|

Sezer 10. Cumhurbaşkanı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Sezer 3. turda 330 oy alarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. Cumhurbaşkanı Seçildi. sezer, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'ndan da emekliye ayrıldı

Mutlu Çölgeçen
00:00 - 6/05/2000 Cumartesi
Güncelleme: 15:12 - 21/01/2014 Salı
Yeni Şafak
Sezer 10. Cumhurbaşkanı
Sezer 10. Cumhurbaşkanı

ANKARA- Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. Cumhurbaşkanı seçildi. TBMM Genel Kurulu'nda dün saat 15.13'de başlayan oylama işleminin sonucu, TBMM Başkanvekili Ali Ilıksoy tarafından saat 16.15'de açıklandı. Üçüncü tur oylamaya 533 Milletvekili Katıldı, 8 oy geçersiz sayılırken, 8 oy da boş çıktı. Parlamento dışından tek aday olan Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer 330 oy alarak Cumhurbaşkanı seçildi. Sezer'i, 113 oyla FP İstanbul Milletvekili Nevzat Yalçıntaş, 43 oyla MHP Aksaray Milletvekili ve Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu, 24 oyla DYP Giresun Milletvekili Rasim Zaimoğlu izledi. Eskişehir Bağımsız Milletvekili Mehmet Mail Büyükerman 7 oyla bu turda da en az oy alan aday oldu. Başkanvekili Ilıksoy'un, Sezer'in, Türkiye Cumhuriyeti'nin 10.

Cumhurbaşkanı seçildiğini açıklaması, tüm milletvekillerinin alkışlarıyla karşılandı.

Genç: Hemen yemin etsin

DYP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, oturduğu yerden Ahmet Necdet Sezer'in Cumhurbaşkanı seçlimesine karşın, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görev süresinin dolacağı 16 Mayıs'a kadar görevde kalmasının yanlış olacağını söyledi. Genç, Sezer'in hemen yemin ederek göreve başlaması gerektiğini savundu. Ilıksoy, Anayasa ve İçtüzüğün, Demirel'in 16 Mayıs'a kadar görevde kalmasına olanak sağladığını ve Sezer'in de bu tarihten sonra göreve başlayabileceğini söyledi. Genç'in itirazını reddeden Başkan, oturumu kapattı.

Sezer yine evinden izledi

Türkiye Cumhuriyeti'nin 10'uncu cumhurbaşkanlığına seçilen Ahmet Necdet Sezer, birinci ve ikinci tur oylamada olduğu gibi dünkü oylamayı da Devlet Mahallesi'ndeki evinde izledi. Sezer'in konukları da vardı: Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Ali Hüner, Yargıtay Birinci Başkanvekili İsmet Aslan, Anayasa Mahkemesi üyesi Ertuğrul Ersoy ve avukat Enis Tunga. Sezer, Anayasa Mahkemesi'ne gitmek üzere evinden ayrılırken lojmanların girişinde bekleyen gazetecileri selamladı. Saat 16.25'te Anayasa Mahkemesi'ne gelen Sezer, burada çevredeki vatandaşların ve mahkeme çalışanlarının alkışlarıyla karşılandı. Sonuçların açıklanmasından sonra TBMM'ye giderek mazbatasını alan Sezer daha sonra bir teşekkür konuşması yaptı.


24 yıl önce