttifakı ortakları AK Parti ve MHP arasında geçecek. Sonuç için “Seçmene kim ne kadar inerse ipi o göğüsler” demek mümkün.

Talha Menteş ve
04:00 - 14/08/2018 Salı
Güncelleme: 04:42 - 14/08/2018 Salı
Yeni Şafak
Yeni Şafak belediyelerin 
nabzını tutuyor.
Yeni Şafak belediyelerin nabzını tutuyor.

31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimler Nevşehir için mücadelenin 24 Haziran’ın Cumhur İttifakı ortakları AK Parti ve MHP arasında geçeceğini gösteriyor. İki parti arasında 24 Haziran’da genelde sergilenen işbirliği 31 Mart seçimlerinde yerele nasıl yansır bilinmez ama sonuç için “Seçmene kim ne kadar inerse ipi o göğüsler” demek mümkün. Yeni Şafak ve tvnet son olarak UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Göreme Milli Parkı ve Kapadokya gibi güzellikleri ile giren Hacı Bektaş-ı Veli’nin türbesinin bulunduğu Nevşehir ve ilçelerinde halkın nabzını tuttu.

MARTTA ERKEN HESAP

Yaklaşan seçimler öncesinde marta yönelik siyaseti şekillendirmesi beklenen gelişme 24 Haziran seçimlerinde yaşanmış. 2014’te belediye başkanı seçilen Hasan Ünver, siyaset yolculuğuna TBMM çatısı altında devam etme kararı alırken, bu nedenle Nevşehir’de mart hesapları da erken yapılmaya başlanmış.

ÜÇ AYDIR YENİ BAŞKAN

Vekillik için istifa eden ancak AK Parti'nin liste şansı tanımadığı Hasan Ünver’in yerine mayıs başında yardımcısı Atilla Seçen, Nevşehir Belediye Başkanı olarak seçilmiş. Gerek ısınma turları yapan Başkan Seçen’in koltuğuna henüz oturması gerekse marta kısa bir süre kalması seçmende kendisine dönük beklentileri yukarı çekmemiş. Kendisinin bu süreçte sergileyeceği performansın AK Parti adayı olarak devam edip etmemesi konusunda hanesine artı puan olarak yazılacağı ifade ediliyor.


ADAY KRİTERİNİ ÖZETLİYORLAR

31 Mart’ta ilişkin hesapların kapalı kapılar ardında yavaştan da olsa kızışmaya başladığı dikkate alınırsa hem siyasi partilerin hem de adayların dikkat etmesi gereken hususları şu şekilde sıralamakta yarar var: Nevşehirli vatandaşa karşı ‘açık kapı’ politikası izleyecek, halkla içli dışlı bir başkan görmek istiyor. Tabi buna hizmet odaklı çalışmayı da eklemeyi unutmamak gerekiyor.

İLÇELERDE DURUM

Merkez seçmenin ağırlıklı olduğu Nevşehir’de uzun yıllar sonra CHP bir tane vekil çıkardı. Mart seçimlerinin merkezde AK Parti ve MHP arasında geçeceği gözüküyor. Bazı ilçelerde ikili arasındaki yarışa CHP de katılabilir.

7 OYLA KAYBETTİĞİ İLÇEYİ ALABİLECEK Mİ?

2014 yerel seçimlerinde Avanos’u 7 oyla CHP’ye kaptıran AK Parti’yi, bu seçimlerde ilçeyi tekrar alabilmesi için yoğun bir çalışma bekliyor.

  • AK Parti MHP ile yarışıyor
  • * 2014 yerel seçimlerinde yüzde 52,45 oy ile AK Parti’den Belediye Başkanı olan Hasan Ünver’i yüzde 42,69 ile MHP’den Mehmet Varol takip etti. CHP ise yüzde 1,87 alırken bağımsız aday İbrahim Çakır yüzde 1,61 oyla 4’üncü geldi.
  • * 24 Haziran genel seçimlerinde yüzde 53,14 oy alarak 1 Kasım seçimlerine göre yüzde 9,61 oy düşüşüyle de olsa Nevşehir’de ağırlığını koruyan AK Parti’yi, MHP yüzde 17,85’le takip etti. MHP bir önceki seçimlere göre yüzde 1 kayıp yaşadı. Yüzde 1,41 oy artışıyla CHP yüzde 16,59 oy alarak 3’üncü parti oldu. CHP’yi ise yüzde 9 oy ile İP takip etti.
  • * 2009 yerel seçimlerinde yine AK Parti ile MHP yarıştığı gözleniyor. AK Parti yüzde 52.8 oy alırken MHP yüzde 35.4. CHP ise 4.4’de kaldı. Oy oranlarına bakıldığında Nevşehir’de AK Parti ile MHP’nin ağırlıklı olduğu gözleniyor. Seçimlerde, seçmene kim ne kadar inerse, ipi göğüsleyeceği ortada.

Sorunlara anında yerinde müdahale

Hasan Ünver’den boşalan koltuğa Cumhur İttifakı ile Atilla Seçen oturdu. AK Parti’den önce Nevşehir’in modern bir köy görünümünde olduğunu belirten Seçen, “Her alanda müthiş yatırımlar yapıldı. Köprülü kavşaklar yoktu. Nevşehir bir şehir havasına büründü. Eksiklerimiz yok mu var. Onunla ilgili salı günleri halk günü yaptık. Herkesi dinliyoruz. Ne sıkıntısı varsa vatandaşı dinliyoruz. Saat 17’den sonra mutlaka esnaf ziyaretlerine ağırlık veriyoruz. Sorunları yerinde bizzat kendim görerek hemen anında müdahale etmeye çalışıyoruz” dedi.


ASFALT DÖKÜYORUZ

Vatandaşın uzun yıllardır beklediği sorunu çözdüklerini anlatan Seçen, “Borsa Kavşağı ile Şehitlik arasında vatandaşın yıllardır beklentisi vardı sıcak asfalt. Çalışmalarımız başladı. Kısa vadede çözeceğiz. Bu yıl bütün mahallelerimize çöp konteynerlerini yerleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

170 BİN METREKARE MİLLET BAHÇESİ

Nevşehir merkeze bir millet bahçesinin geldiğini söyleyen Seçen, “ Millet Bahçesi yapacağımız 170 bin metrekare bir alan var. Şu anda projelerimizi geliştiriyoruz. Güzel bir proje ile start vereceğiz” diye konuştu. Büyük bir kent meydanı yapmayı planladıklarının müjdesini veren Seçen, “Altı otopark üstü kent meydanı olacak şekildi. Bu bahsettiğim alan 100 bin metrekareyi buluyor. Onunla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Nevşehir’de kentsel dönüşüm eksik olan yerlere start verilecek. Şehrin içinde bulunan Gül Bahçesi’ni de Millet Kıraathanesi yapıyoruz” ifadelerini kullandı.


SU BÜYÜK SORUNDU

“Yıllardır Nevşehir’de su büyük bir problemdi” diyen Seçen şunları söyledi: “20 bin litrelik depo iki ay içinde bitecek. Nevşehir’in yüzde 80 su problemini halletmiş olacağız. İleriye dönük bu şehrin su problemi olmasın diye üç kaynaktan birine karar vereceğiz. Bununla ilgili DSİ ile çalışmalarımız sürüyor.”


* MUHTARIN GÖZÜNDEN:
Yerel yönetimler tarafından yapılan hizmetin daha iyi olması için beklentilerini yükselten halk, kent meydanı istiyor. Şehir merkezinde otopark sıkıntısının yaşandığı Nevşehir’de belediyenin dışında genel bütçeden de hizmet bekleniyor. Eski başkan Ünver’e göre yeni Başkan Seçen’in belediyenin kapılarını halka açtığını belirten Nevşehir Muhtarlar Dernek Başkanı Hüseyin Altınışık, “Eski belediye başkanını görmüyorduk, şimdi ki başkan sokağa iniyor, sıkıntılarımızı dinliyor. Şimdi köyümüz kasaba gibi oldu ama merkezde meydan, otopark, ve halk evleri eksiğimiz var önümüzdeki dönem bu eksiklerin düzeltilmesini isteriz” ifadelerini kullandı.
* İL DEĞİL KÖY GİBİ:
Emekli Kamil Uz, “Nevşehir, Kayseri ve Aksaray arasında sıkışmış bir köy. Hiçbir yatırım alamadık, çok acil ihtiyaçlarımız var. Nevşehir’de turizmden Ürgüp ve Avanos yararlanıyor, merkez olarak yararlanamıyoruz. Bu yüzden yatırım da buralara yapılıyor. Tarıma dayalı bir ekonomimiz var. Bize dışarıdan para girişi lazım o yüzden tıp fakültesi, acemi birliği lazım” dedi. Uz, önümüzdeki seçimlerde Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi gönül belediyeciliğini uygulayacak, Nevşehir’in değerini bilen yerli ve milli bir belediye başkanı adayı istediğini belirtti.

* YERALTI ŞEHRİ BİLİNMİYOR:
Nevşehir merkezde tanıtımın eksik olduğunu belirten İbrahim İçimalan da “Merkez ilçelere göre daha az biliniyor. Bizim burada kalemiz var, yer altı şehrimiz var. Turistlerin buraya yönlendirilmesi lazım. Yollarımız yok, park ve bahçelerimiz eksik. Önümüzdeki dönem belediye başkanından sosyal faaliyet alanlarının artırılmasını ve Nevşehir’in tanıtılmasını istiyorum” dedi.
* HİZMET VERECEK OLANI DESTEKLERİZ:
Bir eleştiri de Avanos Belediyesi’ne geliyor. Avanos Belediye Başkanı İsmet İnce’yi tanımadığını söyleyen Mesude İnce, “Hizmetleri yeterince göremiyorum. Çöp konteynerleri arttırılmalı, temizliğe dikkat edilmeli” dedi. İnce, kadınlar için meslek kurslarının açılmasını istiyor. Fatma Bilgin de “Çöp kovalarını arttırsınlar. Kadınlar için bir park istiyorum. Önümüzdeki seçimlerde hizmet verecek olanı desteklerim” ifadelerini kullandı.

* BİSİKLET FESTİVALİ GERİ GELSİN:
Konuştuğumuzda Nevşehir’in en büyük ve gelişmiş ilçesi olan AK Partili Ürgüp Belediyesi’ne de eleştiriler geldi. Başkan Fahri Yıldız’ın festival ve sosyal organizasyonları ilçede istemediğini ifade eden esnaflar, “Burada bir bisiklet festivali vardı. Çok büyük ve esnafa kazandıran bir organizasyondu. Avanos’a kaptırdık” diyor.
* EĞLENMEYE BAŞKA ŞEHİRE:
Lise öğrencisi olan Berk Sucu, “Eğlenmek için başka şehirlere gidiyoruz” dedi. Ürgüp’ün yeteri kadar tanıtılmadığını, turizm için daha fazla adım atılmasını gerektiğini vurgulayan Sucu, turistleri çekecek festivaller, çalışmalar yapılmasını istediğini söyledi.
* TURİSTLERE YETERİNCE HİZMET SUNAMIYORUZ:
Ürgüp Üçgüzeller’ de esnaflık yapan Seyit Mehmet Özşahin, “Üçgüzeller’e yılın 12 ayı turist geliyor ama gelen ziyaretçilere hizmet veremiyoruz. Sit alanı olduğu için günlük ihtiyaçları karşılayacak tesis yok. Belediye bu konuda hiçbir şey yapmıyor” dedi.
* KAÇ DEFA DÜKKANIMI SU BASTI:
Ürgüp Belediyesi binasının altında yer alan dükkanlardan Nezihe Göktan ise, “Ben buranın uzun süredir esnafıyım. Kot olarak aşağıda kalıyoruz. Yağan yağmur sularının çatı tahliye boruları dükkanımın önüne denk geliyor. Kaç defa dükkanımı su bastı” şeklinde konuştu.

Şehrin lokomotifi turizm

Turizme dayanan ekonomisiyle ve onu destekleyen tarımıyla gelişmeye çalışan Nevşehir kabuğunu kıramamış ve tanıtımda ilçelerinin gölgesinde kalmış durumda. Avanos, Göreme, Ürgüp’ün tanıtımının yapılmasından şikayetçi olmayan vatandaş ancak Nevşehir merkezin yeteri kadar tanıtılmamasından dert yanıyor.

YERALTI ŞEHRİ ÖNEMLİ

Özellikle çalışmaları devam eden Nevşehir Kalesi ve yer altı şehrinin biran önce bitirilip turizme açılmasını istiyorlar. Vatandaşlar, genel olarak Nevşehir’de gönül belediyeciliğinin yaşanmadığını, belediye başkanını halkın içinde görmek istediklerini belirtiyor.

ESNAF HİZMET BEKLİYOR

Nevşehir’deki esnaf AK Partili belediyenin daha fazla hizmet etmesini istiyor. Şehre gözle görülür bir yatırım yapılmadığını söyleyen esnaflar, otopark sorunu ve turizm tanıtım anlamında hizmet bekliyor.Avanos’un esnaflarından Fatih Öner,, “Burası Nevşehir’in en çok yoğun olan ilçesi. İlçemiz temizliği yeterli kadar görmüyor. İkinci köprü yapacaktı halen bir gelişme yok. Otopark projesi vardı o da yapılmadı” dedi.

#Nevşehir
#Yeni Şafak
#tvnet
6 yıl önce