|

Şiddet mağduru erkeklere koruma

Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında kalacak yeri olmayan şiddet mağduru erkeklere sığınma imkanı sağlandı. Aile Bakanlığı''na bağlı olarak Türkiye genelinde hizmete giren Erkek Konukevleri''nden İstanbul''dakinde 12, İzmir''de ise 18 erkek kalıyor.

Ayfer Mallı
00:00 - 14/09/2013 Cumartesi
Güncelleme: 23:31 - 13/09/2013 Cuma
Yeni Şafak
Şiddet mağduru erkeklere koruma
Şiddet mağduru erkeklere koruma

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ''Sürekli kadınlara yönelik çalışma yapıyorsunuz'' eleştirilerine yanıt niteliğinde bir çalışmaya imza atmış, İstanbul ve İzmir''de yaşayan erkeklerden gelen talep üzerine buralarda devlet eliyle sığınma/konukevi açma kararı almıştı. Şiddet mağduru ve kalacak yeri olmayan erkeklere hizmet verecek Türkiye''nin ilk erkek sığınma evleri İstanbul ve İzmir''de kapılarını açtı.

''ERKEKLERİN DE BAKANIYIM''

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İstanbul ve İzmir''e Erkek Konukevi açılması nedenini ''İstanbul ve İzmir''den mağdurlarla ilgili ciddi talep aldık. Bunun ardından da ilk erkek konukevini açmaya karar verdik. Her zaman söylüyorum ben ''aile bakanıyım''. Yani kadının da çocukların da erkeklerin de bakanıyım. Onların da haklarını korumak benim görevim'' sözleriyle açıklamıştı.

30 ERKEK KALIYOR

6284 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun kapsamında kadın şiddet mağdurlarına sunulan barınma hizmetinin yanında erkek şiddet mağdurlarına da barınma hizmeti sunuluyor. Eylül ayından itibaren hizmet vermeye başlayan Erkek Konukevleri''nde İstanbul''da 12, İzmir''de 18 erkek kalıyor. Sadece erkeklere hizmet veren konukevlerinde kadın konukevlerinde olduğu gibi ''Konukevi Yönetmeliği'' uygulanıyor.

Kimlikleri de değişebilir

Konukevleri Yönetmeliği çerçevesinde erkek konukevinde hiçbir doküman ve belgede korunan erkeklerin kimlik bilgilerine yer verilmiyor, konukevinin dış cephesine ilişkin fotoğraflar yer almıyor. Erkek Konukevi için de gizlilik kuralları çerçevesinde açılış töreni düzenlenmedi. Müstakil binada hizmet vermesi planlanan konukevine tabela asılmıyor. Konukevinin adresi ve telefon bilgileri gizli tutuluyor. Merkezde kolluk kuvvetlerine doğrudan çağrı yapan sistem, evrak imha makinesi ve numarası görünmeyen telefon hattı bulunuyor. Ayrıca mahkeme, gerekli görülmesi halinde şiddete uğrayan erkeğin kimliğinin değiştirilmesine karar verebilecek.

Kadınlar için 89 konukevi

Öte yandan bakanlık şiddet mağduru veya şiddete uğrama riski bulunan kadınların korunması, psiko-sosyal ve ekonomik sorunlarının çözümlenmesi ve varsa çocukları ile birlikte ihtiyaçlarının da karşılanmalarına yönelik çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Haziran 2011 yılında 48 kadın konukevi bin 14 kapasite ile faaliyette göstermekte iken Eylül 2013 yılı itibari ile 89 kadın konukevi 2 bin 409 kapasite ile hizmetlerini sürdürüyor.


11 yıl önce