|

Seyit Rıza'nın yolundan gidemedin

Başbakan Erdoğan, Kılıçdaroğlu''nun 'patolojik vaka' sözlerine CHP'nin Dersim katliamında idam ettiği Seyit Rıza ile cevap verdi. Erdoğan ''CHP lideri bir Seyit Rıza olmak yerine, Seyit Rıza'nın en azından izinden gitmek yerine Dersim'in üzerini örtmeyi tercih etmiştir. Zalim CHP ile mazlum Dersim arasında bir tercih yapmak zorunda ama bunu yapamıyor. İşte asıl patolojik vaka budur'' dedi.

Fazlı Şahan
00:00 - 15/11/2012 Perşembe
Güncelleme: 00:40 - 15/11/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Seyit Rıza'nın yolundan gidemedin
Seyit Rıza'nın yolundan gidemedin

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Öcalan'ın heykelini dikeceğiz' diyen BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'a tepki gösterdi. 'Dün (önceki gün) BDP'nin eş başkanı çıktı, bölücü başının heykelini dikeceklerini söyledi. İşte bunlar sadece böyle beton dökerler. Kalp taştan olunca ruh da işte böyle beton hayalini görür' değerlendirmesinde bulunan Erdoğan, dünyanın her yerinde diktatörlerin heykeli yıkıldığını söyledi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

ŞİMDİ TAM CHP OLDULAR

'Bunların aklı sadece heykel dikmeye yetiyor. BDP Güneydoğu'nun CHP'si olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Baskı yapmada CHP'den hiç farkları yok, susturmada CHP'den hiç farkları yok, öldürmede, sindirmede CHP'den farkları yok. Tarihi bir tespitle bunu söylüyorum; farklılıklarda, farklılıklara tahammülsüzlükte, tek tip insan özleminde CHP'den hiçbir farkları yok. İşte şimdi heykel olayına da girdiler, fark tamamen ortadan kalktı. Diyarbakır, Hakkari, Batman, Van pislik içinde yüzüyor, sokaklarda kanalizasyon akıyor, bunlar bölücü başının heykelini dikmekten bahsediyor. İşte şimdi tam CHP oldunuz. Şimdi hiçbir farkınız kalmadı. Kusura bakmayın, bu millet yeni bir CHP zulmüne, yeni bir faşizm dalgasına asla ve asla geçit vermez.'

FAŞİZMDE BİRBİRLERİYLE YARIŞIYORLAR

Saddam'ın, Stalin'in, Lenin'in, Tito'nun, Esed'in heykellerinin tek tek yıkıldığına işaret eden Erdoğan, 'Hiç merak etmeyin. Bunların heykelleri bu topraklarda kendilerine kaide bile bulamaz. Her biri birer medeniyet ve tarih şehri olan Doğu ve Güneydoğu'nun şehirlerindeki o manevi atmosfer, bunların hayallerindeki o heykeli daha yapılmadan paramparça edecek güce, kudrete sahiptir' diye konuştu. Erdoğan, muhalefet partileri faşizmde birbirleriyle yarışırken, kendilerinin hizmet üretmeye, 2023 hedeflerini gerçekleştirmeye ve 2071 hedeflerinin temellerini atmaya devam ettiklerini söyledi.

MHP ENDİŞELENMESİN

Büyükşehir Belediyesi Yasası'nı, TBMM'den çıkardıklarını anımsatan Erdoğan, maalesef çok zorlu bir TBMM Genel Kurul süreci yaşadıklarını söyledi. Erdoğan, muhalefet partilerinin sözlü ve fiili saldırılarına rağmen, dirayet, sabır ve cesaretle bu yasayı çıkardıklarını dile getirdi. MHP'nin, yasaya 'Türkiye'nin uniter yapısını zedeliyor', BDP'nin Türkiye'de merkeziyetçiliği güçlendiriyor' diyerek yasaya karşı çıktığına işaret eden Erdoğan, 'MHP'liler hiç endişe etmesinler. Türkiye'yi bölmeye yönelik bir girişim olursa biz onun karşısında sizden çok daha önce dururuz ve sapasağlam dururuz' dedi.

Taksim'i tarihiyle buluşturacağız

'Yol açmak' bahanesiyle başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde tarihin yok edildiğini söyleyen Erdoğan, 'Şehirlerin ruhuna dokunmanın vebali çok ağırdır. Biz şu anda milletçe maalesef bu vebali taşıyoruz. Bu vebaldan kurtulmak için

Taksim'de olduğu gibi yıkılan tarihi yeniden ayağa kaldırmanın mücadelesini veriyoruz' dedi. Tarihi Taksim Kışlası'nı aslına uygun olarak yeniden inşa etmenin CHP ve CHP zihniyetindekileri rahatsız ettiğini ve bu zihniyetin kalemşorlarının de bunu yazmaya başladıklarını anlatan Erdoğan, 'Ne yazarsanız yazın. Biz Taksim'i tekrar tarihiyle, tekrar ruhuyla buluşturu-yoruz, buluşturacağız' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin her yerinde ta-rihle moderni birbirine zarar vermeyecek ve paralel şekilde imar etmenin mücadelesinde olduklarını vurgulayan Erdoğan, tarihten alınan hazla ve güçle trafiği yer altına alarak 'Taksim Meydanı' olarak ortaya çıkacağını söyledi.

Seyit Rıza olmak yerine Dersim'in üzerini örttü

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, kendisine yönelik 'patolojik vaka' değerlendirmesine cevap veren Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun ne kendi kişisel tarihi ne de CHP'nin tarihiyle ilgili konuşmadığını ifade ederek, şunları söyledi: '60 yıl öncesi anlatılınca bunu kendisi patolojik vaka olarak değerlendiriyor. CHP Genel Başkanı ne kendi kişisel tarihini ne de CHP'nin tarihini konuşamaz. Zira her ikisinde de Dersim var. Her ikisinde de Dersim ile yüzleşmek zorunda. Zalim CHP ile mazlum Dersim arasında bir tercih yapmak zorunda ama bunu yapamıyor. İşte asıl patolojik vaka budur. CHP Genel Başkanı Dersim ile CHP arasında bir reddi miras tercihi yapmak zorunda kalmış ve Dersim'i reddetmiş, üzerine örtmüş, onu unutmuştur.'

BÖYLE KÖKSÜZLÜK OLMAZ

Erdoğan, 'Büyük bir vakarla ipe götürülürken Seyit Rıza şunu söylemiştir; 'Evladı Kerbelayık. Bihatayık. Ayıptır, günahtır, cinayettir'. Seyit Rıza idamından 70 yıl sonra bile hatırlanırken o dönem zalimlerle işbirliği yapan Seyit Rıza'nın kardeşinin oğlunu hiç kimse hatırlamıyor. İsmini hiç kimse bilmiyor. CHP Genel Başkanı bir Seyit Rıza olmak yerine, Seyit Rıza'nın en azından izinden gitmek yerine işte o işbirlikçilerle hareket etmeyi, Dersim'in üzerine örtmeyi tercih etmiştir. Ortada bir patolojik vaka varsa o da işte budur. Biz asla ve asla böyle bir köksüzlük içinde değiliz. Hatası, sevabıyla Selçuklu'dan bugüne kadar tarihimize, ecdadımıza sahip çıkarız. Onlar 50-60 yıl öncesini konuşmayı patolojik vaka olarak görürken, biz 1071 ruhunu 2071'e taşımanın azmi ve gayreti içindeyiz. Farkımız budur' dedi.

Darbe Komisyonu'nun sorularını cevaplayacak

Aralarında Süleyman Demirel, Tansu Çiller, Mehmet Ağar ve Yaşar Büyükanıt'ın da bulunduğu 132 kişiyi dinleyen TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu, dün 28 Şubat süreci ve 27 Nisan Muhtırası ile ilgili olarak Başbakan Tayyip Erdoğan'ın görüşlerine başvurma kararı aldı. Komisyon üyeleri Erdoğan'ın komisyona davet edilmesi, programının uygun olmaması halinde yazılı görüşüne başvurulması konusunda mutabakata vardı. Davet dün akşam saatlerinde Komisyon Başkanı Nimet Baş tarafından Başbakan Erdoğan'a iletildi. Başbakan Erdoğan ise yoğun programı nedeniyle komisyona gidemeyeceğini ancak sorulara yazılı olarak cevap verebileceğini bildirdi. Komisyon sözcüsü AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Şahin, açıklamasında şunları kaydetti: 'Başbakanlıkça yapılan görüşmeler sonrasında, Sayın Başbakan'ın gündeminin yoğunluğu ve yurt dışı programlarının varlığı, komisyonun çalışma süresinin kısıtlı olması nedeniyle, komisyonun suallerine yazılı cevap verebilme imkanı bulunduğu bildirilmiştir. Bu doğrultuda, komisyon üyelerimize 16 Kasım 2012 tarihine kadar Sayın Başbakanımız'a tevcih edecekleri soruları hazırlamaları konusunda bilgi aktarılacak olup, görüşmenin yazılı sorulara cevap şeklinde olacağı kamuoyuna saygıyla duyurulur.'


11 yıl önce