|

Şehitlikte Bizans oyunu

Şehitlik Dergâhı'ndaki Nafi Baba Tekke'sinin, Bizans Araştırmaları Merkezi’ne dönüştürüldüğü iddiası büyük tepki topladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/12/2015 Pazar
Güncelleme: 23:23 - 5/12/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

İstanbul'daki ilk Türk şehitliği üzerine kurulan Şehitlik Dergâhı'ndaki Nafi Baba Tekke binasının Boğaziçi Üniversitesi tarafından 'Bizans Araştırmaları Merkezi'olarak kullanılacağı haberleri büyük tepki çekti. Tekkenin zikir odasının da kokteyl salonu olarak düzenlendiği yönündeki iddialar ise kamuoyunda rahatsızlığa neden oldu.



MANİDAR BİR HADİSE


Kalkınma Bakanlığı'nın bütçesiyle Aralık 2015 tarihinde tamamlanan “Nafi Baba Tekke Koruma Projesi”nin, kısa süre önce Bizans Araştırmaları Merkezi'ne dönüştürüldüğünü tarihçi İbrahim Ethem Gören dile getirdi. Gören yayımladığı yazıda tekkenin “Bizans Araştırma Merkezi”ne dönüştürüleceğini iddia ederek, “Boğaziçi Üniversitesi'nin pek çok kampüsü var. Güney Kampüsü, Kuzey Kampüsü, Kandilli Kampüsü, Kilyos Kampüsü var. Pek çok yerde Bizans Araştırma Merkezi kurulabilecekken, özellikle Nafi Baba'da kurulması bizce manidar bir hadisedir. Bu karardan Boğaziçi Üniversitesi'nin vazgeçmesini bekliyoruz” dedi.



TEPKİLER ARTINCA AÇIKLAMA GELDİ


Tepkilerin artması üzerine açıklama yapan üniversite yönetimi, “Dergah, Boğaziçi Üniversitesi Nafi Baba Tarih, Kültürel Miras ve Arşiv Merkezi” olarak faaliyet gösterecektir" dedi.



Köpek barınağı oldu





Gören, ikinci bir husus olarak şunları belirtti: Geçtiğimiz günlerde bir ziyaretimizde Şüheda kuyusunun üzerinde başıboş köpeklerin ve berduşların olduğunu gördük. Bu bizi çok üzdü. Bu köpek barınağının da bir an önce Boğaziçi Üniversitesi'nden kaldırılmasını istiyoruz” dedi.


#Türk şehitliği
#Dergah
#Boğaziçi Üniversitesi
#Nafi Baba
8 yıl önce